Mai mulţi pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. Medicii susţin că sezonul de gripă ţine până în mai. Ce ne recomandă specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spitalul de infectioase din cluj foto cj cluj

Numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii care s-au adresat Camerei de Gardă a Spitalului de Boli Infecţioase în ultimele zile a fost cu aproximativ 26% mai mare comparativ cu finalul lunii ianuarie. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că suntem în plin sezon de gripă şi face câteva recomandări importante pentru a evita îmbolnăvirea.

Numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii care s-au adresat Camerei de Gardă a instituţiei sanitare clujene în zilele de 9, 10 şi 11 februarie a.c. a fost, în medie, de 95 de persoane consultate zilnic, cu aproximativ 26% mai mult comparativ cu finalul lunii ianuarie când la Camera de Gardă se înregistrau circa 75 de cazuri în fiecare zi, se arată într-un comunicat. 

În ceea ce priveşte ziua de luni, 12 februarie a.c., numărul pacienţilor consultaţi a ajuns la 99, dintre care 26 au şi fost internaţi. În acest fel, numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj a ajuns la 182.

„E necesară înfiinţarea unui Compartiment de Primiri Urgenţe”

„Numărul extrem de mare de consultaţii pe care medicii de la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecţioase le acordă în această perioadă, dar nu numai, justifică pe deplin  înfiinţarea unui Compartiment de Primiri Urgenţe. Utilitatea unei asemenea măsuri, pentru care spitalul a mai cerut Avizul Ministerului Sănătăţii, derivă, în principal, din faptul că în acest fel ar scădea timpul de aşteptare al pacienţilor ce se prezintă pentru a fi consultaţi în regim de urgenţă” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli infecţioase reamintesc tuturor aparţinătorilor care au pacienţi spitalizaţi rugămintea de a respecta programul limitat de vizite instituit la nivelul instituţiei. Totodată, aceştia sunt rugaţi să poarte echipamentul corespunzător, respectiv botoşei, mască şi halat, dar şi să respecte regimul alimentar recomandat pacienţilor şi să nu suplimenteze hrana acestora cu alimente provenite din afara spitalului.

Ministerul Sănătăţii cere măsuri

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să se asigure că unităţile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecţia personalului şi a pacienţilor, se arată pe siteul Direcţiei de Sănătate Cluj. 

„Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie. (...) În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită şi farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populaţie”, se arată în comunicat. 

E necesar un triaj al elevilor

„Având în vedere că astăzi s-a reluat activitatea preşcolară şi şcolară, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea,  cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. 

Recomandări pentru populaţie

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect.

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie şi chiar începutul lunii aprilie, specialiştii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă şi evitarea contactului cu alte persoane, se mai arată în comunicat. 

Suntem în plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiştilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condiţiile în care există o creştere de 20% cazuri gripă faţă de prognoza aşteptată.

Unde sunt focare de gripă

Conform statisticilor INSP, în săptămâna 29.01.2018 – 04.02.2018, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecţii respiratorii şi gripă a înregistrat o creştere faţă de săptămâna precedentă. Există focare locale de gripă în Bucureşti, Constanţa, Iaşi cu tendinţa de extindere regională şi cazuri sporadice în unele judeţe.

22 de decese

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 22 decese confirmate cu virus gripal.

Ultimele 4 cazuri  de deces cauzate de gripă au fost confirmate astăzi, 12 februarie, astfel:

8 februarie – o femeie de 65 de ani din judeţul Călăraşi;

10 februarie – un bărbat în vârstă de 67 de ani din Bihor;

11 februarie – o femeie de 63 de ani din Arad;

12 februarie – un bărbat în vârstă de 48 de ani din judeţul Iaşi.

În toate cele patru cazuri existau condiţii medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite