Zeama care alungă boala: supa de pasăre cu tăieţei, cel mai bun leac pentru răceală, după o reţetă din Bărăgan

Zeama care alungă boala: supa de pasăre cu tăieţei, cel mai bun leac pentru răceală, după o reţetă din Bărăgan

Supa de pasăre, un adevărat medicament Foto:cufarulcubucurii.wordpress.com

O vorbă din bătrâni zice că acest fel de mâncare „te scoală de pe boală“. Fie că e vorba de o răceală sau de o mahmureală după o petrecere de o noapte, supa de pasăre face minuni. Preparată în casă, cu legume din belşug, dar mai ales cu tăieţei făcuţi şi ei pe loc, nu cumpăraţi din supermarket, supa de pasăre este un adevărat medicament.

Reţeta simplă, dar deosebit de gustoasă, este pregătită de Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea pasionată de gătit. Reţeta de supă, alături de alte bunătăţi, pot fi descoperite pe blogul culinar al gospodinei cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ajută organismul să lupte cu viruşii

Nu este doar o legendă faptul că supa ajută organismul să lupte cu viruşii. Chiar şi medicii confirmă acest lucru şi, mai mult decât atât, recomandă o supă de păsare atunci când esti chinuit de boală. Nas înfundat, dureri de gât, dureri de cap, oboseală, tuse, simptomele răcelii pot fi alungate cu o supă de pui. 

În urma unui studiu, cercetătorii americani au descoperit că supa de pui inhibă mişcarea anumitor celule imunitare la suprafaţa membranelor mucoase. Migrarea acestor celule la suprafaţa poate fi responsabilă cel puţin parţial de producţia de mucus. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că supa de pui are proprietăţi antiinflamatoare care ajută la eliminarea simptomelor de răceală.

"Faptul că supa este caldă, puţin grasă şi sărată poate ajuta la eliminarea mucusului şi calmează iritarea din gât şi nas. Pentru că la prepararea supei se folosesc, de obicei, carne de pui, ceapă, cartofi dulci, păstârnac, morcov, ţelină, patrunjel - ingrediente ce conţin antioxidanţi, este de la sine înţeles că sistemul imunitar se întăreşte şi alungă boala", spune dr Daniela Stan, medic de familie.


Ingrediente:

1 kg. carne de pasăre

2 morcovi

1 păstârnac mediu

2 cepe mari

1 rădăcină pătrunjel

un ardei galben sau verde

o legătură pătrunjel verde sau leusştean

sare după gust

Pentru tăiţei:

1 ou mare

150 gr. făină

un vârf de cuţit de sare

Mod de preparare:

 

„După ce se porţionează pasărea, se ţin bucăţile de carne în apă rece pentru a ieşi sângele, ba chiar se schimbă apa de câteva ori pentru un rezultat bun! Apoi se pun într-o oală şi se fierb până dau în cateva clocote, se spumează din când în când, după care se adaugă zarzavatul tăiat după dorinţă. Din acest moment se fixează capacul şi se lasă să fiarbă. În acest timp se pregătesc tăiţeii. Ceva mai simplu nu cunosc…Se cerne făina într-un castron, se face în mijloc un crater mic, acolo se sparge oul, se pune sarea, se amesteca uşor cu lingura de lemn.

Se frământă apoi cu mâna până se face o bilă, se întinde cu sucitorul până se obţine o foaie subţire. Foaia de tăiţei se presară cu multă făină, se rulează strâns şi apoi se taie fâşii de 2 mm. lăţime. Pentru a se folosi trebuie să se cearnă printr-o strecurătoare cu găuri mai mari. După ce se taie, se lasă să se zvinte pe o planşetă", explică gospodina.

Între timp se încearcă gradul de fierbere al cărnii şi, în momentul în care se înfige cu uşurinţă furculiţa în ea, înseamnă că este fiartă. Se scoate carnea din oală şi este timpul să se adauge tăieţeii la supa, dar acest lucru se face numai după ce s-au cernut de făină.

Se lasă până se fierb tăieţeii, se adaugă sare dupa gust, apoi se opreşte focul şi se adaugă o parte din verdeaţă, pentru că restul se adaugă în momentul servirii. Poftă bună!


 

Vă recomandăm şi:

Gustul copilăriei. Cum prepari cea mai bună dulceaţă de prune umplute cu nuci, după reţeta bunicii

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

FOTO Reţetă apetisantă: prăjitură cu fructe uscate. Secretele unui desert de post, cu parfum de vanilie şi lămâie

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

citeste totul despre: