Cum fac unii bani din umilirea publică a altora. Monica Lewinsky: „Cruzimea nu e ceva nou, dar în online e amplificată, necontrolată şi mereu accesibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Lewinsky  FOTO Getty Images
Monica Lewinsky  FOTO Getty Images

În martie 2015, Monica Lewinsky, stagiara care s-a amorezat de preşedintele Americii, a ţinut un discurs la conferinţele organizate de TEDx. Acolo a vorbit despre hărţuirea online prin care a trecut, despre efectele acestei hărţuiri - azi numită „cyberbullying” - în toată lumea.

„Nu trece o zi fără să-mi fie amintită greşeala şi regret profund acea greşeală. În 1998, după ce am fost prinsă într-o poveste de dragoste imposibilă, am fost prinsă în mijlocul unui vârtej politic, juridic şi mediatic cum nu se mai văzuse înainte. Cu doar câţiva ani înainte, ştirile veneau doar din trei surse: citind un ziar sau o revistă, ascultând radioul sau urmărind televiziunea. (...). Acest scandal v-a fost adus de revoluţia digitală. (...) Pentru prima dată ştirile tradiţionale au fost uzurpate de Internet pentru a difuza o informaţie majoră“, astfel şi-a început discursul la TEDx Monica Lewinsky, femeia a cărei aventură amoroasă cu preşedintele Americii, în 1998, a făcut înconjurul lumii. Intervenţia a fost tradusă în română şi poate fi citită pe site-ul ted.com.

Pozele ei în diverse ipostaze au apărut peste tot, a fost etichetată drept „târfă, „prostituată“, „vagaboandă“. În urmă cu mai bine de două decenii nu exista un cuvânt care să explice experienţa respectivă, dar azi i se spune „cyberbullying”, adică hărţuire online.

Lewinsky povesteşte că într-o discuţie telefonică cu mama ei, din septembrie 2010, vorbeau despre un student de anul I, Tyler Clementi, care s-a sinucis după ce a apărut online un film cu el făcând sex cu alt bărbat. Avea 18 ani. Nu a mai suportat ridiculizarea şi umilirea. Mama ei fusese atât de afectată de povestea studentului încât, subconştient, retrăia drama suferită de fiica sa în 1998 când o obliga să fac duş cu uşa de la baie deschisă, de teamă să nu comită vreun act necugetat.

Lewinski citează un studiu făcut din Olanda potrivit căruia umilirea online duce la mai multe intenţii sinucigaşe decât batjocura din afara mediului virtual.

„Ce m-a şocat a fost un alt studiu de anul trecut, arătând că umilirea e o emoţie mai intensă decât fericirea sau chiar furia. Cruzimea nu e ceva nou, dar în mediul online e amplificată de tehnologie, e necontrolată şi e mereu accesibilă. (...) Milioane de oameni, sub anonimat, te pot răni cu vorbele lor, asta cauzează multă durere. Nu există limite pentru câţi oameni te pot observa public şi te pot pune la zid“, mărturiseşte Monica Lewinsky.

Ea dă şi alte exemple de hărţuire online în schimbul clickurilor care aduc bani în conturile unora: conturile de la iCloud ale lui Jennifer Lawrence şi a altor actori, umilirea unor membrii din comunitatea LGBTQ.

„Preţul nu măsoară prejudiciul adus victimei. (...) A apărut piaţa, umilirea publică devenind marfa industriei ruşinii.Cum se fac bani din asta? Prin click-uri. Mai mare ruşinea, mai multe click-uri. Mai multe click-uri, mai mulţi bani din reclame.  E un cerc vicios. (...) De ce? Pentru că toate au umilirea ca fundament. Acest comportament e un simptom al culturii pe care am creat-o. (...) Online avem un deficit de compasiune, o criză de empatie. (...)  Discutăm mult despre dreptul nostru la liberă exprimare, dar trebuie să vorbim mai mult despre responsabilitatea pe care o implică. Cu toţii vrem să fim auziţi, dar haideţi să recunoaştem diferenţa dintre a te exprima cu intenţie şi a te exprima pentru atenţie. Internetul este mediul ideal pentru exprimare. A fi empatic online e în folosul tuturor şi ajută la crearea unei lumi mai sigure şi mai bune“, încheie Monica Lewinsky.

Mai puteţi citi:

De ce există puţine femei-lider în lume. „Ca societate, punem mai multă presiune pe băieţii noştri să aibă succes“

Din cei 190 de şefi de stat, la nivel mondial, doar 9 sunt femei. 13% dintre parlamentarii lumii sunt femei. 15% dintre poziţiile în consiliile de conducere ale marilor corporaţii sunt ocupate de femei. Chiar şi în organizaţiile non-profit, abia 20% sunt femei în funcţii de conducere.

VIDEO Cum te împiedică trecutul să ai succes în viitor. Psihologia timpului şi legătura cu eşecurile din viaţa ta

„Viaţa înseamnă tentaţie. E vorba de slăbiciune, rezistenţă, da, nu, acum, mai târziu, impulsivitate, chibzuinţă, focalizare asupra prezentului şi asupra viitorului. Virtuţile promise cad pradă pasiunilor momentului. Dintre adolescentele care au jurat abstinenţă sexuală şi virginitate până la căsătorie, îţi mulţumim George Bush, majoritatea, 60%, au cedat tentaţiilor sexuale din primul an. Şi cele mai multe nu au folosit metode contraceptive. Promisiuni deşarte“, aşa îşi începe prelegerea TEDx psihologul Philip Zimbardo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite