EXCLUSIV Cel mai vechi derby local din ţară, analizat pe toate feţele de un student: „U Cluj şi CFR Cluj nu sunt un câmp de bătălie româno-maghiar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Păşcuţă este studentul clujean care şi-a ales ca temă de licenţă cel mai vechi derby local din România FOTO: arhiva personală a lui Dacian Păşcuţă
Dacian Păşcuţă este studentul clujean care şi-a ales ca temă de licenţă cel mai vechi derby local din România FOTO: arhiva personală a lui Dacian Păşcuţă

Studentul Dacian Păşcuţă şi-a ales ca temă de licenţă un subiect ieşit din tipare: a vrut să vadă ce tip de rivalitate există între U Cluj şi CFR Cluj şi ce rol joacă PR-ul în această ecuaţie. Mâine, 15 septembrie, de la 21.30, cele două echipe se vor reîntâlni pe gazon, la Cluj-Napoca, de această dată pe stadionul Cluj Arena.

Dacian Păşcuţă, un PR de la o firmă din Cluj, şi-a dat licenţa pe un subiect neobişnuit: rivalitatea dintre U Cluj (şepcile roşii) şi CFR Cluj (feroviarii).

Întâlnirile dintre cele două echipe reprezintă cel mai vechi derby din ţară. Tânărul are 22 de ani, originar din Zalău şi este, cum altfel, decât mare microbist. Ţine cu U Cluj, Real Madrid şi Tottenham Hotspur.

El a absolvit recent Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB.
„M-am gândit să-mi aleg la licenţă o temă de interes care să atragă cât mai multă lume. Fiind suporter U Cluj am vrut să aflu de unde a apărut această rivalitate dintre echipa preferată şi CFR Cluj, dar şi ce rol joacă PR-ul în acest conflict. Şi aşa a început totul“, explică Dacian Păşcuţă.

Crede că rivalitatea dintre cele două echipe este demult un brand al Clujului.

Cum s-a documentat

S-a întâlnit cu suporteri ai celor două echipe rivale, i-a întrebat ce îi leagă de echipa favorită, cum văd echipa rivală şi ce rol cred că joacă PR-ul fiecărei echipe. S-a văzut şi cu purtătorii de cuvânt ai fiecărei echipe. Asta a fost partea practică.

Partea teoretică a însemnat lectura a numeroase studii americane de specialitate despre rivalităţi în sport şi PR, a unor articole ştiinţifice publicate în reviste internaţionale de profil, dar şi parcurgerea unor studii de caz pe rivalităţile din Spania şi Scoţia.

„Eu m-am raportat la 104 rivalităţi, dar sunt, cu siguranţă, mult mai multe“, adaugă Dacian. Per total, a analizat 104 cazuri de rivalităţi dintre echipe de fotbal din acelaşi oraş. Amintim aici derby-urile locale dintre Liverpool FC şi Everton (Liverpool, Anglia), Arsenal şi Tottenham Hotspur (Londra, Anglia), AS Roma-Lazio (Roma, Italia), Celtic-Rangers (Glasgow, Scoţia), Real Madrid-Atletico Madrid (Madrid, Spania), Fenerbahce-Galatasaray (Istanbul, Turcia).

„Cred că una dintre cele mai interesante rivalităţi este cea din oraşul Glasgow, unde Celtic şi Rangers duc un război pe fronturi multiple. Dincolo de faptul că sunt cele mai de succes cluburi din Scoţia, între ele există o rivalitate religioasă, între catolici şi protestanţi, una etnică, între irlandezi şi britanici, dar şi una politică, între republicani şi unionişti. Separarea este evidentă, iar suporterii găsesc motive să urască echipa adversă indiferent de domeniu“, explică Dacian.

În baza acestor studii, studentul a făcut o clasificare a rivalităţilor dintre echipe: etnică, religioasă, de prestigiu, de proximitate, politică, socială, economică şi rasială.

Spulberă mitul rivalităţii etnice

dacian pascuta cluj

Având aceste exemple din străinătate, studentul a ajuns la concluzia că rivalitatea dintre U Cluj şi CFR Cluj nu este, sub nicio formă, una etnică, în ciuda folclorului local.

Prin studiul său ies la iveală două lucruri noi, susţinute cu argumente clare: rivalitatea U-CFR este una de prestigiu, ce se manifestă prin lupta pentru rezultate (accentuată de CFR) şi prin lupta pentru susţinere (accentuată de Universitatea), respectiv jocul dublu al fiecărui PR - de promotor şi de mediator al rivalităţii dintre cele două echipe de fotbal locale.

„ Am ştiut că voi ajunge la rezultate interesante. Am spulberat mitul că rivalitatea clujeană este una etnică. Rezultatele au demonstrat că, în realitate, factorul etnic, deşi important, nu face din U-CFR un câmp de bătălie româno-maghiar deoarece la baza acestei credinţe, împărtăşite de un subgrup al suporterilor, stau o serie de prejudecăţi, născute din cauze diverse. S-ar putea spune simplu: CFR Cluj este „echipa rezultatelor“, iar U Cluj, „echipa“ suporterilor“, detaliază microbistul.

Păşcuţă mai zice că motivele pentru care se tot vorbeşte de o rivalitate etnică dintre cele două echipe sunt fie prejudecăţile de acasă, din familie, sau din cercul de prieteni, fie mass-media care ar fi alimentat această perspectivă. Un alt motiv ar putea fi o reacţie la succesul CFR-ului, în comparaţie cu rezultatele mai slabe ale Universităţii.

„Rivalitatea dintre CFR şi U nu este una etnică, deoarece chiar unii dintre U-işti susţin asta: „ambele echipe au avut jucători maghiari”, „în galeria noastră există unguri, ei nu sunt excluşi sau judecăţi”. De asemenea, între suporterii CFR-ului care au fost intervievaţi, se numără şi persoane de etnie maghiară, dar şi români, care nu au rude de gradul I de origine maghiară.

Apoi, pentru ca o rivalitate să poată fi încadrată într-o categorie, trebuie să existe un oarecare nivel de acceptare a ideii respective, manifestată de ambele părţi. Ori, în cazul nostru, abia o treime dintre U-işti adoptă această poziţie, iar din partea CFR-iştilor ea este aproape absentă“, susţine Dacian.

Suporteri despre suporteri

Când vine vorba de echipa „duşmană“, unii suporteri nu lasă acasă replicile tăioase.

Din declaraţiile făcute în interviurile luate de Dacian Păşcuţă suporterilor, unii fani U au declarat că ei merg la meci să-şi susţină echipa locală, nu să vadă meciul. Tot ei susţin că „nu există suporteri CFR“, ci doar „oameni care s-au adunat la meci cu un anume interes, suporteri de rezultat, cetăţeni“.
La rândul lor, nici suporterii feroviarilor (CFR Cluj) nu-i văd cu ochi buni pe U-işti. Zic despre unii că „pun prea mult suflet şi că ar trebui să mai citească“.

Tema licenţei le-a atras atenţia şi profesorilor de la UBB.

image

„Coordonarea unei licenţe pe o astfel de temă a fost o provocare şi pentru mine. Am învăţat, odată cu Dacian, lucruri noi legate de PR-ul sportiv, în general, şi de PR-ul de fotbal, în special. Efortul depus de Dacian în realizarea studiului de caz a fost unui serios, iar nota 10 pe care a primit-o acesta a fost pe deplin meritată“, a afirmat lectorul univ. dr. Corina Rotar (Boie; foto mai sus cu Dacian Păşcuţă).

PR-ul, o sabie cu două tăişuri

Prin relaţiile publice se promovează caracterul sportiv al rivalităţii şi se menţine, în limite normale, conflictul pentru a se evita costurile organizaţionale mari. Păşcuţă crede că rolul relaţiilor publice în rivalitatea clujeană este unul de „orchestrare” şi ambii ofiţeri de presă, de la U Cluj şi CFR Cluj, ştiu bine ce au făcut la capitolul PR.

„Rivalitatea dintre cele două cluburi este, deja, un brand. Existenţa şi chiar intensitatea ei este deosebit de importantă, iar departamentele de PR şi marketing ale echipelor au înţeles asta. O rivalitate puternică, menţinută într-un mediu controlabil, este dezirabilă, întrucât atrage acoperire media, interes din partea suporterilor, prestigiu, profit.

Cu alte cuvinte, rivalitatea sportivă dintre U şi CFR poate fi privită ca o strategie eficientă de marketing. Cu siguranţă, ambele cluburi au avut mai mult de câştigat decât de pierdut, cel puţin financiar, de pe urma rivalităţii.
Din perspectiva domeniului relaţiilor publice, sportul pare a fi cu un pas înaintea multor altor sfere care, în România, nu cunosc încă sensul şi importanţa activităţilor de PR“, este de părere tânărul.

Cel mai vechi derby local are şi o carte

Jurnaliştii clujeni Tibi Fărcaş şi Bogdan Stanciu au scos pe piaţă, în 2012, volumul “Cluj contra Cluj. Istoria celui mai vechi derby local din România. Universitatea-CFR 1907“. Primul autor este suporter U Cluj, iar al doilea, suporter CFR Cluj.

„Este o bucată din istoria recentă a oraşului. O confruntare care a căpătat câteodată aspecte de război civil, alteori a căzut în ridicolul blaturilor dictate de partid. Este şi istoria unor mentalităţi constante, pentru că se poate vedea cum au evoluat percepţiile galeriilor de-a lungul unui secol de derbiuri. Turbulenţe au existat în tribune şi în perioada interbelică, dar chiar şi în perioada comunistă, ce să mai vorbim de epoca de după 1989. Pot spune că aceste derbiuri sunt o formă de manifestare a diversităţii Clujului. În definitiv, nu putem ţine toţi cu aceeaşi echipă“, afirmă Bogdan Stanciu.


Lista celor mai puternice rivalităţi locale:

Manchester United-Manchester City Manchester Anglia Manchester Derby
Liverpool FC-Everton Liverpool Anglia Merseyside Derby
Arsenal-Tottenham Hotspur Londra Anglia North London Derby

Boca Juniors-River Plate Buenos Aires Argentina El Superclasico

Flamengo-Fluminense Rio de Janeiro Brazilia Fla-Flu
Gremio-Internacional Porto Alegre Brazilia Classico Gre-Nal

Al Ahly-Zamalek Cairo Egipt Derby-ul din Cairo

Olympiakos-Panathinaikos Atena-Pireu Grecia Derby-ul Nordului Greciei

AS Roma-Lazio Roma Italia Il Derby Capitolino

AC Milan-Inter Milano Milano Italia Derby della Madonnina

Wisla Cracovia-Cracovia Krakow Cracovia Polonia Războiul Sfânt

Celtic-Rangers Glasgow Scoţia Old Firm

Steaua Rosie Belgrad-Partizan Belgrad Serbia Derby-ul etern

Real Madrid-Atletico Madrid Madrid Spania El derbi Madrileno

Fenerbahce-Galatasaray Istanbul Turcia Intercontinental derby

Mai puteţi citi:

Derby-ul Clujului se joacă pe 15 septembrie. Cel mai ieftin bilet costă 15 lei

Pazkany: "Rednic a dat afară portughezii! Urmau românii şi apoi jucătorii de culoare! Nu mai puteam continua cu el"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite