Chinezii garantează realizarea hidrocentralei de 1 miliard de euro de la Tarniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Tarniţa, zona unde se va realiza investiţia chinezească. FOTO: Adevărul
Lacul Tarniţa, zona unde se va realiza investiţia chinezească. FOTO: Adevărul

Compania de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, a semnat astăzi o scrisoare de confort cu compania chineză Sinohydro Corporation în vederea realizării investiţiei estimate la un miliard de euro, care ar aduce 4.000 de joburi noi. O astfel de scrisoare garantează executarea unei obligaţii de către un debitor.

Delegaţia chineză prezentă astăzi la Bucureşti a semnat mai multe acorduri cu autorităţile române. Unul dintre acestea vizează realizarea unei hidocentrale la Tarniţa Lăpuşteşti cu o capacitate instalată de 1.000 MW, o investiţie de 1 miliard de euro care va crea peste 4.000 de locuri de muncă. Mai exact, directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj), Dan Cârlan, a semnat o scrisoare de confort în vederea realizării investiţiei cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation. Scrisoarea de confort este un acord, introdus prin noul Cod Civil, asemănătoare cu scrisoarea de garanţie. Însă dacă o scrisoare de garanţie are este un instrument de garantare a unei obligaţii în bani, de exemplu un împrumut, a unei alte persoane (debitor), în cazul scrisorii de confort vorbim despre garantare a unei obligatii de a face (ex. ridicarea unei constructii)  sau de a nu face (ex. obligatia de a nu darama un imobil) a unei alte persoane (debitor). Această obligaţie poate fi condiţionată  de existenţa unei alte condiţii ce trebuie îndeplinite.  

Sinohydro Corporation este un companei de stat chinezească ce activează în domeniile hidroenergie, inginerie, construcţii. În 2012, compania s-a situat pe locul 14 în lume în topul companiilor în funcţie de venitul anual şi pe locul 6 între firmele de construcţii din China. Compania are lucrări în SUA, Uganda, Nigeria, China etc. 

Investiţie de 1 miliard de euro

Investitia de la CHEAP Tarnita-Lapustesti va duce la crearea unui important numar de locuri de munca - peste 4000 - si implicit la cresterea nivelului de trai din zona. In plus, realizarea acestui proiect va contribui semnificativ si la dezvoltarea economica a tarii.  Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti inseamna o investitie green-field in jur de 1,164 miliarde euro (fara TVA), ceea ce va contribui semnificativ la dezvoltarea economica a tarii, dar si a zonei situate in apropierea orasului Cluj-Napoca.

In plus, intrarea in functiune a CHEAP Tarnita-Lapustesti va aduce importante beneficii pentru Sistemul Energetic National (SEN), contribuind prin:

• Imbunatatirea regimului de functionare al grupurilor mari din CNE Cernavoda si centralelor termoelectrice de condensatie pe combustili fosili si congenerare prin transferul energiei electrice de la gol la varf - (noaptea si in week-end) . Acest aspect va contribui la reducerea consumului de combustibili fosili ce provin in cea mai mare parte din import

• Participarea la reglajul frecventa-putere asigurand si rezerva tertiara rapida, asigurand astfel cresterea calitatii energiei electrice furnizate si utilizarea eficienta a apei din lacurile de acumulare

• Asigurarea rezervei de avarie de scurta durata, marind siguranta in functionare a SEN

• Functionarea CHEAP T-L va permite unor centrale hidroelectrice, care sunt folosite momentan pentru reglajul in SEN, o functionare constanta  Social

4.000 de locuri de muncă în primii 5 ani

Investitia in hidrocentrala cu acumulare prin pompaj va duce la crearea unui numar important de locuri de munca si cresterea nivelului de trai in zona. Un varf de angajari ar urma sa fie atins in prima etapa de constructie a proiectului (primii 5 ani)- respectiv 4049 de locuri de munca. In cea de-a doua faza a executiei, numarul locurilor de munca urmeaza a fi diminuat. De asemenea, se vor realiza investitii importante pentru imbunatatirea cailor de acces in localitatea Lapustesti.

Citeşte şi 

China Gezhouba, care a construit cea mai mare hidrocentrală din lume, interesată de hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti 

S-a eliberat avizul pentru centrala hidroelectrică de un miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite