VIDEO Gala de deschidere a TIFF 2017: „Avem filme în biserică, dar şi filme erotice. Avem multă comedie, comedie neagră, avem şi manele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala de deschidere TIFF 2017. FOTO: TIFF oficial
Gala de deschidere TIFF 2017. FOTO: TIFF oficial

Cea de-a 16-a ediţie a TIFF stă sub semnul diversităţii, aşa cum a remarca directorul artistic Mihai Chirilov în Gala de deschidere care a avut loc vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca şi care a fost urmărită de peste 3.000 de persoane. Vor fi proiectate 225 de filme, dintre care 188 de lungmetraje şi 37 de scurtmetraje din 53 de ţări.

„Anul ăsta la TIFF e loc pentru toată lumea. Cinemaul este o umbrelă pentru toată lumea. Chiar dacă există diferite conflicte, chiar dacă nu ne înţelegem unii cu alţii. Ca să vă faceţi o idee despre varietatea programului, o să rezum ce a zis Tudor: avem filme în biserică, dar şi filme erotice. Avem filme pentru copii, dar şi pentru pensionari, avem multă comedie, multă comedie neagră, avem şi manele; avem filme pentru nevăzători, un proiect drag festivalului şi mă bucur   că putem oferi comunităţii de nevăzători din Cluj posibilitatea de a „vedea” filme; avem filme pentru cei slabi de înger, dar şi pentru cei cu stomacul tare”, a susţinut directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov la Gala de deschidere a festivalului, care a început în jurul orei 21.00 , în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.   

Chirilov a susţinut că dacă ar fi să aleagă un singur film pe care să-l recomande şi de la care nu ar trebui să lipsească cinefilii acesta ar fi „California dreaming (nesfârşit). „E vorba tot de un film eveniment, care va avea săptămâna viitoare o proiecţie şi aniversară, şi comemorativă. E vorba despre filmul „California dreaming (nesfărşit)”, primul şi ultimul film al lui Cristian Nemescu, el a murit acum 10 ani, înainte de a-şi vedea filmul terminat. E un film care acum 10 ani a avut premiera la Cannes şi a luat premiul cel mai imporant al secţiunii „Un certain regard(...) Armand Assante revine la Cluj pentru California dreaming, cât şi pentru un film de groază filmat în Transilvania, cu vampiri şi tot tacâmul”. 

„Oraşul în sine şi ce este în jur poate fi speculat cinematografic” 

Peste 3.000 de persoane au fost prezete la gala de deschidere a celei de-a 16-a ediţii a TIFF. S-au vândut cu 170 la sută mai multe bilete în avans decât în 2016.

„Încercăm de mulţi ani să convingem autorităţile locale că oraşul Cluj are potenţial să devină un platou imens de filmare, oraşul în sine şi ce este în jur poate fi speculat cinematografic şi e important ca festivalul să aducă mulţi regizori care să filmeze aici, să cheltuie bani aici, iar în 10 - 15 ani Clujul să devină un important centru de producţie cinematografică. La sfârşitul săptămânii viitoare va sosi Alain Delon, parcă festivalul se învârte în jurul lui, actorul va primi premiul de excelenţă la gala de închidere”, a spus directorul festivalului, Tudor Giurgiu. El a mulţumit municipalităţii că a extins Piaţa Unirii , fapt care a permis amenajarea a 3.000 de locuri pentru proiecţiile în aer liber. Giurgiu a mai spus că la ediţia din acest an a fost instalat cel mai mare ecran în aer liber din istoria festivalului şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est: de 24 de metri pe 13. Comedia ”Regele Belgiei”, coproducţie Belgia – Olanda – Bulgaria din 2016 a fost proiectat în deschiderea TIFF. Supriza serii a fost corul  ”Sirenele de la Marea Neagră”, corul feminin din film. La gala de deschidere sunt prezenţi, printre alţii, fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, şi actorul Dorel Vişan.

Citeşte şi

Zece motive pentru care nu trebuie să ratezi TIFF 2017: de la Alain Delon la Armand Assante şi la Tora Vasilescu

Tudor Giurgiu, directorul TIFF: „Alain Delon încheie un ciclu dedicat unei epoci de glorie a filmului. Anul viitor vom face o schimbare“
 

VIDEO Detalii despre TIFF 2017, cel mai important festival de film din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite