FOTO Paştele din 1928, văzut prin obiectivul etnografului scoţian Denis Galloway
0Ţărani în straie populare după slujba din duminica Paştilor din 1928 sunt personajele din pozele etnografului Denis Galloway, poze care acum se află la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj-Napoca.
Frumuseţea satului românesc, a tradiţiilor sale şi portului popular pot fi admirate şi în şase fotografii postate pe site-ul Muzeului Etnografic al Transilvaniei de la Cluj-Napoca.
Imaginile surprind scene din Duminica Paştilor din anul 1928 când credincioşii din Lunca Cernii (Ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara) se adunau în curtea bisericii, cu desăgi în care duceau pâine, pască şi alte bucate ca să le sfinţească preotul, când mâncau pe iarbă sau când bătrâne în port popular priveau senine spre obiectivul fotografului.
Pozele sunt amintirea unor vremuri apuse când Paştele oferea prilejul şi pentru diferite obiceiuri cum ar fi jocul satului, ciocnitul ouălor, aruncatul cu bani în ouă.
Fotografiile, de o frumuseţe şi valoare netăgăduite, au fost făcute de chipuri de ţărănci de toate vârstele din mai multe zone ale Transilvaniei.
Mai puteţi citi:
FOTO Femeia transilvăneană de la ţară, în fotografiile inedite ale Muzeului Etnografic din Cluj