Ştergare tradiţionale româneşti, din lada bunicii pe străzile Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Curcan vrea să dea o utilizare contemporană ştergarelor tradiţionale (foto: http://www.altart.org)
Cristina Curcan vrea să dea o utilizare contemporană ştergarelor tradiţionale (foto: http://www.altart.org)

O tânără din Cluj-Napoca, absolventă de arte textile, a propus, în cadrul unui concurs de înfrumuseţare a oraşului, concurs numit Oraşul Vizibil, o idee care atrage atenţia: în locul benzilor de la trecerile de pietoni ea propune amplasarea unor imagini care redau imaginea ştergarelor tradiţionale din Transilvania.

Cristina Curcan, un freelancer din Cluj-Napoca, are o propunere inedită de înfrumuseţare a spaţiului public: imagini care redau ştergarele tradiţionale româneşti pe trecerile de pietoni. De ce ştergare?

Tânăra de 27 de ani spune că a studiat artele textile şi că ţesătura, parte a artei tradiţionale româneşti, şi-a pierdut din popularitate. Prin proiectul ei vrea să propună o variantă contemporană a utilizării imaginii ştergarelor. „Ţesătura, parte importantă a artei tradiţionale românești și-a pierdut din popularitate, în orașul anului 2012 fiind aproape negăsită în locuinţele românilor. Aşadar, propun o reutilizare modernă a unor valori care, în ciuda trecerii timpului, nu ar trebui să-și piardă actualitatea", spune Cristina Curcan.

Model de ştergar desenat de Cristina Curcan

Ea mai zice că ştergarele şi alte ţesături populare au fost mereu prezente în casa bunicilor săi. „Mi-au plăcut mereu culorile şi motivele care sunt folosite. Pentru proiect nu am vrut neapărat ştergare, dar m-am documentat despre tot felul de ţesături şi am ajuns la această variantă finală", adaugă Cristina Curcan.La concurs s-a înscris pentru că este o oportunitate excelentă de a expune în spaţiul public.

Zebre care să-i facă pe oameni să zâmbească

Ea povesteşte că a studiat artele textile şi, fără să îşi propună, multe din proiectele sale la care lucrează în prezent au legătură cu domeniul studiat. Proiectul clujencei constă într-o trecere de pietoni vopsită după modelul unui ştergar popular tradiţional. „De câte ori merg pe stradă încerc să observ oamenii din jur şi reacţiile acestora la diferite lucruri, concluzia la care am ajuns este ca uităm să zâmbim, ne afundăm în gânduri şi, văzut din exterior, pare o lume tristă. Intenţia mea este să aduc un zâmbet pe buzele trecătorilor", afirmă Cristina Curcan, cofondator la Lateral ArtSpace din cadrul Fabricii de Pensule. Lateral ArtSpace este un spaţiu cultural expoziţional.

Pentru un oraş mai vizibil

Fundației AltArt în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca si Grupul PONT, care  propune o serie de lucrări de artă-comentariu social în diferite spații de afisaj public. Potrivit site-ului fundaţiei, "Orașul vizibil" - artă în spațiul public - invită artiști să problematizeze spațiul public urban propunând lucrări de artă contemporană cu tema "Cultura ca sistem de operare".

Celelalte idei din concurs pot fi consultate AICI.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite