Seceta extremă i-a îngrozit pe fermieri. Agricultor din Bărăgan: Este groaznic, nu am mai văzut aşa căldură din 1968

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secetă extremă în Bărăgan FOTO Adevărul
Secetă extremă în Bărăgan FOTO Adevărul

Seceta extremă din ultimele luni i-a înspăimântat pe fermieri. În Bărăgan, agricultorii spun că nu mai pot dormi noaptea. Însămânţările de toamnă sunt compromise din cauza căldurii excesive şi a lipsei de umiditate din sol. Oamenii spun că falimentul este la un pas deoarece au investit bani pe care nu-i mai pot recupera.

„E de plâns, am semănat degeaba. Deşi avem soiuri productive,  de categorii biologice superioare, am efectuate tratamente ca la carte, fertilizări, am însămânţat în perioadă optimă, 80% din cultura de rapiţă o vom întoarce pentru că nu va ieşi nimic, iar grâul nu a reuşit să răsară. Este o secetă groaznică, nu am mai văzut aşa căldură din 1968 când eram student. Atunci depănuşam porumbul în maieu, în luna octombrie”, povesteşte Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocăneşti, care lucrează aproximativ 500 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi.

După căldura excesivă, perioadă în care semănăturile de toamnă nu s-au dezvoltat şi nu au răsărit, dacă vin temperaturi de îngheţ nu se mai poate salva nimic. „ Pentru rapiţă e moarte curată. Grâul nu a răsărit, iar la frig nu va mai putea înfrăţi, va fi infertil şi ca urmare nu va produce nimic. Nici cei care au irigat nu au şanse de reuşită. A fost cald, a bătut vântul, iar pământul a fost acoperit de o crustă. Este o situaţie gravă, pentru că am muncit în zadar. Mi-a cam pierit somnul noaptea. Avem investiţii serioase, împrumuturi la bănci, dacă nu iese recoltă noi suntem muritori de foame, nu rămânem cu nimic. Au mai fost ani grei, dar ca acum parcă, niciodată. 2001, 2007, când nu aveam nici măcar sămânţă de porumb”, spune agricultorul.

Toamnă bogată

Cu toate acestea, în România a fost toamnă bogată. Ministerul Agriculturii anunţă recolte-record care au trimis România pe primul loc în Europa. România şi-a consacrat în acest an poziţia de lider european la culturile de floarea soarelui şi porumb, ocupând primul loc în Uniunea Europeană şi în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene din agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la deschiderea târgului Indagra 2018.

"Locul 1 în Uniunea Europeană privind atragerea fondurilor europene, cu absorbţie de 99,61% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de 43% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), unde faţă de un program anual de 1,2 miliarde euro am absorbit 1,215 miliarde euro, şi prima poziţie la floarea soarelui şi porumb ne dă dimensiunea posibilităţilor pe care le avem, alimentând încrederea pentru viitor", a spus ministrul Agriculturii.

Fermierii au găsit calea succesului

Daea a menţionat principalele programe derulate de minister începând cu sistemul de irigaţii şi cel antigrindină, lăudând încă o dată eforturile făcute de fermieri pentru creşterea producţiilor agricole.

"În ani climatici diferiţi, fermierii români au găsit calea succesului, folosind câştigul cercetării, al inovării, al dotării şi al interpretării corecte a tehnologiilor, adaptate la condiţiile concrete în care-şi desfăşoară activitatea. (...) Deşi a fost un an capricios, care, prin desfăşurarea lui, a pus o serie întreagă de oprelişti în desfăşurarea lucrărilor în câmp, totuşi rezultatele obţinute onorează efortul fermierilor, satisfăcându-le în mare parte dorinţa de câştig şi progres. Prin însumarea rezultatelor obţinute de fermieri, România şi-a consacrat în acest an poziţia de lider european la culturile de floarea soarelui şi porumb, onorând astfel efortul continu de obţinere a randamentelor ridicate în 2017 şi 2018", a mai spus Daea.

Potrivit sursei citate, MADR a reuşit să pună în funcţiune sistemul de irigaţii pentru 1,2 milioane hectare, asigurând apa gratuită pentru fermieri şi punând la adăpost 850.000 hectare prin construirea celor 60 de puncte de lansare antigrindină. În Bărăgan, în acest an, fermierii au obţinut recolte la porumb cuprinse între 5,5 tone boabe /ha şi 10.000 tone boabe/ha.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite