eCo tradiţii, festivalul unde înveţi să te împrieteneşti cu vecinii. „Nu există gunoaie, ci doar lucruri nefolosite la locul nepotrivit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frigidere şi congelatoare deteriorate de inundaţii sunt stocate pentru reciclare la Carlisle Rugby Club la o lună de la de la inundaţiile devastatoare ale furtunii Desmond în Carlisle Anglia FOTO Guliver/Getty Images
Frigidere şi congelatoare deteriorate de inundaţii sunt stocate pentru reciclare la Carlisle Rugby Club la o lună de la de la inundaţiile devastatoare ale furtunii Desmond în Carlisle Anglia FOTO Guliver/Getty Images

O asociaţie din Cluj organizează azi şi mâine Festivalul eCo tradiţii, gândit special să aibă loc în cartiere, contrar majorităţii evenimentelor ce se desfăşoară în oraşe. Evenimentul, ajuns la ediţia a doua, are loc în cel mai mare cartier al Clujului, într-un loc numit La Terenuri, prea puţin folosit de oameni.

La Cluj a început azi un festival de cartier numit eCo tradiţii unde oamenii pot învăţa cum să transmită un mesaj prin desene sau să cumpere o carte în 1010 moduri. Evenimentul, ajuns la ediţia a doua, şi are loc azi şi mâine, 13 şi 14 mai, în cartierul Mănăştur, în locul numit La Terenuri.

Festival cu o nouă „cultură a vieţii“

Ideea acestui eveniment, ne spune Diana Călin, reprezentantul organizatorilor, a plecat de la o nevoie a oamenilor de a devolta tradiţii comunitare, ecologice. „Un festival în care să învăţăm împreună, să redăm o nouă smenificaţie unor spaţii urbane care poate au fost uitate şi nu sunt active din punct de vedere social şi cultural. eCo tradiţii doreşte să dezvolte o nouă cultură a vieţii“, explică Diana.

Prin „o nouă cultură a vieţiii“ înţelege continuarea acelor obiceiuri de a face diverse lucruri în casă - dulceaţă, zacuscă, a pune vinete pe iarnă - până la a repara, înainte de a arunca la gunoi, tot ce se poate repara în casă. Organizatorii acestui festival altfel pe piaţa Clujului sunt cei de la Asociaţia „Cercul Social“ Pentru Dezvoltarea de Modele Reziliente şi Colaborative de Economie Circulară. Ei au un concept interesant legat de modul de a folosi obiectele care ne înconjoară: aproape nimic nu se aruncă, totul se reciclează.

„Nu există gunoaie, ci doar lucruri nefolosite la locul nepotrivit“, adaugă Diana Călin.
la terenuri manastur cluj foto facebook sorin turiceanu

Zona numită La Terenuri din Mănăştur, cel mai mare cartier al Clujului  FOTO Facebook eCo tradiţii/Sorin Turiceanu

Ce propune acest festival?

De la activităţi în care unii repară diverse obiecte electrocasnice pentru alţii – în cadrul atelierelor Repair Cafe - , workshopuri pentru cei ce lucrează în domeniul educaţiei pe ideea cum se transmit mesaje prin desene până la târg de handmade cu materiale reciclabile, atelier de gătit, ateliere pentru copii şi un Oser (n. r. evenimentul e inspirat dintr-un târg ce are loc în fiecare sâmbătă într-un cartier al Clujului, unde se vând varii obiecte la preţuri foarte mici) unde lumea să vândă lucrurile de care nu mai are nevoie sau nu le foloseşte.

Una dintre activităţile festivalului este „1010 moduri de a cumpăra o carte fără bani“ şi nu este o glumă sau un joc, ci o iniţiativă ce a pornit în 2011 din Barcelona şi a ajuns în 2013 la Cluj.

„Cărţile nu sunt gratis. Sunt vândute pe fapte bune. Când cumperi o carte trebuie să fii conştient că poţi plăti acel preţ“, ne explică Diana Călin. Iar faptă bună poate să însemne şi îngrijirea unei grădini vreme de o săptămână, iar după ce doritorul cărţii face dovada că a îngrijit respectivul loc – dovadă prin poze sau video – primeşte cartea. „Se merge mult pe încredere“, adaugă interlocutoarea.

Într-un cuvânt, organizatorii acestui festival de cartier transmit un mesaj: obiceiurile bunicilor şi străbunicilor pot fi continuate şi că nu e nevoie să te izolezi în vârf de munte ca să fii în comuniune cu natura.

„Prin simplitatea cooperării, prin împărtăşirea tradiţiilor ecologice şi ale comunităţii, pe care nu noi le-am inventat, ci ele există din moşi-strămoşi, putem să avem un trai bun în comunitatea în care trăim şi credem că schimbarea vine de la fiecare în măsura în care vrea să contribuie. E un festival al comunicării dintre oameni, la nivel de cartier, unde vrem să exemplificăm scenariul unei vieţi în comuniune cu natura, vieţi trăite în spaţiul urban“, încheie Diana.

Partenerii festivalului sunt asociaţii şi iniţiative inedite - La Terenuri-Spaţiu Comun în Mănăştur, coordonat de Asociaţia Colectiv A.; Asociaţia Firul Ariadnei, Asociaţia Informală a Vocilor pentru Incluziune; Asociaţia Părinte Infloreşti; Casa de Cultură Permanentă; Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca; Ghemul Loredanei; Repair Cafe Cluj; Societatea pentru Consum Responsabil.

afisul festivalului eco traditii foto facebook

Orarul festivalului:
Sâmbătă, 13.05.2017: orele 10.00-18.00
Duminică ,14.05.2017: orele 10.00-14.00

PROGRAM

Sâmbătă

  • 13.-16.00 1010 moduri de a cumpăra o carte fără bani
  • 14- 16.00- Atelier de realizat Covoraşe pentru Baie. Unpcycling textile cu Asociaţia Firul Ariadnei & Ghemul Loredanei
  • - 14- 16.00- Experimente stiintifice cu materiale reciclabile cu Asociaţia Părinte Infloreşti
  • - 16 - 18.00 - Cubătărie- atelier de gatit creativ cu Cercul Social, Food Waste Combat şi Fără Risipă Aiud

Duminică

  • - 10-12.00- Ecologizare
  • - 10:00 - 12:00- Facilitare vizuală - Picţionar (partea II) - susţinut de Iulia Roşca-Dromereschi (AIVI)
  • - 12-14.00- O poveste de 3 ani. Viaţa fără Plastic cu Asociaţia Părinte Infloreşti
  • - 12- 14.00- Targuşor cu handmade-uri din reciclabile cu Asociaţia Părinte Infloreşti
  • - 12-14.00- Lucruri bune fără bani

Mai puteţi citi:

De ce preferă românii să arunce obiecte în loc să le repare. „Ne-am obişnuit să credem că putem cumpăra totul“

La Cluj există de vreo doi ani un loc unde obiectele stricate revin la viaţă cu ajutorul meseriaşilor trecuţi de prima tinereţe. Se numeşte Repair Cafe şi este unul din cele peste 1.200 de astfel de locuri din lume unde oameni de toate vârstele şi profesiile îşi dau întâlnire şi se ajută reciproc. Fără bani.

„Cafeneaua reparaţiilor“, locul unde obiectele stricate sunt readuse la viaţă gratuit

Câţiva clujeni au pus la punct un proiect ieşit din comun: au creat un loc în care lucrurile defecte din casele noastre sunt reparate de specialişti. Totul se face voluntar, fără bani. Locul se numeşte „Repair Café“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite