FOTO Românul care a străbătut 20.000 de kilometri pe jos: „În Ardeal, până să ajung în Maramureş, singurii care m-au invitat în casă au fost ţiganii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIrel Magop a ajuns pe jos la Montblanc FOTO Arhivă personală
MIrel Magop a ajuns pe jos la Montblanc FOTO Arhivă personală

Care este cea mai frumoasă zonă a României? Cine sunt cei mai ospitalieri români? Care este cea mai frumoasă ţară din Europa? Care sunt cei mai harnici şi cei mai cumsecade europeni?, sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns Mirel Magop (44 de ani), românul care a străbătut 20.000 de kilometri pe jos. În vară, el va reface drumul făcut de badea Câţan, din Sibiu până la Roma.

Mirel Magop, un tâmplar originar din Dorohoi, se poate lăuda că ştie România mai bine decât oricine altul. El a vizitat, mergând pe jos, din 2007 până în 2010, 320 de oraşe din România. După ce a terminat călătoria şi-a dat seama că-i pare rău că s-a sfârşit şi s-a gândit să mărească miza: din aprilie 2011 a început un proiect mai ambiţios – turul lumii pe jos. 

Până acum a parcurs peste 20.000 de kilometri, vizitând 32 de ţări – majoritatea europene. Foarte pe scurt, aceasta este povestea unui român care acum se pregăteşte să facă drumul pe care l-a făcut pe jos, în secolul XIX, părintele globetrotterilor din Românea, badea Cârţan. 

“Badea Cârţan a fost la Roma să se convingă de originile latinităţii noastre. Deşi acum, după recentele afirmaţii şi descoperiri, acest fapt e pus sub semnul întrebării, asta nu diminuează cu nimic meritele marelui patriot român şi nu justifică scoaterea sa din manualele şcolare. Eu voi reedita această călătorie pentru a readuce în memoria românilor această figură legendară a neamului românesc... Pe parcursul acestei călătorii (în special pe traseul românesc) voi organiza mici expuneri despre Badea Cârţan şi voi dona cărţi aşa cum a făcut el toată viaţa lui... Pentru acest lucru, am nevoie de sprijinul oricărui român care are cărţi de donat în spiritul acestei acţiuni...”, a explicat Magop pentru Adevărul.

mirel magop


Singurul cort de pe plaja din Montecarlo aparţine românului

Traseul lui badea Cârţan


Traseul stabilit este următorul: Cârţişoara-Sibiu-Sebeş-Orăştie-Sarmisegetusa Regia-Hunedoara-Deva-Făget-Lugoj-Timişoara-Szeged-Baja-Dombovar-Balaton-Graz-Innsbruck-Lugano-Milano - Torino- Genova-Cesena-Perugia -Roma!, în total 2.775 de kilometri. Drumul va fi făcut cu straie tradiţionale, la fel ca cele ale lui Badea Cârţan. 

“Am primit un costum tradiţional de la Primăria Cârţişoara, 5-6 perechi de opinci. Lucrul cel mai greu de făcut rost a fost cojocul. Am găsit pe cineva care face. Nu voi avea cort sau sac de dormit”, povesteşte Magop. El vrea astfel să atragă atenţia asupra poveştii lui Cârţan.  

“Cineva m-a întrebat cât mă costă drumul la Roma...Habar nu am cât o să cheltui, dar o să plec cu cât apuc să strâng de la fanii lui Badea Cârţan... Până acum...în 6 luni am strâns 50 de euro şi 425 de lei! Contul meu este RO 87 BACX 0000000792277000 in lei si RO60 BACX 0000000792277001 în euro , la UniCredit Tiriac Bank. Mai e ceva timp până la 7 august!”, spune Magop. Pe pagina de Facebook “badea Cârţan” va povesti ce se întâmplă. 

Cele mai frumoase zone din România

A început să facă turul României la 38 de ani. “Am vizitat toate oraşele din România în trei veri. În acest timp, mi-am îmbogăţit părerea despre România  şi mi-am confirmat că e foarte frumoasă. Toamna e cel mai frumos”, povesteşte el. 

Întrebat ce zonă din România i-a plăcut, el spune: “Foarte multe zone mi-au plăcut. Tot ce e legat de munte e superb. În general, defileele care trec munţii, clisura Dunării, Valea Jiului, Oltului. Valea Prahovei nu mi-a plăcut, probabil din cauza aglomeraţiei. Pasul Prislop, Tihuţa, Oituz, Cheile Bicazului. Mulţi români pleacă afară şi se laudă ce piscină faină a avut hotelul sau cum a fost la bar, cum a fost servit. Dacă îl întrebi cum a fost oraşul, nu ar şti să-ţi zică”, explică bărbatul. În concluzie, pe lângă munţii României, Magop ar recomanda oricui Delta, despre care spune că e ”magică”. 

Cei mai ospitalieri români

La întrebarea cine sunt cei mai ospitalieri români, Magop spune: “După primul an am spus că cei mai ospitalieri sunt oltenii, însă ulterior, am zis că moldovenii. Asta pentru că, am pornit turul din Oneşti spre Sfântul Gheorghe. Am lăsat Moldova la urmă. Am zis că sunt mai săraci şi nu mă ajută. Când colo, în Moldova am fost răsfăţat. Am găsit şi explicaţia: în Ardeal e normal să vezi pe cineva cu sacul în spate şi nu îl întrebi ce face. Atunci, oamenii nu au aflat de călătoria mea. 

În Oltenia nu sunt oameni care merg cu rucsacul în călătorie, ce să viziteze în Oltenia? pepenii din Dăbuleni? Atunci, oltenii te întreabă <<ce-i cu tine pe aici>>. Când m-au întrebat şi le-am arătat caietul cu ştampile pe care le luam de la primăria fiecărui oraş, m-au ajutat. 

Până în Maramureş, eu zic că Maramureşul nu e în Ardeal, e altceva, singurii care m-au invitat în casă au fost ţiganii. 

La Maramureş, mi-au zis lasă cu turul României, ai mâncat ceva azi? şi m-au invitat în casă. Mi-a plăcut că e singura zonă din ţară unde costum naţional se poartă cu fală. Fetele merg la nuntă în costum naţional, cu mândrie, nu că le obligă părinţii. La nunţi vezi oameni în costum popular. Am observat bucuria de a purta costumul naţional”, povesteşte Magop. 

Cea mai frumoasă ţară din Europa: Italia

După părerea lui Magop, cea mai frumoasă ţară dintre cele 32 pe care le-a văzut a fost Italia. “Italia are cele mai frumoase piesaje, cele mai diverse”. Întrebat despre modul în care sunt percepuţi românii în străinătate, călătorul a spus: “În mare parte suntem rău percepuţi. În majoritatea ţărilor nu suntem văzuţi extraordinar. Eu am încercat prin puterile mele să le ofer alternative. Aşa le spuneam, eu vreau să arăt lumii că sunt români care fac şi altceva. Am certiudinea că sunt oameni care şi-au schimbat părerea. Le vorbeam despre frumuseţile României şi nu le venea să creadă”.

În ceea ce priveşte diferenţele pe care le-a văzut între cetăţenii ţărilor europene vizitate, Mirel a spus: “În UE sunt mici diferenţe. După nivelul de trai, Norvegia ar  trebui să stea cel mai bine, pentru că au cel mai mare salariu, dar am văzut bunăstare peste tot, civilizţie peste tot. Dacă au salarii mai mici cu 1.000 de euro decât norvegienii nu se supără pentru că trăiesc decent.”

mirel magop


 

Mirel Magop în Italia

Diferenţa dintre români şi alţi europeni


Întrebat dacă a văzut o diferenţă între români şi locuitorii ţărilor pe care le-a vizitat, Magop a spus: “Am observat că nu e pe chipul lor crisparea pe care o vezi la români. Chiar fără să mă vadă, îi observam cum zâmbesc, nu au stres în ei, ştiu să trăiască. Aici am văzut, de peste tot, priviri cercetătoare, câteodată îţi vine să crezi că au ceva cu tine. Şi Estonia, Letonia şi Lituania sunt ţări foste comuniste, dar nu am văzut la ei priviri răutăcioase. Probabil că românii n-o duc mai bine ca în ultimii an, pentru a avea de zâmbit. Românii nu apreciază lucrurile care nu iţi aduc niciun profit”. 


Cei mai primitori şi cei mai harnici europeni 


La întrebarea “Care europeni sunt cei mai primitori?”, Magop a răspuns: “Cele mai multe invitaţii de a dormi în casă şi de a cina le-am primit în Olanda. În alte părţi, au mai fost care m-au invitat, dar nu aşa de des. Mi-a plăcut cum s-au luptat ei cu marea, cum au furat pământ de la ocean, cum s-au dezvoltat. Au fost foarte deschişi. Am întâlnit un olandez care vorbea perfect româneşte pentru că a venit în vizită şi i-a plăcut foarte mult.

Cei mai reci sunt nemţii. De multe ori, nici apă nu mi-au dat. În zona Hamburgului am cerut apă de la oameni şi s-au făcut că nu m-aud. Când spuneam wasser şi agitam un flacon gol de apă, se făceau că nu mă aud.” Totuşi, despre germani, călătorul mai spune că sunt “cei mai harnici. De-aia e Germania cea mai puternică din Europa, de aia Norvegia are cel mai mare salariu, sunt disciplinaţi, sunt harnici. Sunt foarte productivi şi rentabili, de aia le convine să aibă 6-7.000 de euro salarii. Germanii, ştie toată lumea, că sunt fost harnici, disciplinaţi, sunt conştiincioşi în ceea ce fac, asta ne lipseşte nouă.” 

mirel magop

MIrel Magop în Liguria (Italia)

Cine a fost badea Cârţan

Gheorghe Cârţan, cunoscut şi sub numele de Badea Cârţan (n. 24 ianuarie 1849, Cârţişoara - d. 7 august 1911) a fost un ţăran român care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti, aduse clandestin din România, la sate. A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român. Magop spune despre Cârţan că este primul globe trotter român şi prin acest drum al său, pe care-l va face îmbrăcat cu opinci şi cu haine tradiţionale, exact ca badea Cârţan, vrea să aducă un omagiu acestuia. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite