Semnificaţii de Valentine's day. 14 februarie, ziua în care este sărbătorită fertilitatea, are rădăcini în Roma antică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi românii îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, astăzi, credinţa ortodoxă îl cinsteşte pe sfântul cu acelaşi nume pe 30 iulie. Se pare că la originea sărbătorii de Ziua îndrăgostiţilor ar sta un fenomen legat de lumea păsărilor care se împrechează pe 14 februarie.


Conform crestinortodox, unii cercetători în domeniul folclorului pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lupercalia" şi care se desfăşura în aceeaşi zi, la Roma. Alţii spun că această credinţă vine din secolul XIV, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer.

Sărbătoarea importată şi de români îşi are rădăcinile într-o tradiţie a Romei antice, respectiv serbările numite Lupercalia, care se organizau, de fapt, pe 15 februarie, în onoarea zeităţilor Juno şi Pan. Pentru că era şi o sărbătoare a fertilităţii, obiceiul cerea tinerelelor necăsătorite să scrie bileţele de amor, iar mesajele erau puse într-o urnă din care flăcăii de însurat extrăgeau, la întâmplare, câte unul. Astfel, participanţii erau obligaţi să o curteze pe semnatara mesajului ales, iar de aici se infiripau tot felul de idile. În prezent, nici Biserica Romano-Catolică şi nici Biserica Ortodoxă nu sărbătoresc niciun sfânt cu numele Valentin pe 14 februarie. În schimb, în cadrul Calendarul ortodox, Sfântul Ierarh Mucenic Valentin este prăznuit pe 30 iulie.

Oficia căsătorii în secret

Sfântul Valentin a fost sărbătorit pe 14 februarie în întreaga Biserică Catolică până în anul 1968, când Papa Paul al VI-lea îndepărtează sărbătoarea sfântului din cultul general, din cauza suprapunerii mai multor martirologii ale unor sfinţi ce purtau acelaşi nume şi pentru a exclude orice problemă pe marginea identităţii acestui sfânt. Sf. Valentin rămâne totuşi în lista de sfinţi prăznuiţi pe 14 februarie, însă numai la nivel local.

Despre Sfântul Valentin se spune că a trăit în secolul al III-lea, în Roma, în timpul lui Claudiu al II-lea. În acea vreme, Împăratul Romei, observând că soldaţii care locuiau în capitala Imperiului nu mai doresc să lupte în armată, şi socotind că motivul ar fi cauzat de dorinţa acestora de a nu se despărţi de soţiile lor, le interzice să se mai căsătorească. Sfântul Valentin, care era preot creştin, devine cunoscut prin faptul că, nesocotind ordinul Împăratului, oficia în secret căsătorii intre creştini. Preotul Valentin este prins, închis şi martirizat în anul 269, devenind în spatiul occidental patronul îndrăgostiţilor şi al căsătoriilor fericite.

Vă recomandăm şi:

De Valentine's day, cadourile parfumate, bijuteriile şi florile, "detronate" de excursiile exotice

Cadouri de Valentine's Day pentru ea: idei inspirate şi lucruri pe care să le eviţi

Mesaje de Valentine’s Day pentru ea: cele mai romantice şi mai simpatice moduri în care îi poţi declara iubirea

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite