De ce trebuie văzută febra ca „prietenă“ a omului. „Dacă este moderată, înseamnă că organismul luptă cu eficienţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Febra moderată, adică sub 39,5 grade Celsius, este dovada faptului că organismul se luptă cu microbii. “Nu ar trebui să mă îngrijorez, ci ar trebui să mă bucur, pentru că organismul este imunocompetent”, susţine Sebastian Armean, conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, la disciplina Farmacologie.

“Febra este un prieten al copilului, dacă este o febră moderată, sub 39,5 grade Celsius. Asta înseamnă că organismul luptă cu microbii, că organismul are o campanie de luptă, dacă vreţi, eficientă. Nu ar trebui să mă îngrijorez, ci ar trebui să mă bucur, organismul este imunocompetent”, a susţinut Armean Sebastian (conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, la disciplina Farmacologie, toxicologie şi farmacologie clinică) la conferinţa „Medici pentru tine”, care a avut loc în aprilie la Cluj-Napoca.

Specialistul a spus că sunt foarte mulţi părinţi, care în momentul în care copii au febră le dau antibiotice de frică să nu fie ceva grav. “Febra nu se tratează cu antibiotice, ci există o clasă specială de medicamente, antitermice sau antipiretice, medicamente care reduc febra. Apoi, infecţiile frecvente sunt produse de virusuri. Viruşii sunt cei de pe calculator, virusurile sunt cele care ne afectează pe noi, oamenii. Acestea nu trebuie tratate cu antibiotice”, arată specialistul. El explică originea cuvântului antibiotic: “Antibiotic înseamnă împotriva vieţii şi se referă la tratamentul bacteriilor. Chiar dacă am febră în infecţia virală nu se justifică să administrez antibiotice”.

Risc de intoxicaţie

Nu orice febră are drept cauză o infecţie. “Pe majoritatea prospectelor medicamentelor antitermice este notat: «dacă simptomele de răceală sau gripă nu se ameliorează în două-trei zile, consultaţi medicul». S-ar putea să fie o altă patologie acolo sau organismul să nu răspundă din varii motive”, explică specialistul.

El precizează că medicamentele anti-termice nu îşi fac efectul imediat: “În momentul în care am înghiţit pastiluţa nu înseamnă că peste 20 de secunde febra trebuie să scadă. Ce fac? Mă speriu, mai iau un medicament, şi încă unul şi tot aşa. În acest caz există risc de intoxicaţie. Revin la ceea ce arătam înainte, că sănătatea este un proces, nu se desfăşoară instantaneu”, arată Armean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite