Rujeola face ravagii. În luna aprilie s-au înregistrat 79 de cazuri în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rujeola continuă să facă ravagii în România, bilanţul deceselor ajungând, în urmă cu două zile la 24 doar în acest sezon. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în ultima săptămână au fost raportate alte 238 de cazuri de rujeolă şi un deces.


Cele 5.119 cazuri au fost raportate în 38 de judeţe, cele mai multe în Caraş Severin - 965, Timiş - 950, Arad - 837, Mureş - 350, Dolj - 343, Călăraşi -178, Satu Mare - 170, Sibiu -170, Alba- 135 , Bistriţa Năsăud- 129, Hunedoara -127 şi Braşov -114, restul judeţelor având între unul şi 99 de cazuri.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică, doar în luna aprilie la Călăraşiau fost înregistrate 79 de cazuri, 71 au fost internate, iar 8 cazuri au fost izolate la domiciliu. Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta între 0 şi 9 ani, 15 cazuri de rujeolă au fost înregistrate la copii sub un an, 25 de cazuri la micuţi cu vârsta între 1şi 4 ani, 19 cazuri la copii cu vârsta între 5-9 ani, urmaţi de categoria 10-14 ani cu 10 cazuri, 15-19 ani- 2 cazuri, 20-24 ani -3 cazuri, 25-34 de ani-2 cazuri şi 3 cazuri la persoane cu vârsta între 35-44 de ani.

Ce este rujeola
 
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Rujeola, spun medicii, este o boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre).

"Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. Solicităm părinţilor tuturor copiilor să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anuntaţi, pentru vaccinarea ROR. Dorim să asigurăm încă o dată populaţia că toate vaccinurile administrate prin Programul Naţional de Vaccinări sunt sigure şi eficiente şi că la nivelul judeţului Călăraşi în anul 2016 nu am avut niciun caz confirmat de rujeolă”, au anunţat autorităţile sanitare .
 

Vă recomandăm şi:

Un sfert din cazurile de rujeolă din România sunt în judeţul Arad

De ce a murit băiatul de 16 ani nevaccinat, care a făcut rujeolă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite