Ce zice Înalta Curte despre concedierea unui profesor universitar din Cluj: „În Evul Mediu, orice îndrăzneală de a gândi diferit era considerată o erezie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia luată de conducerea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi de cea a Ministerului Educaţiei de a-l da afară pe profesorul Dorin Isoc a fost calificată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie drept un gest din „Evul Mediu“. Isoc a fost concediat în urmă cu cinci ani. Acesta are acum un site care identifică lucrările plagiate.

Acuzaţiile Senatului Universităţii Tehnice au fost demontate, iar acţiunea acestora a fost comparată cu exterminările vizionarilor din epoci de odinioară.

“În Evul Mediu, orice îndrăzneală de a gândi diferit era considerată o erezie. În viaţa contemporană, în reforma învăţământului ideile inovatoare trebuie atent valorificate şi justificate”, se spune în motivarea înalţilor magistraţi după sentinţa dată în februarie 2013, citată de oradecluj.ro.

Isoc a fost acuzat de către colegii săi de la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare că ar fi denigrat universitatea la festivitatea de absolvire din anul 2008. Un alt fapt care nu era pe placul UTCN este cel prin care Isoc îşi nota studenţii: dădea note cu zecimale.

Magistraţii au mai arătat în expunerea de motive că Mihail Hărdău, pe atunci şeful de la Educaţie, a dat un ordin (în data de 9 septembrie 2008) prin care permitea notarea cu zecimale.

Profesorul acuzat a contestat concedierea sa atât în instanţă, cât şi la Ministerul Educaţiei. În timpul procesului, Dorin Isoc a fost reangajat de două ori, şi tot de atâtea ori a fost dat afară. Momentan, este angajatul UTCN, instituţia punând în aplicare sentinţa Înaltei Curţi. Profesorului Isoc i-a fost achitat retroactiv salariul.

Ce zice UTCN

Întrebată cum comentează afirmaţiile din motivarea magistraţilor, afirmaţii jignitoare la adresa unei instituţii de învăţământ superior, conducerea UTCN a transmis, prin purtătorul de cuvânt, o reacţie.

„Universitatea nu comentează ce a hotărât Înalta Curte. Sentinţa a fost pusă imediat în aplicare, iar profesorul universitar a fost reîncadrat la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN“, afirmă purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Botan.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Site-ul care identifică lucrările copiate, creat de un clujean. Dorin Isoc: „România are cel puţin 40 de şcoli de plagiat”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite