Constantin Asăvoaie, clujeanul care a luat „Oscarul“ pentru caritate, distincţie primită de Maica Tereza şi Bill Gates, a murit în Ajunul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Asăvoaie (58 de ani), clujeanul cunoscut pentru munca sa de caritate, a murit în Ajunul Crăciunului. Anunţul a fost făcut pe pagina de facebook a Prison Fellowship România, asociaţia fondată de acesta, prin care a schimbat soarta multor oameni. În 2007 primea National Caring Award, distincţie care îl plasa printre cei mai buni oameni ai planetei.

Constantin Asăvoaie, desemnat în noiembrie 2007 unul dintre cei cinci cei mai „Buni“ („National Carring Award“) oameni din lume ai anului, a murit în Ajunul Crăciunului.

Anunţul a fost publicat pe pagina de Facebook a Prison Fellowship România:

„Seara de ajun...... Motiv de bucurie pentru mulţi! Pentru noi cei de la Prison Fellowship România este o zi în care l-am pierdut pe cel ce ne-a îndrumat paşii atâta timp şi ne-a ajutat pe mulţi să nu ne dăm bătuţi în calea greutăţilor vieţii!!!
Domnul Constantin Asăvoaie a plecat dintre noi să ajute pe cei nevoiaşi de acolo de sus!!!!
Dumnezeu să-l odihnească!!!“.

Constantin Asăvoaie a primit în 2007 National Caring Award, dat celor mai buni oameni din lume, premiu oferit anual de Caring Institute America celor care ajută într-un fel comunitatea în care trăiesc.

Premiul National Caring Award se acordă în fiecare an din 1985 de Caring Institute America oamenilor care îşi ajută semenii din comunitatea în care trăiesc.
Primul câştigător al acestui premiu este un simbol al bunătăţii şi iubirii faţă de oameni: Maica Tereza. Printre cei care au fost distinţi cu acest premiu se numără  Bill Gates şi Jimmy Carter.

Asăvoaie a fost recompensat şi în 2003 de clujeni, cu distincţia „Clujeanul anului“, în competiţia organizată de publicaţia Clujeanul.

Ajuta pe oricine

"A venit la noi un bărbat care tocmai a ieşit din detenţie de la Gherla. Nu are bani ca să ajungă acasă, la Miercurea Ciuc, dar îi dăm noi. Îi oferim şi o prânzul înainte să plece. A veni şi o femeie care are un copil foarte bolnav şi nu are niciun fel de ajutor", explica Asăvoaie pentru old.clujeanul.ro.

Pentru răbdarea şi bunătatea lui, copiii străzii, foştii deţinuţi şi tinerii care tocmai au ieşit din centrele de plasament, pentru că au atins vârsta majoratului, îl consideră pe Constantin Asăvoaie cel mai bun clujean. Datorită lui au un acoperiş deasupra capului, o masă caldă şi chiar locuri de muncă.
„Domnul Asăvoaie e pita lui Dumniezău“, spunea o bătrânică de la unul dintre centrele Prison Fellowship România, din Cluj.

Cioban şi muncitor necalificat

Asăvoaie s-a născut într-o familie săracă, în comuna Prăjeni din judeţul Botoşani. Mărturiseşte că, în copilărie, l-au marcat problemele pe care tatăl său le avea cu băutura. Când acesta a murit, Constantin, la numai 7 ani, a fost nevoit să-şi asume rolul de „bărbat al casei“, având grijă de singura vacă a familiei, care le asigura supravieţuirea.
Apoi s-a angajat cioban, iar în timpul liceului a lucrat într-o carieră de piatră. Însă nu a neglijat şcoala şi la 21 de ani a ajuns student al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj. Aici a cunoscut-o pe Cornelia, care i-a devenit soţie şi i-a dăruit trei copii.

La conferinţele TEDx din 2010 a vorbit despre experienţa sa de viaţă şi despre cum a învăţat, de tânăr, ce înseamnă să lucrezi cu oamenii şi să-i coordonezi:

„Cu vorba bună se conduc şi animalele, şi oamenii. Am învăţat oamenii se conduc nu prin forţă, nu prin puterea pe care o ai, nu prin pumn, ci printr-o voce blândă şi prin modelul pe care tu îl oferi“.

Mai puteţi citi:

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite