Cinci probleme ale lui Florin Piersic la 80 de ani: „Mă, căcănarilor, păi nu vă e ruşine! Bucuraţi-vă că trăiesc!“
0Florin Piersic are, la cei 80 de ani pe care-i sărbătoreşte, o viaţă împlinită: este în formă maximă, are o familie frumoasă şi este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români ai tuturor timpurilor. Cinci probleme umbresc totuşi aniversarea marelui artist: dosarul de urmărit al Securităţii, telefoanele mobile, televiziunile, microfoanele stricate şi cafeneaua Mărgelatu.
„Tinereţea e o stare, nu o vârstă. Viaţa nu se măsoară în ani, ci în intensitatea trăirii... Poate că ar trebui să descoperim o nouă unitate de măsură”, spunea, melancolic, Florin Piersic în filmul „Elixirul tinereţii” (1975), în care îl interpreta pe Titus, profesorul-inventator al licorii care l-a scapat de bătrâneţe.
Scena memorabilă a stârnit aplauze, marţi seara, la cinematograful „Florin Piersic” unde îndrăgitul actor a fost invitat la o proiecţie de gală menită să-l aducă, în pragul împlinirii vârstei de 80 de ani, lângă cei mai apropiaţi prieteni ai săi- spectatorii. Înainte de a viziona filmul cel mai drag al lui Piersic, „Paraşutiştii”, cinefilii au avut parte de o discuţie savuroasă cu actorul.
La cei 80 de ani pe care i-a împlinit miercuri, 27 ianuarie, Florin Piersic are toate motivele să se simtă împlinit: este în formă maximă, are o familie frumoasă care îi este alături şi, nu în ultimul rând, este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români ai tuturor timpurilor. Totuşi, ascultat cu atenţie discursul lui Piersic, care a vorbit în faţa camerelor de luat vederi, înainte de intrarea în cinematograf, cât şi în faţa spectatorilor, dezvăluie câteva necazuri care-l întristează.
1. Dosarul de la Securitate
Cel mai sensibil subiect pe care l-a menţionat de mai multe ori, se referă la dosarul de urmărit al Securităţii, al cărui conţinut a fost dezvăluit de „Adevărul” în urmă cu câteva zile.
Deşi în articol se arăta că Florin Piersic a fost o victimă, fiind „turnat“ la Securitate de către cunoscuţi, actorul a spus de mai multe ori în cadrul serii de gală: „Eu nu am turnat, nu am făcut rău la nimeni. Nu am dat cu subsemnatul nicăieri. Nimeni nu poate să spună nimic rău despre mine. Vedeţi că mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun: «În viaţa mea nu am făcut nimic rău!»“.
Maestrul a încercat şi să dea o explicaţie: „Toate acestea sunt lucruri pe care le inventează oamenii pentru că, din păcate, ţara asta a devenit rea. Toţi sunt răi“. Piersic a „condimentat“ monologul în stilul caracteristic, relatând o întâmplare cu tâlc din viaţa sa: „Am luat o femeie care făcea autostopul şi i-am spus: «Vă iau pentru că mi-am iubit mama foarte mult şi pe orice femeie o văd că face autostopul o iau maşină». După ce am dus-o la Someşu Rece, când a coborât din maşină, mi-a spus: «Domnu’ Persic, aşe de re s-o făcut lume asta, că mă mir că sî mai face zâuă». Adică filosofia minunată a unei femei simple, pur şi simplu a spus tot. Când le-am spus la colegilor mei, aceştia s-au minunat: «Eliade e copil mic pe lângă femeia asta, Brâncuşi la fel»“.
"Eu nu am turnat, nu am făcut rău la nimeni. Nu am dat cu subsemnatul nicăieri. Nimeni nu poate să spună nimic rău despre mine. Vedeţi că mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun: «În viaţa mea nu am făcut nimic rău!»”
Florin Piersic
2. Microfoanele defecte
„Dacă puteţi face ceva cu microfonu’ ăsta, că totuţ e defect în România“. Acestea au fost primele cuvinte spuse de Florin Piersic la seara de gală care i-a fost dedicată. „Bine că aveţi rezervă“, a răsulfat el uşurat, după ce a primit alt aparat. „Nici ăsta nu merge“, spune şi, în ajutor, îi sare fiul. „Nu apăs mă, dă-i tu drumu!“, îi întinde acestuia microfonul.
„Ăsta e băiatul meu, Daniel, care între timp a crescut şi acuma e la Viena. A venit special. Nu a lipsit la nicio aniversare“, explică Piersic. „Faci tu proba? Hai nu-ţi mai da atâta importanţă!“, îl ironizează pe Daniel. „Vreau să vă mulţumesc, domnule director, pentru că aţi venit special“, s-a adresat Piersic directorului România Film, Adrian Mironescu, care aştepta să-i dea un buchet uriaş de flori, dar apoi microfonul amuţeşte din nou: „N-am apăsat pe nimic“. „Cunoaşteţi limba română?“, spune către public: „Mă cufuresc în microf...“.
Apoi se întorce la director: „Nu se poate chiar cu dumneavoastră. Spuneţi-mi unde să mă aşez, ce să fac, ca să meargă microfonul“. „Nu-i nimica, la voi totu-i defect şi-am înţeles“, se resemnează după câteva secunde Piersic. „Dă-le microfonul la specialiştii tăi să se împuşe cu el“, îi spune directoarei cinematografului, Ioana Călin.
Directorul România Film, originar din Bacău, nu a scăpat de ironiile lui Persic: „Vă propun, când terminaţi cu directoratul ăsta, să ne mutăm la Bacău amândoi. Pe mine mă faceţi primar al Bacăului la 85 de ani şi eu vă iau iau la casa de bilete, să câştigăm şi noi nişte bani“.
3. Telefoanele mobile
„«Paraşutiştii» este filmul pe care-l iubesc cel mai mult pentru că generalul Grigore Baştan mi-a spus: «Să ştii, Florin dragă, că filmu’ ăsta e scris de Ştefănescu, dar e viaţa mea. Eu din clipa aceea m-am ataşat de el, până în ziua în care, fiind la filmări în avion, generalul Baştan m-a întrebat un lucru ciudat...“, povesteşte Piersic, dar se întrerupe brusc în momentul în care din sală se aude soneria unui telefon mobil.
„Închideţi telefoanele mobile că o să vă dau un telefon şi o să vedeţi pe dracu după aia. Urăsc telefoanele în sălile de spectacole, e îngrozitor să sune telefonul în timpul spectacolului“. Şi, cum ne-a obişnuit, maestrul aduce şi sarea şi piperul în discuţie amintind ce ce nu mai merge la Constanţa: „Jucam cu Medeea Marinescu «Străini în noapte» şi, când urma deznodământul, a început să sune un telefon în primul rând şi un deştept a început să vorbească. M-am apropiat şi i-am zis: «Dă, mă, telefonul încoace». El, siderat, mi-a întins telefonul. Am spus: «Alooo!». Şi vocea blondă a spus: «Daaa, cu şine vorbesc?». «Cu Florin Persic». «Florin Persic. Nu sî poate!». «Ba sî poate!».
«Da’ eu vreau să vorbesc cu barbatu’ meu». «Barbatu dumitale e în faţa me şi vă dau ş-o veste bună, nu e sângur, e cu o fimeie lângă el». «Nu sî poate!». «Ba sî poate!». «Vai de mine, domnu’ Florin, pe mine di ce nu m-o luat la spectacol». Ăla îmi făcea semne că nu e cu femeia de lângă el. Doar nu era tâmpit. Era un băiat diştept». De atunci, când aud de Constanţa, mi se ridică părul pe mine în toate locurile“. Povestindu-i lui Radu Beligan întâmplarea a avut parte de un răspuns memorabil: „Să spui înainte de începerea spectacolului: «Închideţi dracului telefoanele mobile»“.
„În clipa când intru în studioul de televiziune, ăia zic: «A venit Forin Piersic, noi nu mai avem ce să vorbim, să vorbească el». Mă, căcănarilor! Păi nu vă e ruşine, mă! Bucuraţi-vă că mai trăiesc, că mai vorbesc cu voi. Ce vreţi mă să fac, să tac? Cum adică... ăsta e defectul pe care mi-l găsiţi? Că eu vorbesc prea mult".
Florin Piersic
4. Realizatorii de emisiuni care-i spun că vorbeşte prea mult
Piersic a explicat de ce a refuzat să apară în ultimul an la televiziuni: „În clipa când intru în studioul de televiziune, ăia zic: «A venit Forin Piersic, noi nu mai avem ce să vorbim, să vorbească el. Mă, căcănarilor! Păi nu vă e ruşine, mă! Bucuraţi-vă că mai trăiesc, că mai vorbesc cu voi. Ce vreţi mă să fac, să tac? Cum adică... ăsta e defectul pe care mi-l găsiţi? Că eu vorbesc prea mult. Păi, ce vorbesc eu e legat de dumneavoastră. Toate întâmplările mele sunt cumva şi ale dumneavoastră pentru că aceste istorioare eu socotesc că au o morală şi toţi ce ascultă pot să spună: «Da, mă, poate că şi mie mi s-a întâmplat aşa ceva, ce povesteşte Florin»“.
5. Cafeneaua Mărgelatu
Una dintre promisiunile făcute în urmă cu ani buni lui Florin Piersic de către primarul Emil Boc şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a rămas până astăzi neîmplinită. Piersic şi asociatul său, Florin Ille, urmau să deschidă în holul cinematografului o cafenea culturală, însă spaţiul a fost concesionat unor oameni de afaceri apropiaţi de PDL. „Am filmat o emisiune în holul cinematografului care-mi poartă numele. Şi nu-s în stare ăştia să-mi dea nicio cafea gratis.
Întrebat despre cafenea, actorul a spus: „Nu e cafeneaua Piersic, că dacă era a mea îţi dădeam acuma un butoi de cafea. Se cheamă «La Mărgelatu» şi este a doi băieţi care au cumpăr toată figura asta. Şi nicio grijă că nu-mi dau niciun ban“. Întrebat despre promisiunile care i s-au făcut, îndrăgitul actor a spus: „Cine să-mi promită? Tu mi-ai promis, ăla mi-a promis, ea mi-a promis, ăsta mi-a promis. Nu s-a întâmplat nimic. Vrei să vă spun ceva: Nimeni nu face nimic. Eu fac pentru dumnveavoastră. Ştiţi ce: «O sărutare pe inimă pentru toţi cei care mă ascultaţi»“.
„Nu-i cinematograful meu, că dacă era, toţi eraţi angajaţii mei şi în loc să prezentăm filme, la ora asta mâcam de ne cufuream pe noi“, Florin Piersic, actor.
Mai puteţi citi şi: