Secretul celui mai sănătos şi gustos sos de roşii. Cât se fierbe şi de ce se pun zahăr caramelizat şi vin în preparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sosul de roşii, o reţetă uşoară şi delicioasă FOTO Shutterstock
Sosul de roşii, o reţetă uşoară şi delicioasă FOTO Shutterstock

Nelipsit de lângă friptură, paste şi peşte, sosul de roşii e un adevărat deliciu dacă este preparat în casă. Gospodinele iscusite găsesc reţeta în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman. În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), autorul dezvăluie tainele celui mai rapid şi gustos sos de roşii.

Ingrediente:

1 l bulion de roşii răscoapte
50 ml rachiu
1 linguriţă de miere
1 lingură de frunze de tarhon
1 legătură de mărar
1 linguriţă de boia
1 linguriţă rasă de piper măcinat
1 lingură de zahăr
200 ml vin
1 legătură de cimbru uscat
1 linguriţă de sare
1 ceapă

Iată ce nota autorul despre această reţetă delicioasă:

“Deşi vânătoresc, deci un pic mai tare, cu nerv şi corp chiar agresiv, acest sos îmbracă totuşi, surprinzător de catifelat, de subtil, nu numai cele mai fine medalioane de căprioară, ci şi alte cărnuri, chiar legume şi paste făinoase. Şi peşte la nevoie. Nu va fi niciodată românesc - nu ne-ar ierta în veci plagiatul asta mediteraneenii - dar a devenit atât de popular încât nu-l mai poţi evita din patrimoniul naţional. Şi apoi, toata lumea ştie: lângă Spania, Italia şi Maroc, România e ţara celor mai parfumate şi suculente roşii din lume (ce-nseamnă vara uscată şi fierbinte!).

Şi totuşi, avem o contribuţie originală la alcatuirea savantă a acestui sos: paprica şi mărarul! Pentru că paprica (cuvânt ieşit în univers via Budapesta) sau boiaua - dacă nu ştiaţi - se zice că a fost oferită Europei şi lumii de fraţii secui din Covasna şi Harghita, iar mărarul e mai valaho-moldovenesc decât e şampania franţuzească şi Hong-Kongul chinezesc!”.

Mod preparare:

•    Se taie ceapa bucăţele minuscule
•    Se rumeneşte în ulei cu delicateţe, să nu se ardă nici măcar un milimetru pătrat
•    Se stinge cu bulion
•    Se adaugă vinul, oţetul, rachiul, sarea, piperul, boiaua, legătura de cimbru - să fiarbă totul în clocote mici
•    Se toacă mărarul şi tarhonul cât de fin
•    Într-o tigăiţă se pune zahărul la topit („caramelizat“); se stinge, când s-a colorat cu puţină apă, se trage de pe foc, se amestecă cu mierea
•    După 30 minute de fiert se adaugă la zeamă zahărul
•    Se mai fierbe un sfert de ora, amestecand mereu
•    Se trage de pe foc, se presară verdeaţă.
La aceeaşi reţetă se mai adaugă, înainte de mărar, o căpăţână de usturoi tăiat felii microscopice, care se lasă 3-5 minute să clocotească.
În loc de apă cu miere, unii sting zahărul caramelizat cu o pastă din 2 mere coapte.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cum faci cea mai bună tocană oltenească. Reţeta celui mai popular fel de mâncare: cât trebuie să fiarbă ca să fie delicioasă

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite