Îi fac copiii fericiţi pe români? Un studiu plasează România la coada clasamentului mondial privind satisfacţia părinţilor
0Un studiu prezentat în cadrul cadrul World Hapiness Report 2016 evaluează efectele copiilor asupra satisfacţiei vieţii părinţilor în 105 ţări ale lumii. Cercetătorii au descoperit că aceste efecte depind de PIB-ul ţării şi de piaţa muncii. România se află la coada clasamentului prezentat în studiu.
Care este relaţia dintre satisfacţia în viaţă şi calitatea de a fi părinte, de a avea copii? Este întrebarea la care a răspuns lucrarea prezentată în cadrul World Hapiness Report 2016, realizată de Luca Stanca, de la Departmentul de Economie al Universităţii Milan-Bicocca. Studiul relevă că relaţia dintre bunăstare şi copii depinde de condiţiile macroeconomice: PIB-ul pe cap de locuitor mare şi rata şomajului.
Datele cercetătorilor au ca sursă World Values Survey (2014), care analizează populaţia din peste 100 de ţări, reprezentând circa 90 la suta din populaţia lumii. Respondenţii au fost întrebaţi “Cât de mulţumiţi sunt de viaţa lor în ansamblu? Răspunsurile posibile sunt: foarte fericit, destul de fericit, nu foarte fericit sau deloc fericit?". Într-un top de 105 ţări s-au calculat coeficienţii care reprezintă raportul dintre satisfacţia în viaţă şi calitatea de a fi părinte. Coeficienţii pornesc de la un minimum de -6.82 la un maxim de 5.12.
Copiii şi fericirea în România
Dintre cele 105 ţări studiate, 36 au coeficienţi pozitivi. Cele cinci ţări în care satisfacţia în viaţă raportată la calitatea de părinte este cea mai mare sunt Muntenegru (5,12), China (4,85), Kârgâzstan (4,64), Taiwan (3.70), şi Vietnam (3.13). La cealaltă extremă, cele cinci ţări unde satisfacţia în viaţă raportată la calitatea de părinte este foarte mică sunt Macedonia (-6.82), Tunisia (-4.71), Libia (-3.87), Iordania (-3.71) şi Zimbabwe (-3.51). România este pe locul 91 cu un coeficient negativ de – 2,25.
PIB-ul, timpul şi piaţa muncii
Pentru a găsi explicaţii, cercetătorii au analizat indicatori ai condiţiilor macroeconomice şi sociale, concetrându-se asupra PIB-ului pe cap de locuitor, rata şomajului, cheltuielile guvernamentale în raport cu PIB, cheltuielile pentru sănătate în raport cu PIB-ul şi rata fertilităţii.
Concluziile studiului arată că: “relaţia între faptul de a avea copii şi satisfacţia în viaţă este, în general, negativă în întreaga lume. Femeile resimt mai puternic acest efect negativ. La grupele de vârstă înaintate şi la văduvi/văduve acest raport este pozitiv. În 66% din ţările studiate există o relaţie negativă între calitatea de părinte şi satisfacţia în viaţă”. Pe ansamblul, efectul negativ este semnificativ mai puternic în ţările cu un PIB mai ridicat pe cap de locuitor şi în ţările în care rata şomajului e mai ridicată. Cercetătorii susţin că satisfacţia de a avea copii este mai mică în ţările în care costul de oportunitate al timpului este mai mare, adică ţările unde părinţii au foarte puţin timp la dispoziţie pentru viaţa de familie. Este vorba despre acele ţări în care PIB-ul este ridicat. Pe de altă parte, o piaţă a forţei de muncă în care somajul e ridicat sporeşte efectul negativ al impactului copiilor asupra vieţii de familie din cauza costurilor financiare şi de timp.
Citeşte şi: