Sucurile care ne „încălzesc“ iarna. Cum creşti imunitatea şi ce trebuie să ştii ca să prepari corect băutura-medicament
0
Un pahar cu suc natural, din fructe proaspete, nu cumpărat din supermarket, este cel mai indicat medicament pentru creşterea imunităţii în sezonul rece, atunci când organismul este slăbit, obosit şi trebuie să aibă rezistenţă crescută în faţa bolilor.
Specialiştii avertizează însă că acestea trebuie consumate crude, fără să îndulcite cu zahăr, deoarece o mare parte din nutrienţi se pierd, iar efectul scontat pentru sănătate nu mai este acelaşi.
“Sucurile de citrice, cele mai indicate iarna, conţin vitamina C din abundenţă. Organismul va primi acest cocktail de vitamine şi îţi va răspunde pozitiv, protejându-ţi ăsănătatea. În niciun caz nu trebuie îndulcite cu zahăr. Cel mai indicat este să le consumaţi în starea lor naturală, însă, dacă totuşi consideraţi că le vreţi mai dulci, apelaţi la mierea de albine, care, de asemenea, ajuta la creşterea imunităţii”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.
Beneficiile sucului din fructe proaspete sunt numeroase. Te vor ajuta, nu doar să elimini oboseala şi să-ţi recapeţi pofta de viaţa, ci şi să-ţi hrăneşti organismul, să-i creşti rezistenţa la boli şi să-l detoxifici.

"Sucurile conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare organismului, cu condiţia să fie proaspete, crude, fără conservanţi şi să fie extrase în mod corect din legume . Cea mai bună variantă este storcătorul centrifugal conceput special pentru extragerea acestor sucuri, dar se poate folosi şi un storcător obişnuit”, explică medicul.
Citricele, sănătate curată
Portocalele sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru a avea energie.

O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten. Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.
Un energizant puternic
Ghimbirul este un aliat puternic al imunităţii şi are proprietăţi de activare a metabolismului, fiind un foarte bun energizant. Mai mult decât atât, ghimbirul acţionează asupra durerilor de cap, a migrenelor.

Proprietăţile antiinflamatoare ale ghimbirului fac ca această plantă puternică să lupte într-un mod eficient împotriva durerilor de cap cronice. Iată de ce ghimbirul este primul “ingredient” al trusei de ajutor pe care trebuie să o ai la tine atunci când călătoreşti, lucrezi sau iei parte la o activitate care ţi-ar putea declanşa o durere de cap. De asemenea, ghimbirul este un antifebril puternic, are efecte analgezice miraculoase şi acţiune expectorantă, fiind foarte benefic în bronşită, tuse sau iritaţii ale gâtului. Rădăcina de ghimbir este un puternic încălzitor al corpului şi aduce o mulţime de beneficii sănătăţii noastre.
Rodia ajută la eliberarea toxinelor
Rodiile au un conţinut bogat de polifenoli, antioxidanţi care ajută la eliberarea toxinelor din organism, dar care accelerează şi metabolismul, grăbind arderea grăsimilor, mai ales a celor care formează colăceii neplăcuţi de pe burtă.

Acest suc dulce- acrişor are şi beneficiul de a scădea apetitul, au constatat cercetătorii americani de la Universitate din California. Rodiile sunt o sursă importantă de antioxidanţi, având proprietăţi anticancerigene şi reglând nivelul de colesterol.
Vă recomandăm şi: