500.000 de euro a recuperat ADRNV din executarea contabilei care şi-a cumpărat 30 de apartamente din banii instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmina Druţă a fost condamnată la 8 ani de închisoare. FOTO: Adevărul
Cosmina Druţă a fost condamnată la 8 ani de închisoare. FOTO: Adevărul

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) trebuie să recupereze 3 milioane de euro de la ex-contabila Cosmina Druţă care a devalizat conturile instituţiei, a stabilit Curtea de Apel Cluj. Din executarea bunurilor acesteia, o parte din cele 30 de apartamente cumpărate pe banii ADRNV, instituţia a recuperat circa 500.000 de euro.

Curtea de Apel Cluj a dat ieri verdictul în cazul Cosminei Druţă, fosta contabilă de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care a devalizat conturile instituţiei. Femeia va face 8 ani de închisoare, iar soţul acesteia a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Druţă e obligată să plătească circa 3 milioane de euro despăgubiri către ADRNV şi IRCETT, instituţia aflată în subordinea Agenţiei. Până în acest moment ADRNV a recuperat circa 2 milioane de lei (454.000 de euro) din executarea bunuriloe contabilei, conform unui răspus trimis de ADRNV la solicitarea Adevărul. “Am demarat si procesul de recuperare a prejudiciului financiar prin valorificarea bunurilor sechestrate persoanelor fizice si juridice vinovate, recuperare care se ridica la aproximativ 1.500.000 lei, pana la aceasta data. În ceea ce priveşte IRCETT SA, pana la data curenta au fost vandute de catre SC IRCETT SA trei apartamente si o casa, in valoare de aproximativ 500.000 lei”, se arată în răspunsul ADRNV. Druţă a cumpărat peste 30 de apartamente în comuna Floreşti, din bani furaţi, iar apoi pe majoritatea le-a vândut. Strategia de recuperare a prejudiciului consta in valorificarea integrala, prin vanzare, a bunurilor ramase. Doar 12 dintre cele 30 de apartamente vor putea fi valorificate, întrucât celelalte au fost vândute unor cumpărători de bună-credinţă. De asemenea, Druţă mai deţine două case şi un automobil de lux. 

Cum şi-a securizat ADRNV operaţiunile financiare  

Ca să evite pe viitor astfel de situaţii, ADRNV a reorganizat compartimentului financiar-contabil şi a întărit sistemul de control intern din cadrul agenţiei. Planul de măsuri cuprinde un set de zece măsuri pentru întărirea sistemului de control intern financiar-contabil. Acest plan a fost aprobat de către Consiliul de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, a fost imbunatatit in anul 2013 si este urmărit permanent in vederea implementării lui. Principalele masuri din cadrul planului de întărire a sistemului de control intern financiar-contabil implementate in cadrul ADR Nord-Vest sunt :

•     Modificarea  cadrului procedural al activităţilor de organizare si conducere a contabilităţii si de realizare a controlului financiar preventiv.

•     Inventarierea trimestriala a conturilor bancare ale agenţiei de către o comisie de inventariere formata din trei persoane,  prin confruntarea extraselor de cont emise de unităţile bancare cu situaţiile înregistrate in contabilitatea agenţiei.

•     Rotaţia lunara a ofiţerilor de banca responsabili cu depunerea documentelor de plata si a personalului responsabil cu ridicarea extraselor de cont.

•     Solicitarea lunara a fisei plătitor de la Administraţia Financiara in vederea verificării ex-post a contribuţiilor depuse

•     Autorizarea auditorilor interni din cadrul organizaţiei pentru ridicarea extraselor de contbancar in vederea verificării operaţiunilor financiare efectuate. 

•     Certificarea trimestriala a situaţiilor financiare ale agenţiei (balanţe lunare; reconcilieri cu furnizorii ; reconcilieri bancare). 

Ca masuri de verificare pentru evitarea pe viitor a altor prejudicii, a fost angajata prin contract o firma specializata pentru evidentele contabile a le SC IRCETT SA.; accesul la conturile firmei, inclusiv ridicarea extraselor de cont, se face exclusiv de catre reprezentantul administratorului.

citeşte şi

Verdict în cazul contabilei care a devalizat Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest: 8 ani de închisoare şi despăgubiri de 3 milioane de euro

Opt ani de închisoare pentru contabila care a sustras peste 2,5 milioane de euro de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite