Clujul, oraşul TIFF-ului, capitala europeană a tinerilor în 2015, „Silicon Valley al Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii, unul dintre simbolurile Clujului   FOTO: Adevărul
Piaţa Unirii, unul dintre simbolurile Clujului   FOTO: Adevărul

Clujul este oraşul care adună tinerii la un loc, fie că vorbim de universităţi - când zici UBB, zici Cluj, fie de un pol al IT-ului care, datorită ultimelor investiţii, i-a făcut pe străini să vadă oraşul drept un „Silicon Valley al Europei“, fie de zecile de festivaluri care vor fi şi mai numeroase anul acesta când oraşul este Capitală Europeană a Tineretului. Peste 1500 de evenimente vor ţine treaz Clujul.

„Văd Clujul ca pe o mulţime mare de oameni călătorind spre Cluj. O călătorie fără sfârşit, deoarece oraşul acesta e ca o oglindă sferică. Nimeni nu cred să fi ajuns în el. Cunosc clujeni din tată-n fiu care încă mai caută Clujul. Încă mai rătăcesc fericiţi printre ipostazele mereu înşelătoare ale oraşului, rob fiecare al altei iluzii”, sunt vorbele poetului Ion Mureşan pe care toţi cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca le pot citi de pe geamurile autobuzelor şi troleelor.

Citatul poetului Mureşan face parte dintr-un proiect al Federaţiei Share care promovează Clujul drept Capitala Europeană a Tineretului 2015.

Cluj, Capitala Europeană a Tineretului 2015
Clujul este primul oraş din România care a câştigat acest titlu. Echipa Federaţiei Share, organizatorul proiectului Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015, a pregătit aproximativ 1.500 de evenimente pe durata a 365 de zile – festivaluri (de film, de muzică, de carte), concerte, proiecţii de filme, spectacole de dans, întreceri sportive etc.

„Clujul se mândreşte deja cu trei festivalul în finala European Festival Awards. Cel mai mare eveniment al anului 2015 vine să completeze această paletă printr-un concept care se adresează tuturor celor cu spirit tânăr - primul festival major al Clujului. Capitala Europeană a Tineretului este o oportunitate unică de a transforma Cluj-Napoca într-o destinaţie de poveste pentru tinerii europeni, iar echipa Federaţiei Share este dedicată acestui obiectiv, de a avea la Cluj-Napoca <<Europe’s Best Major Festival>>” a declarat Vlad Pop, preşedintele Federaţiei Share Cluj-Napoca, potrivit site-ului federaţiei.

CLUJ

FOTO: Federaţia Share, Facebook

Cluj, „Silicon Valley al Europei“.
Domeniul IT s-a dezvoltat foarte mult, în ultimii ani, la Cluj şi continuă să crească. Cluj Innovation City, proiect demarat în vara anului 2012 sub titulatura Cluj Silicon Valley, ca unul dintre cei opt poli de dezvoltare ai României, începe să prindă contur şi să atragă atenţia investitorilor străini, atât din Europa, dar şi de pe alte continente.

Un reportaj despre industria IT din Cluj şi rolul pe care aceasta îl joacă pe piaţa mondială a apărut în publicaţia franceză Paris Match. Materialul, numit sugestiv „Cluj, la Silicon Valley de l’Europe/Cluj, Silicon Valley al Europei“, redă poveştile mai multor firme de IT. Paris Match mai scrie că, de la intrarea României în UE, Clujul a devenit un „El Dorado“ al informaticienilor.

„De la intrarea României în UE în 2007, Clujul, acest oraş plin de studenţi al Transilvaniei a devenit un „El-Dorado“ al informaticienilor. Mii de ingineri construiesc site-uri şi software pentru 400 de euro pe lună“, aşa îşi începe jurnalistul francez Edouard Elias reportajul din Paris Match despre Cluj pe care-l numeşte „Silicon Valley al Europei“.

„Într-un oraş plin cu miracolul forţei de muncă, prima religie este informatica“, subliniază acesta.
cluj

Imaginea care ilustrează reportajul din Paris Match   FOTO: Paris Match

Tot la Cluj există şi primul parc tehnologic din România, Liberty Tehnologic Park, creat de ex-premierul Moldovei, Ion Sturdza.

„Clujul este un oraş universitar ce deja se prefigurează ca un centru de IT veritabil asemeni Brno, Cracovia, alte centre universitare, dar este şi al doilea oraş ca importanţă din ţară. Bucureştiul este prea aglomerat de proiecte imobiliare, Clujul este mai liniştit şi reprezintă o destinaţie care este dorită de multe companii, nu doar de cele din IT. Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile, conceptele cu capitalul, nu se produce nimic, este o imensă vitrină de prezentare, dacă vreţi. Din acest punct de vedere este foarte prematur să vorbim despre transferul de modele al Silicon Valley la Cluj. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei, dar se vor şi concretiza din punct de vedere tehnic: soft, aplicaţii, produse care implică tehnologie“, a declarat, într-un interviu, pentru „Adevărul“, Sturdza.

Cluj, oraşul festivalurilor
TIFF. În fiecare an, pe 30 mai începe TIFF, cel mai mare festival de film din România. Anul acesta a ajuns la cea de-a 14-a ediţie. Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), un brand legat de imaginea Clujului, aduce, o dată pe an, mii şi mii de cinefili din ţară şi străinătate şi este o bulă de oxigen pentru turism, în special pentru hotelieri şi agenţiile de turism.
„Screen International“, cea mai importantă revistă a industriei cinematografice, vorbea, în 2013, despre TIFF şi Cluj-Napoca în termeni laudativi. Articolul apreciază susţinerea autorităţilor locale şi aminteşte proiectul „Buftea de Cluj”, prin care se va crea un Centru de Industrii Creative, se vor construi inclusiv studiouri de film.

Tot în 2013, TIFF a fost catalogat şi de către site-ul Raindance.org unul dintre cele 100 de festivaluri de film „esenţiale” din lume şi este recomandat drept o destinaţie importantă a anului pentru profesioniştii de film. TIFF „a reuşit să se diferenţieze de blocul est-european de festivaluri prin mixul său de strălucire şi informalitate”, se arată în recomandarea Raindance.

tiff

FOTO: TIFF

EC, festivalul-record. Un alt festival din Cluj, mai tânăr decât TIFF - Electric Castle (EC), a ajuns anul acesta la a treia ediţie şi a reuşit să atragă atenţia întregii Europe. EC a mutat muzica live şi electronică din cluburi în aer liber, la unuld intre cele mai pitoreşti castele din Ardeal, Castelul Banffy de la Bonţida, supranumit şi „Versailles-ul Transilvaniei“. EC, care s-a desfăşurat în perioada 19 - 22 iunie pe domeniul Castelului Banffy de la Bonţida, judeţul Cluj, a reuşit să doboare toate recordurile stabilite vreodată în România la evenimente similare. Spre exemplu, la doar a doua ediţie, Electric Castle a devenit  cel mai mare festival din România (79.000 de participanţi) şi a avut cel mai mare camping din ţară (11.000 de persoane). Impresionant este şi bugetul de 800.000 de euro, care le-a permis organizatorilor să aducă  în mica localitate din Ardeal 130 de formaţii de muzică electronică în vogă precum Die Antwoord, Thievery Corporation, Bonobo, DJ Shiver, Dub FX  sau Gramatik. Evenimentul a „explodat“ faţă de anul trecut când s-au înregistrat 32.000 de participanţi, peste 4.000 de persoane cazate în camping şi un buget de 500.000 de euro.

electric castle

FOTO: EC

Alte festivaluri care pun Clujul pe harta culturală a Europei sunt şi: Comedy Cluj (cel mai mare festival de film de comedie din Europa), Festivalul Internaţional de Carte, Jazz in the Park, Temps d images, TIMAF (cel care l-a adus pe james Blunt la Cluj), Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy, International Jazz Day, SoNoRo, Festivalul Mozart, Festivalul Internaţional de Film Studenţesc FFEST, Transilvania Jazz Festival, Colors of Cluj.

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns Clujul în ochii străinilor „Silicon Valley al Europei“

Un reportaj despre industria IT din Cluj şi rolul pe care aceasta îl joacă pe piaţa mondială a apărut în publicaţia franceză Paris Match. Materialul, numit sugestiv „Cluj, la Silicon Valley de l’Europe/Cluj, Silicon Valley al Europei“, redă poveştile mai multor firme de IT. Paris Match mai scrie că, de la intrarea României în UE, Clujul a devenit un „El Dorado“ al informaticienilor.

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

Parcul tehnologic Liberty, realizat de ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, prin transformarea cu o investiţie de 25 de milioane de euro a unei vechi fabrici de mobilă, va fi inaugurat săptămâna aceasta. Cu această ocazie omul de afaceri a explicat pentru “Adevărul” diferenţa între modelul de afacere IT de la Cluj şi cel din Silicon Valley este faptul că “aici se vor produce idei care vor fi puse în aplicare".

Microsoft importă "creiere" din Cluj 

Clujeanul Sebastian Crişan are 21 de ani şi este student în anul III la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la secţia calculatoare în limba engleză. Pe 22 iunie va pleca în Statele Unite ale Americii la cel mai mare sediu Microsoft din lume, creat de Bill Gates în Redmond, Washington. Pasiunea şi antrenamentul l-au adus până aici, după cum singur mărturiseşte.

TIFF a salvat Depozitul de Filme din Cluj. Datorită banilor strânşi din campanie şi donaţiei unei bănci, spaţiul va fi deschis publicului

Campania de strângere de fonduri pentru salvarea Depozitului de Filme din Cluj s-a terminat, iniţiatorii reuşind să strângă suma de 2.328 de euro. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru pregătirea spaţiului pentru găzduirea unor evenimente precum proiecţii, concerte, expoziţii sau spectacole de teatru. Organizatorii avea nevoie de 7.000 de euro, bani care au venit, printr-o donaţie, din partea unei bănci româneşti.

Festival de poveste la „Versailles“-ul Transilvaniei. „Electric Castle Festival 2014 va fi «bigger, stronger, better»”

Peste mai puţin de o lună va începe la Castelul Banffy de la Bonţida a doua ediţie a Festivalului Electric Castle care va aduce în premieră, în România, nume ca Die Antwoord şi Rusko. Evenimentul a reuşit performanţa să adune mii de oameni la prima ediţie şi a fost nominalizat la European Festival Awards, cea mai importantă competiţie europeană de gen, la secţiunea „Cel mai bun festival de mărime medie”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite