Top 10 citate celebre de la Maica Tereza, simbolul carităţii în lume: „Mi-aş dori doar ca El să n-aibă atât de multă încredere în mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călugăriţă romano-catolică care şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajuta pe săracii din toată lumea, Maica Tereza (1910-1997) a devenit un simbol al carităţii în lume şi un model pentru multe femei. A stat mulţi ani în Calcutta, India, unde a înfiinţat fundaţia Misionarii Carităţii, care a avut ca misiune ajutorarea celor mai săraci oameni.

Laureată a premiului Nobel pentru Pace, acordat în octombrie 1979,  Maica Tereza şi-a închinat întreaga viaţă semenilor din lumea întreagă.

Vorbele ei calde , care îndeamnă la ajutorul fratelui şi atenţia spre celălalt, nu numai spre noi înşine, vor rămâne pururi în sufletele a mii de oameni:“Nu este vorba de cât de mult facem ,ci de câtă dragoste depunem în ceea ce facem. Nu despre cât oferim este vorba, ci de câtă dragoste punem în ceea ce oferim.”

Născută în Macedonia, de copilă a simţit chemarea către Dumnezeu, iar la vârsta de 18 ani i s-a permis să se alăture unui grup de măicuţe în Irlanda. Ajunsă în India, a fost mai întâi profesoară, dar suferinţele şi sărăcia celor de acolo au făcut-o să îşi dorească să îi ajute mai mult pe cei la care nimeni nu se uita. Adesea spunea din cuvintele Mântuitorului “Orice faci pentru fratele tău, pentru mine faci”. Dragostea ei o răspândea tuturor, căci credea sincer că iubirea singură nu are sens, ea trebuie să fie împărţită oamenilor prin acţiuni de binefacere.

Misiune pentru oameni

A trecut prin multe perioade grele în Calcutta, dar a îndurat cu eroism foametea şi s-a îngrijit de săracii, bolnavii şi toţi oamenii uitaţi de lume. A reuşit să deschidă, în 1952, un centru unde veneau oamenii cu boli în stadiu final, permiţându-le acestora să moară decent, cu demnitate, şi nu pe stradă.

Misiunea ei de a fi mai aproape de nevoile oamenilor săraci, a mişcat oameni din toată lumea, care i-au urmat exemplul şi până în acest moment există mai mult de 700 de astfel de misiuni în 130 de ţări ale lumii. Precum Maica Tereza obişnuia să zică “nu toţi oamenii pot face lucruri măreţe, dar oricine poate face ceva mic cu multă dragoste”, mulţi au fost cei care i-au urmat exemplul şi au început să îşi ajute fraţii la nevoie.

Întrebată cum ar trebui să contribuim cu toţii la pacea în lume a răspuns “Du-te acasă şi iubeşte-ţi familia”. Astfel,Maica Tereza intră în istorie, fiind una dintre femeile importante care au schimbat lumea în secolul 20.

Beatificată în 2003

La 19 octombrie 2003, de Ziua mondială a misiunilor, papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Tereza de Calcutta, în cadrul unei Liturghii solemne celebrate în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. La celebrare au fost prezenţi câteva sute de mii de pelerini veniţi din lumea întreagă. "Maica Tereza de Calcutta, fondatoarea Misionarilor şi Misionarelor Carităţii, pe care astăzi am bucuria să o înscriu în rândul fericiţilor, a mers pe urmele lui Hristos, pe un itinerar de iubire şi de slujire, care răstoarnă orice logică omenească", a spus suveranul pontif, prezentând-o pe noua fericită drept model de sfinţenie. "Să îi aducem laudă acestei mici femei îndrăgostite de Dumnezeu, mesageră umilă a Evangheliei şi neobosită binefăcătoare a omenirii" - a spus papa Ioan Paul al II-lea, în predica sa, potrivit site-ului www.catholica.ro.

10 citate care pot schimba lumea 

1. „Putem să muncim pe brânci. Putem să muncim până murim. Dacă nu muncim cu iubire, toată munca noastră este fără nicio valoare în ochii lui Dumnezeu.”

2. „Ştiu că Dumnezeu nu-mi va da nimic cu care să nu mă pot descurca. Mi-aş dori doar ca El să nu aibă atât de multă încredere în mine.”

3. „Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp... mergi mai departe când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă în aşa fel încât, în loc de milă, să impui respect. Când nu mai poţi să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.”

4. „Dacă nu poţi să hrăneşti o sută de oameni, atunci hrăneşte unul singur.”

5. „Dacă îi judeci pe oameni, nu îţi mai rămâne timp să îi iubeşti.”

6. „Ce poţi să faci pentru a aduce pacea în lume? Du-te acasă şi iubeşte-ţi familia!”

7. „Nu avem nevoie de arme şi de bombe pentru a aduce pacea, ci de dragoste şi compasiune.”

8. „Nu lăsa pe nimeni să plece de la tine fără a-i aduce bine şi fericire. Fii expresia vie a bunătăţii Domnului: bunătate pe chipul tău, bunătate în ochii tăi, bunătate în zâmbetul tău.”

9. „Să ne întâmpinăm întotdeauna cu un zâmbet, deoarece zâmbetul este începutul dragostei.”

10. „Zâmbiţi-vă unii altora. Zâmbeşte-i soţiei tale, zâmbeşte-i soţului tău, zâmbeşte-le copiilor, zâmbeşte oricui – nu contează despre cine este vorba - şi asta ne va ajuta să creştem într-o iubire mai mare unii pentru alţii.”

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite