ABC 80, o călătorie în lumea literelor şi istoriei pentru copii şi părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două tinere din Cluj, Cătălina Nistor şi Evelin Màrton, au desenat şi scris un altfel de abecedar numit ABC 80. Ambele au învăţat, ca mulţi alţii, din abecedarul anilor 80. Cartea a fost gândită iniţial după modelul unui abecedar, dar s-a ajuns la ceva mai complex şi pe lângă desene cu obiecte şi scene din viaţa anilor 80 la fiecare literă a alfabetului. ABC-ul poate fi răsfoit atât de cei mici, cât şi de cei mai mari.

”ABC 80 s-a născut din nevoie de a povesti şi celor care s-au născut mai târziu în ce context au copilărit cei de vârsta mea, în perioada anilor 80”, spune Cătălina Nistor. Şi-a dorit să facă un altfel de abecedar decât cel din care a învăţat la şcoală. Iar, în timp, probabil la anul, ideea se va materializa într-o carte cu desene, litere şi imagini.
Ca acest abecedar altfel să vadă lumina tiparului e nevoie de bani. Pe crestemidei.ro, o platformă de crowdfunding, cele două autoare ale ABC -ului îşi descriu proiectul. Până acum s-au adunat circa 3.800 de lei din cei 9.000 de lei de care ar avea nevoie.

”Cartea oferă un alt mod de învăţare pentru cei mici. E concepută să stârnească curiozitatea, întrebările şi comunicarea între adulţi şi tineri. Îmi doresc ca această carte să poată fi răsfoită de oamenii de toate vârstele”, mărturiseşte Cătălina Nistor (34 de ani), artist vizual.

De anul trecut desenează la ABC, iar anul acesta a început colaborarea cu Evelin Márton (35 de ani), scriitoare şi jurnalistă de radio, cea care a scris textele din carte.

image

Desene din ABC 80  FOTO: Cătălina Nistor

Cătălina Nistor explică, într-un interviu, cum a apărut ABC 80.

Cum s-a născut acest ABC al anilor 80?

ABC 80 s-a născut din nevoia de a crea un abecedar altfel, care a devenit ceva mai complex în timp. S-a născut din nevoia de a povesti şi celor care s-au născut mai târziu în ce context au copilărit cei de vârsta mea, în perioada anilor '80. Ideea s-a născut în 2014 şi s-a închegat anul acesta. Anul acesta a început şi colaborarea mea cu Evelin Márton, scriitoarea textelor din ABC 80.

De ce ABC şi nu abecedar?

Pentru că nu este doar un abecedar. La fiecare literă este un element şi un text care leagă sunetele din alfabet într-o poveste. Emil, personajul principal află literele alfabetului pe parcursul a 29 de zile, povestind cititorului experienţele lui optzeciste. Este ABC şi nu abecedar şi pentru că poate fi folosit, răsfoit şi de cei mai înaintaţi în vârstă. Imaginile împreună cu textul creează o poveste tipică acelor ani, cu umor şi ironie. ABC 80 este o reflexie asupra perioadei anilor '80.

Ce conţine cartea?

Ilustraţiile sunt făcute de mine, iar textul este scris de Evelin Márton, autoare de proză. Cartea va conţine o ilustraţie pentru fiecare literă din abecedar, în total 29, cu un text în proză şi proză în versuri, exerciţii inspirate din celebrele almanahuri care existau în anii 80, o listă cu cuvintele întâlnite la fiecare literă, poate chiar un glossar. Am găsit la fiecare sunet din ABC 80 mai multe elemente care să înceapă cu aceeaşi literă. Până o să reuşim să strângem banii pentru a o tipări, cu ajutorul platformelor de crowdfunding sau prin alte modalităţi, structura va fi aşa cum am prezentat-o mai sus, dar pot apărea mici modificări. De exemplu, litera q mi-a venit de hac deoarece cuvintele care până în anii 90 s-au scris cu q - quartet sau quart - , iar acum se scriu cu C. Şi îmi era greu să mă decid la un cuvânt, obiect care să înceapă cu litera Q şi care să aibă legătura cu anii aceia, aşa că am rămas la quartet, iar cu ajutorul textului explicăm cum se scria atunci şi cum se scrie acum. Cartea oferă posibilităţi de a face conexiuni.

Cui se adresează ea?

Doresc ca această carte să poată fi răsfoită de oamenii de toate vârstele. Cartea oferă un alt mod de învăţare şi observare pentru cei mici. Cartea e concepută să stârnească curiozitatea, întrebările şi comunicarea între adulţi şi tineri.

Ar putea fi folosită ca un abecedar alternativ?

Sigur, cum spuneam mai sus, e un pic mai mult decât un abecedar. Cartea va putea fi folosită acasă, în activităţile de după programul obişnuit, la orele de desen şi pictura organizate de diverse galerii sau în alte spaţii nonformale. Proiectul îl încadrez în zona de educaţie informală.

Ce înseamnă anii 80 pentru tine?

Anii 80 înseamnă o parte din anii copilăriei mele. Întamplările frecvente ar fi cele legate de alimentară, de unde luam o jumătate de pâine pe cartelă, statul la cozi pentru zahăr, ulei şi alte alimente de bază. Partea asta se regăseşte la sunetul C care este reprezentată prin cuvântul “cântar”, iar textul pune în context acest obiect.

Ce ar trebui tinerii din ziua de azi (cei născuţi în anii 90, 2000) să ştie despre anii 80?

Să ştie că aceia care au copilărit, crescut şi trăit în anii '80, adică părinţii şi bunicii lor au trăit într-un regim comunist care acaparase mare parte din Europa. Să ştie că doar acum 3 decenii lucrurile erau altfel şi aşa vor ajunge la o înţelegere mai bună a vremurilor în care trăiesc şi a celor din jur.

Acest ABC 80 este o reflexie şi o îndemnare la informare, la întrebări, o posibilitate de a învăţa nu doar despre sunetele alfabetului. Repet, atunci eram copil şi au fost şi momente bune, şi rele. Vizitele mele în podul părinţilor, unde am descoperit lucrurile, cărţile din perioada copilăriei mele, nu m-au făcut să suspin de dor după acei ani, ci să transmit mai departe care era atmosfera, viaţa de atunci. Restul poveştilor le las la îndemâna celor care vor răsfoi această carte.

Care ar fi, în opinia ta, lucrurile bune din acei ani şi care ar fi cele mai puţin bune?

Lucrurile erau şi bune, şi rele, ca şi acum.

Acele exerciţii de la finalul cărţii, inspirate din almanahuri, ar putea fi făcute şi la şcoală? Ne dai un exemplu-două.

Exerciţii - observaţi diferenţele, labirint, o pagină, două de colorat, uniţi punctele, etc. - pot fi făcute oriunde, pentru că necesită atenţia, observaţia, imaginaţia, memoria.

Mai jos aveţi câteva fragmente din textul, scris de Evelin Márton, care însoţeşte ilustraţiile (credit foto la imaginile de mai jos: Cătălina Nistor).

B
„A doua zi Emil nu s-a dus la şcoală. Nu pentru că era chiulangiu, dar a observat abia în apropierea şcolii că şi-a pierdut numărul matricol. Iar fără acela, mai bine nici nu se prezenta. Nu ştia cum se va rezolva această problemă şi îi era teamă că mama lui, adică tanti Epoca de Aur va fi foarte supărată. Neavând curajul să meargă acasă s-a furişat pe stadion, unde nişte copii exersau pentru o serbare. Unul dintre ei a scăpat din mână un balon roşu care zbura fericit peste gardul stadionului.
Aşa a ghicit Emil cea de-a doua poezie:

Baloane colorate visăm să devenim cu toţii
şi să plutim uşor
peste mări şi graniţe,
cu baghete-n raniţe.”

image


G
„A şaptea zi era duminică. Emil, deşi vroia mai degrabă să se joace cu băieţii, căci avea tocmai rolul marelui indian Winnetou, a trebuit să se prezinte iar la şcoală la cercul de geografie. Şi-a îndesat supărat globul pământesc în ghiozdan şi a pornit la drum gândindu-se ce rost are de fapt această ştiinţă:

Globul pământesc încape în ghiozdan,
pot duce lumea pe spate
acolo unde vreau,
şi când îl învârt,
nu mă gândesc
că de fapt, se învârte doar el,
eu am rămas tot pe loc.”


K
„Emil s-a gândit într-o zi, cum ar fi, dacă toate obiectele din jurul nostru ar începe să vorbească. Despre ce ar putea să povestească de exemplu greutăţile cântarului, care de obicei nu aveau nicio treabă, stăteau frumos înşiruite în cutia lor, aşteptând zile mai palpitante. Ce spuneţi de asta:

image

Un kilogram se uită la altul,
ce o fi mâncat de îi mai gras,
iar greutatea de o sută de grame
nu pricepe
de ce i se întâmplă tocmai ei
că nu va avea un kilogram
nici la anul”.

Mai puteţi citi:

O clujeancă aduce poveştile lui Ispirescu în mileniul 3: Negru Împărat are privirea lui Vlad Ţepeş, caracterul lui Napoleon şi costum de scafandru-spaţial

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite