CAMPANIE: Bulevardul Muncii: Înapoi în „Epoca de Aur“ (FOTO/VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specifice arterei industriale a oraşului sunt blocurile gri, sutele de gropi, buruienile de pe marginea străzii şi caii care circulă nestingheriţi printre maşini. După 20 de ani de la Revoluţie, Bulevardul Muncii, este, poate, zona care păstrează cel mai bine „atmosfera“ epocii comuniste.

Chiar dacă aici se află investiţii industriale ce reprezintă motoarele economiei clujene, unii oameni încă se mai deplasează între acestea cu căruţele.

Pentru clujenii care vor să trăiască experienţa întoarcerii în timp, o plimbare pe Bulevardul Muncii reprezintă ocazia perfectă. Blocurile gri, specifice perioadei comuniste sunt „decorate“ cu numeroase antene satelit şi rufe întinse la uscat. Au fost construite în urmă cu zeci de ani pentru muncitorii clujeni, iar acum stau să cadă din cauza lipsei unei reabilitări. Clădirile dărăpănate ale fostelor uzine sunt predominante în zonă şi creează o imagine generală de degradare.

VEZI GALERIE FOTO!

Tramvaiele prăfuite, vechi şi ele, la fiecare trecere pe şinele înconjurate de cratere, trezesc până şi leneşii câini vagabonzi care stau întinşi pe marginea drumului. Dis-de-dimineaţă, şomeri supăraţi pe viaţă se „încălzesc “ la o bere în unul din baruri. În fiecare zi au în faţă aceeaşi privelişte dezolantă: buruieni, betoane, praf, noroi gros lângă borduri, maşini de mare tonaj şi căruţe.

image

De altfel, numai aici căruţăşii clujenii par să se deplaseze în voie. Maşinile de Poliţie trec rar şi mai mult noaptea, timp în care pe strada aproape pustie mai pot fi observate doar aşa-zisele găşti de cartier.

Călare pe şosea

Bulevardul Muncii nu duce lipsă nici de ... călăreţi. Sunt ţiganii care stau în zonă şi a căror principală ocupaţie o reprezintă colectarea fierului vechi. De altfel, potrivit clujenilor care locuiesc în zonă, pe lângă strada plină de gropi, ţiganii le creează şi cele mai multe probleme din cauza mizeriei pe care o lasă în urmă.

„Nu mi-e frică de ei, pentru că nu sunt agresivi. Mă deranjează că lasă multă mizerie pe stradă după ce merg cu caii“, a spus o clujeancă sub protecţia anonimatului.

De cealaltă parte, ţiganii se plâng că sunt discriminaţi şi de faptul că pe stradă e mult praf. „Mă deranjează maşinile mari, mizeria, dar şi gropile. De 35 de ani locuiesc aici şi oamenii se uită în continuare urât la mine. Nu-mi place aici, dar nu am unde să trăiesc în altă parte“, a spus Sibian Rostaş, unul dintre ţiganii crescători de cai din zonă.

image

Proiect de reabilitare

Iulia Perşa, reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a arătat că pentru reabilitarea liniei de tramvai, va fi implementat proiectul în valoare de 47 de milioane de euro. „În cazul căruţaşilor, noi îi amendăm pentru că ei nu au voie să circule în oraş“, a arătat aceasta. În vederea asigurării unui climat de ordine, Poliţia Comunitară derulează săptămânal acţiuni comune cu poliţiştii clujeni în vederea asigurării ordinii publice, a adăugat Perşa.

VEZI GALERIE FOTO!

Potrivit acesteia, s-au înregistrat 18 cazuri de abandonare ilegală a căruţelor şi cailor pe domeniul public, depozitare ilegală de deşeuri şi tulburarea liniştii publice. De asemenea, s-au aplicat 18 amenzi în valoare de 5.700 de lei, iar cinci căruţe şi şapte cai au fost confiscate. Două blocuri de pe Bulevardul Muncii şi strada Maramureşului urmează a fi reabilitate, a încheiat reprezentanta Primăriei.

În atenţia Poliţiei

Mai mulţi ţigani cu vârsta de până în 16 ani sunt monitorizaţi de poliţiştii clujeni pentru zecile şi chiar sutele de furturi pe care le-au comis în zonele centrale ale oraşului. Aceştia nu pot fi cercetaţi penal pentru că sunt minori. De la începutul anului pe Bulevardul Muncii au fost înregistrate patru furturi din case, o vătămare corporală gravă şi un furt din garaj.


„E o zonă care trebuie restaurată. Prima oară când am venit aici mi-a fost frică, mai mult din cauza oamenilor. E bine că nu am ore la facultatea, seara“

image

Hilda Fulop, 19 ani, studentă

image

„Oamenii se uită urât la mine pentru că sunt ţigan. Mă duc cu căruţa, strâng fier şi mai am cu ce trăi. Mă deranjează gropile şi mizeria“

Sibian Rostaş, 50 de ani, locatar

Vezi aici mai multe detalii despre campanie.

CAMPANIE Suburbia de pe „coastă“ (FOTO/VIDEO)

„Locuiesc aici şi îmi place doar casa mea. Trebuie făcute drumurile şi parcurile de joacă pentru copii. E foarte multă mizerie“ 

image

Cristina Irimiaş, 26 de ani, locatară

Spune-ţi părerea!

Cunoşti alte zone insalubre din Cluj-Napoca? Scrie-ne la cluj@adevarul.ro, postează comentarii pe http://cluj.adevarul.ro sau comentează pe pagina de facebook a cotidianului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite