FOTO Apă sfinţită, îmbrânceală, Bobotează. O poveste care se repetă la nesfârşit în fiecare dată de 6 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul de la biserica de pe strada Primăverii din Cluj FOTO: Florina Pop
Preotul de la biserica de pe strada Primăverii din Cluj FOTO: Florina Pop

Mii de credincioşi clujeni, vreo patru mii, au mers azi, 6 ianuarie, să ia apă sfinţită de la Catedrala Ortodoxă din centrul oraşului. În ciuda îndemnurilor mitropolitului Clujului, oamenii s-au îmbrâncit ca să ia o sticluţă de agheasmă, dacă nu două, din cele circa 15.000 de sticle pregătite special pentru această ocazie.

Pentru a evita înghesuiala la apă sfinţită, Mitropolia Clujului anunţa zilele trecute că va distribui apa sfinţită, ca în 2013, în 15.000 de recipiente din plastic, care au fost donate de către credincioşi. Însă tot a fost înghesuială în Piaţa Avram Iancu, unde se află Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Mai puţină îmbrânceală a fost în bisericile de cartier. Acolo, preoţii au sfinţit apa din butoaie, au sfinţit şi credincioşii care au asistat la slujba de Bobotează stropind, cu crucea în stânga, şi cu o mână de busuioc plin de apă în dreapta.

La biserica de pe strada Primăverii de lângă parcul cu acelaşi nume din cartierul clujean Mănăştur, oamenii au venit, de acasă, cu sticle de 0,5 litri şi de 1 litru pe care le-au umplut cu apă sfinţită de la robinetele a două butoaie mari, verzi.

„Fiecare creştin ortodox trebuie să ia din Agheasma Mare de la Bobotează şi să o păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă din aceasta pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post sau la sărbători mari, după ce venim de la biserică, atunci când nu ne împărtăşim. Credincioşii gustă din Agheasma Mare timp de 8 opt zile în şir, începând din ajunul Bobotezei, până la încheierea praznicului, adică până la 13 ianuarie“, se arată în Catehismul Ortodox.

Mai puteţi citi:

15.000 de recipiente cu apă sfinţită îi aşteaptă pe clujeni de Bobotează

Bobotează la temperaturi de primăvară. Vestitul ger al Bobotezei, înlocuit la malul mării de vreme frumoasă

Botezul Cailor, frumoasa tradiţie rurală păstrată în Dobrogea. Aromânii se adună la Julamina

Părintele Eugen Tănăsescu, despre Bobotează: „Botezul lui Iisus Hristos este momentul când se arată Sfânta Treime - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh“

VIDEO Îmbulzeală la Arhiepiscopia Tomisului. Credincioşii s-au călcat în picioare pentru dopuri de sticle cu aghiazmă


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite