Explicaţia şefului Institutului de Turcologie pentru problemele Europei cu refugiaţii: „Sunt cauzate de islamofobia cultivată de o mie de ani aici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tasin Gemil. FOTO: Adriana Cupcea
Tasin Gemil. FOTO: Adriana Cupcea

Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, crede că problemele Europei legate de refugiaţi sunt cauzate de „o islamofobie cultivată de 1.000 de ani”. Cercetătorul susţine că ridicarea de garduri va înrăutăţi situaţia.

Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, a vorbit, zilele trecute, despre problema refugiaţilor din Europa, la o dezbatere organizată la „Berăria culturală” din Cluj-Napoca. „Susţin în continuare că Germania nu a greşit legat de primirea emigranţilor. Germania va avea, în timp, de câştigat de pe urma acestui plan, chiar dacă e posibil ca doamna Merkel să piardă conducerea Guvernului”, a susţinut profesorul. 

El crede că „e posibil ca în Siria să se experimenteze nu numai arme noi, dar şi un nou tip de război. Aşa s-a întâmpla şi în Iugoslavia. Ţările şi popoarele mici sunt la cheremul celor mari (...). Acum se dă o luptă pentru reaşezarea lumii, fiecare stat încearcă să ocupe un loc cât mai bun, s-a întâmplat de multe ori în istorie. Popoarele ce au scăpat ocazia, pentru multă vreme au rămas la marginea lumii şi a istoriei”. Gemil crede că Rusia se luptă pentru a deveni o putere regională, partener egal al SUA. „Rusia are putere acum, dar nu are rezistenţă. De aceea se şi prelungeşte această criză. Rusia va fi nevoită la un moment dat să cedeze, SUA are putere să ducă mai departe lupta, are şi forţă şi rezistenţă. Rusia are forţă, dar nu rezistenţă”, a susţinut Gemil. 

Europa islamofobă  

„Referitor la Europa, în Turcia există la ora actuală 2 milioane şi jumătate de emigranţi . În Iordania sunt tot cam atâţia. Toată Europa s-a alarmat şi plânge, şi urlă, şi zbiară, şi înjură, că nu pot face faţă la câteva sute de mii de imigranţi. Aici nu e vorba despre emigranţi, dacă aceştia erau din altă parte, cred că Europa  nu s-ar fi opus atât de tare. Se întâmplă asta pentru că este vorba despre emigranţii din lumea islamică”, a precizat Gemil. Profesorul crede că în Europa este o islamofobie cultivată de 1.000 de ani. 

„În Europa există această mentalitate cruciată, această islamofobie care este cultivată de 1.000 de ani, să nu ne ascundem după degete. Adică, există această mentalitate cruciată, să ştiţi că nu atât pe linia ortodoxă, cât pe cea catolică, la ăştia care se dau foarte civilizaţi, foarte democraţi, foarte liberali. La toţi există, şi am avut de a face cu ei şi ca diplomat, sunt foarte amabili, deschişi, politicoşi, şi educaţi, civilizaţi, dar simţi această superioritate a lor manifestă faţă de lumea orientală, nu numai musulmană, ci şi faţă de cea ortodoxă. Se simte lucrul acesta. Deci, de aici derivă toate problemele”, spune Gemil. Cercetătorul crede că soluţia nu este „ridicarea de garduri, care va avea ca efect agravarea problemei”, ci că refugiaţii trebuie integraţi fără a fi schimbaţi. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite