Jurnal de TIFF: când ploaia din filme te vânează în realitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani am consumat „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de la un capăt la celălalt, aşa că acum e prima oară când rămân doar un weekend. Vor urma însă alte săptămâni în care voi continua să mă uit la filme mai mult decât în mod normal şi să citesc mai mult decât de obicei, pentru că asta face TIFF-ul din tine, te inspiră şi îţi trezeşte curiozitatea.

Înainte de TIFF Clujul stă cuminte şi noros, învelit în căldură şi zăpuşeală, cu un miros vag de ploaie în aer şi sentimentul că undeva foarte aproape de tine se petrece o apocalipsă micuţă. Pentru cei care nu-s din zonă s-a tăiat sentimentul de oră, poate fi la fel de bine 9 dimineaţa sau 7 seara, iar cea mai bună idee ar fi să te mişti aşa cum o fac localnicii, cu un scop clar, chiar dacă tu de fapt nu ştii exact unde eşti, cauţi un loc unde să bei o cafea bună (extrem de multe variante) sau unde să mănânci ceva proverbial (nici nu mai are rost să zic ce). 

N-ar strica şi o bere, asta-i garantat, pentru că oricum te-ai mişca tu trebuie să fii sigur că în ziua asta ploaia o să vină, nu ca într-un film, ci fix ca în viaţă.

Ieşi din casă, traversezi strada şi eşti în Bucureşti. Ai nimerit într-un cartier aproape bucureştean dintr-un oraş din Ardeal, o piaţă, o staţie de autobuz, o plasă spartă din care s-au salvat nişte căpşuni, blocurile gri care delimitează clar realitatea. Oamenii vorbesc tare unii cu ceilalţi, în timp ce ploaia încă invizibilă fâlfâie în aer. Cetăţenii cu plasele pline nu ştiu că tu ai venit în oraşul lor ca să vezi filme, vânzătorii încearcă să îţi vândă caise din Spania, „fortie dulci“, iar la rând la magazin auzi doi băieţi discutând: „Când vom fi bătrâni tu o să mori înaintea mea“, „Ştiu“.

Dincolo de întâmplătorul cartier bucureştean se întinde o lume despre care nu ştii mare lucru şi în apropiere locuieşte o ploaie care te-ar putea prinde, pentru că simte că nu eşti de-al locului, aşa cum un câine străin simte că te temi de el. Înainte de TIFF e vreme să explorezi oraşul, să îţi pregăteşti lista cu filmele pe care ai vrea să le vezi, să laşi deoparte anxietăţile şi să îţi pregăteşti neapărat un zâmbet, pentru că, oricât de ciudat ar suna, oamenii îţi vor mai şi zâmbi din când în când, chiar dacă nu vor avea habar cine eşti.

Ediţia cu numărul 18 a TIFF începe vineri, 31 mai, şi durează până duminică, 9 iunie. Invitatul special în acest an este actorul, regizorul şi producătorul Nicolas Cage, care va fi prezent sâmbătă, 1 iunie, în Piaţa Unirii, pentru a primi trofeul festivalului. Tot la TIFF îl poţi întâlni şi pe regizorul, scenaristul şi producătorul Michel Gondry, cunoscut mai ales pentru filmul „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“ (2004). 

Pe parcursul festivalului ai de ales între sute de filme, concerte, workshop-uri şi întâlniri cu mulţi alţi profesionişti din lumea cinematografiei. Trebuie doar să ai cu tine o umbrelă, pentru că ploaia e aproape, în cartierul următor. Chiar dacă nu eşti într-un film, ea aşteaptă, veghează şi tot ce vrea e să te prindă.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite