Superalimentele care ne întineresc şi previn degradarea creierului. Varza creaţă şi spanacul ţin bătrâneţea la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele cu frunze verzi ne prelungesc viaţa. Consumate zilnic, aceste alimente-minune pot întineri creierul. S-a demonstrat că spanacul şi varza creaţă ar putea preveni degradarea creierului odata cu înaintarea în vârstă.

Cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) au evaluat anual dieta şi capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane, timp de 2 până la 10 ani. Participanţii la experiment, cu o vârstă medie de 81 ani, au fost supuşi la 19 teste pentru evaluarea funcţiei mentale. Persoanele care au consumat spanac, varză creaţă sau alte legume cu frunze verzi, o dată sau de două ori pe zi, au înregistrat un declin cognitiv mai mic în comparaţie cu cei care nu au mâncat.

“Pierderile de memorie sau scăderea abilităţilor cognitive reprezintă unele dintre cele mai mari temeri ale oamenilor cu cât înaintează în vârstă. Deoarece scăderea capacităţii cognitive duce în timp la instalarea bolii Alzheimer şi, mai apoi, la demenţă, cresterea consumului de legume cu frunze verzi ar putea oferi un mod foarte simplu, accesibil şi non-invaziv de a-ţi proteja creierul de aceste maladii”, a precizat Martha Clare Morris, coordonatoarea studiului.

Explicaţia este legată şi de nivelurile ridicate de vitamine şi substanţe nutritive, cum ar fi vitamina K, luteina, acidul folic şi beta-carotenul.

Abundenţă de vitamine

“Abundenţa de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătos şi a funcţiei cerebrale, prin furnizarea unei cantităţi de grăsime esenţială pentru procesul producţiei tecii de mielină, care se află în jurul nervilor”, spune medicul Cătălin Luca.

image

Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă!, spun specialiştii.

“Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă sau foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca.

Leac pentru multe boli

Varza creaţa este un leac minune pentru mai multe boli. Ea este alternativa genial la carnea de vită, notează OrganicAuthority.com. Varza creaţă are proprietăţi anti-inflamatorii, de aceea este recomandată pentru bolnavii de artrită, boli de inima, boli autoimune şi nu numai. Varza creaţă a evoluat din varza sălbatică, originară din sud-vestul Europei şi din regiunea mediteraneeană, dar acum s-a răspândit în toată lumea. Prin conţinutul de vitamină A, varza creaţă este o hrană sănătoasă pentru ţesuturi şi ţine la distanţă primele semne de bătrâneţe.

Protejează sistemul nervos

Această legumă mai puţin cunoscută, cu efecte protectoare asupra sistemului nervos şi a stresului (conţine vitamine din complexul B: B2, B3, B5) a fost îndelung cercetată. De asemenea, acest soi de varză are proprietăţi anticancerigene, prin aportul uriaş de betacaroten (385 mg ).

image

Totodată, consumul de varză creată ajută la detoxifierea ficatului, întărind sistemul imunitar. Datorită conţinutului modest de lipide, dieta cu varză creată este recomandată frecvent în diferite cure de slăbit, deoarece o porţie de 100 g conţine doar 25 de calorii; în schimb, potasiul (270 mg) şi acidul folic (75 mg) se regăsesc în cantităţi semnificative în compoziţia legumei.

Vă recomandăm şi:

Avocado, „arborele cu testicule”: previne cancerul, anemia şi bolile de inimă. Cum trebuie consumat şi de ce îl considerau aztecii afrodisiacul perfect

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite