Incidente în weekend, la un meci de volei: Un banner cu „Ţinutul Secuiesc nu există“, dat jos de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au fost nevoiţi să intervină în weekend, în timpul unui meci de volei din judeţul Cluj, pentru a da jos un banner cu inscripţia “Ţinutul Secuiesc nu există”, afişat de un grup de suporteri ai echipei gazdă.

Un grup de fani ai echipei de volei masculin Unirea Dej au afişat două bannere considerate scandaloase, sâmbătă seară, la meciul pe care echipa favorită l-a susţinut pe teren propriu cu Universitatea Cluj, în cadrul primei divizii de volei masculin, conform relatărilor din presa dejeană.

Înainte de startul meciului suporterii au intonat imnul naţional al României, în semn de protest faţă de o adresă din această lună a Ministerului Tineretului şi Sportului care înştiinţa Federaţiile sportive din România că, potrivit legii, obligativitatea intonării imnului există doar la competiţii internaţionale.

Câţiva fani au ţinut în mâini, pentru scurt timp şi o inscripţie cu mesajul “Interzicerea intonării imnului naţional = trădare naţională”. Suporterii au afişat totodată un banner cu înscrisul „Ţinutul Secuiesc nu există” pe care l-au agăţat de gradena care delimita zona ocupată de ei de suprafaţa de joc. La faţa locului au intervenit poliţiştii care le-au solicitat suporterilor înlăturarea banner-ului, ceea ce s-a şi întâmplat.

image

Foto: Someseanul.ro

Primele tensiuni la competiţiile sportive disputate în sală în acest an în România au debutat la începutul lunii ianuarie, când la un meci de baschet feminin dintre Sepsi Sfântu-Gheorghe şi Universitatea Cluj, după intonarea imnului României, fanii gazdelor au cântat şi imnul Ţinutului Secuiesc. Jucătoarele echipei oaspete au început încălzirea, ceea ce le-a atras huiduieli din partea suporterilor formaţiei gazdă. 

UPDATE Simion Retegan, preşedintele clubului de volei Unirea Dej, a declarat pentru Adevărul că incidentul a fost unul de mică amploare, la care poliţiştii locali, care asigură ordinea în interiorul sălii la toate meciurile de pe teren propriu ale echipei, au intervenit prompt. "Înainte de începutul meciului suporterii respectivi au început intonarea imnului, continuând şi după începerea jocului. Sala nu a rezonat cu ei, nimeni nu s-a ridicat în picioare; în timp ce cântau au abrorat şi bannerul prin care reclamau interzicerea cântării imnului. După aceea a apărut celălalt banner, în legătură cu Ţinutul secuiesc, pe care poliţiştii l-au dat jos, după câteva minute, fără ca tinerii să opună rezistenţă", a declarat Retegan. 

El a subliniat că suporterii care au provocat incidentul sunt tineri paşnici, suporteri ai echipei şi că au fost inspiraţi în gestul lor de faptul că la un meci de baschet de la Cluj imnul a fost intonat solemn, cu fanfara. Retegan a explicat că spre deosebire de baschet, unde în Regulamentul Federaţiei de specialitate se prevede intonarea imnului înainte de startul meciurilor, la volei nu există o asemenea prevedere.

Oficialul Unirii Dej a explicat că dacă incidentul nu era relatat în media trecea practic neobservat, fiind de mică amploare, lucru pe care l-a transmis şi reprezentanţilor Federaţiei de Volei care l-au contactat pentru a se interesa de situaţie. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite