Un pieptene de os datând din secolul IV p.Ch., exponatul lunii septembrie la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Dunării de Jos expune în perioada 1 – 30 septembrie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, pieptene de os (sec. IV p.Ch.). Obiectele din os au constituit o parte însemnată şi nelipsită din inventarul mormintelor din sec. IV. Dintre acestea se desprinde ca frecvenţă şi ca element caracteristic- pieptenele. El constituie alături de fibulă şi cataramă cel de al treilea tip de obiect specific culturii Sântana- Cerneahov.

Pentru regiunea carpato-dunăreană, această cultură este atribuită în general populaţiilor germanice aflate în migraţiune, în special cele gotice, alături de care continuă să vieţuiască si populaţia locală daco-romană.

Pieptenele din os, aflat în colecţia Muzeului Dunării de Jos a fost găsit într-un context databil din sec. IV p. Ch. în cadrul cercetărilor sistematice de teren la Alexandru Odobescu, arată reprezentanţii MDJ Călăraşi. 

Forma sa este dreptunghiulară, L=8 cm, l= 4,5 cm, culoare alb-gălbuie, cu 40 de dinţi bilaterali, prinşi între două plăcuţe dreptunghiulare legate cu patru nituri din bronz, fără décor, stare de conservare bună.

Piepteni de acest tip au fost descoperiţi şi în cadrul necropolelor din sec. IV de la Spanţov şi Independenţa.

Atestaţi încă din neolitic, pieptenii erau confecţionaţi din corn de cerb ce era tăiat cu fierastrăul, fragmentele mai mari sau mai mici fiind introduse în apă clocotită pentru atenuarea durităţii. Bucăţile desprinse cu ajutorul toporului erau apoi netezite prin frecarea cu nisip ud sau pe piatră pentru îndepărtarea urmelor de la cioplire. 

Urma operaţiunea de lustruire probabil cu o bucată din piele. Dinţii erau tăiaţi după prinderea în nituri a plăcii mediane între cele laterale, lama fierăstrăului crestându-le şi pe acestea.

Încă din antichitate pieptenele era folosit nu numai pentru descurcatul, netezitul sau aranjatul părului ci şi pentru îndepărtarea parazitilor precum păduchii sau puricii. În timp, pieptenului i-au fost atribuite diverse simboluri ale feminităţii; ciclicitatea, sângele sau apa curgătoare ce era simbol al succesului si abundenţei. Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii septembrie la Secţia Arheologie a muzeului şi va putea fi admirată de către cei interesaţi în fiecare zi, între orele 9.00 – 16.00.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite