Dosarul fiului vitreg al fostului ministru al Apărării, mutat de la Judecătorie la Tribunalul Cluj. La Tribunal nu a fost încă înregistrat dosarul, după 3 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Samson  FOTO: arhivă personală
Dumitru Samson  FOTO: arhivă personală

Dosarul fiului vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, judecat pentru fraude la referendumul din 2012, a fost mutat de la Judecătoria Cluj-Napoca la Tribunalul Cluj.

Fiul vitreg al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson, a fost deferit justiţiei, pe 5 decembrie 2012 alături de alte 16 persoane pentru oferire de bani şi bunuri în scopul determinării alegătorului să meargă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Procurorii au reţinut în rechizitoriu că Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj prin convingerea alegătorilor în exercitarea dreptului la vot în schimbul unor foloase materiale constând în bani, produse alimentare (mâncare şi băutură).

După dosarul lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, care se află pe rol de aproape opt ani, un alt dosat greu, cel al lui Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a fost mutat la altă instanţă, unde nu a fost înregistrat. Samson a fost trimis în judecată de către DNA Cluj, sub acuzaţia de fruadare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unui material publicat în exclusivitate de evz.ro.

Dumitru Samson a fost acuzat că împreună cu mai mulţi interlopi din Cluj şi Bucureşti a organizat turism electoral pe la mai multe secţii de votare din Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii. Procurorii DNA susţin că romi de la groapa de gunoi de lângă Cluj-Napoca, care au fost şi ei trimişi în judecată, au fost plimbaţi cu autocarele unei companii private pe la mai multe secţii de votare, unde au şi votat, în schimbul sumei de 50 de lei. Primul termen al dosarului de judecată a fost în data de 11 ianuarie 2013. Magistratul chemat să judece speţa i-a condamnat, după patru termene de judecată, mai exact în data de 10 mai 2013, pe romii care au participat la turismul electoral la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare. Aceştia au preferat să recunoască acuzaţiile şi să beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime.

De la momentul condamnării romilor votanţi şi până în mai 2014, în dosarul lui Dumitru Samson nu s-a judecat nimic din cauza faptului că unul dintre inculpaţi, mai exact interlopul Chiras Gigi Daniel, a fost arestat într-un dosar cu fapte de violenţă alături de alţi 28 de membri ai clanului Sportivilor şi a clanului Cămătarilor.

Rolul lui Chiras în fraudarea referendumului de la Cluj a fost de a-l ajuta pe Dumitru Samson în organizarea turismului electoral şi de a interveni în forţă dacă pe parcursul zilei ar fi apărut evenimente care s-ar fi lăsat cu scandaluri publice. Practic, din mai 2013 şi până în luna mai 2014, în dosarul lui Samson nu s-a judecat nimic deoarece nu s-a putut îndeplini procedura cu interlopul Gigi Chiras care, deşi era încarcerat la Bucureşti, nu a fost adus la instanţa din Cluj pentru a i se lua o declaraţie. În acelaşi dosar mai este judecat şi Bogdan Măgurean, zis Kamaz, un alt cunoscut interlop din Cluj-Napoca şi Oradea.

Tot potrivit evz.ro, în 15 mai 2014, dosarul 10816/211/2013, care se referă la Dumitru Samson a fost scos de pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca şi trimis la Tribunalul Cluj, unde însă nu a mai ajuns şi, în consecinţă, nu a fost înregistrat. Judecătorul a dispus scoaterea de pe rol a dosarului 10816/211/2013, la aproape doi de ani de la trimiterea în judecată, deoarece inculpaţii ar fi constituit un grup organizat care a avut ca scop fraudarea rezultatului referendumului. Potrivit Codului Penal, dosarele care se referă la grupurile organizate se judecă de către Tribunale. Numai că, din luna mai şi până în august, adică de trei luni, la Tribunalul Cluj nu s-a înregistrat niciun dosar cu referire la Dumitru Samson şi la ceilalţi interlopi. O căutare prin portalul instanţelor indică faptul că la Tribunalul Cluj nu s-a înregistrat niciun dosar al fiului fostului ministru al Apărării.

Filmul evenimentelor. Mită de 14.000 de lei

Parchetul ICCJ arată că la 29 iulie 2012, cu ocazia referendumului pentru demiterea preşedintelui României,  Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, în schimbul unor foloase materiale constând în bani (50 de lei de persoană) sau produse alimentare ( a promis o masă cu mici şi bere romilor din Pata Rât).
Pentru a pune în aplicare această acţiune,  Samson Dumitru a apelat la Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la inculpatul Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut în mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi de romi pe care să-i îndemne să meargă la vot.

Pe de altă parte, au fost mobilizaţi mai mulţi interlopi, cunoştinţe de ale lui Kamaz, gata să intervină în caz de scandaluri la secţiile de votare. Astfel, în data de 29 iulie 2012, inculpatul Samson Dumitru a iniţiat şi s-a asociat cu inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei, în vederea săvârşirii infracţiunii prev. de art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000.

Omul de legătură dintre Dumitru Samson şi interlopii din Ardeal a fost Bogdan Măgurean, zis Kamaz. Procurorii au interceptat convorbiri dintre acesta din urmă şi „camarazii“ săi din judeţul Arad, nemulţumiţi că ei nu fuseseră plătiţi de nimeni. „Înainte de a intra în legătură cu Samson Dumitru, Kamaz a stat de vorba cu un amic al său, …, căruia i s-a confesat asupra problemei ce o are de rezolvat“, arată procurorii. Kamaz a susţinut: „aseară cu algerile astea a fost mâna dreaptă a lui C.A. aici la Cluj“.

Mai puteţi citi:

INTERCEPTĂRI Mici, bere sau 50 de lei pentru fiecare vot – aşa au fost mitiuţi romii din Cluj pentru a merge la referendum

INTERCEPTĂRI Cum a fraudat „mâna dreaptă a lui Crin Antonescu“ referendumul în Ardeal

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite