Ruina din palatul Prefecturii, reabilitată cu fonduri Regio. În clădirea monument istoric se vor ţine cursuri pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Palatului Prefecturii, unul dintre monumentele istoric simbol al Călăraşiului, va fi reabilitată cu fonduri Regio, iar fosta sală de şedinţe va deveni amfiteatru pentru studenţi.


Autorităţile locale caută soluţii pentru a salva de la pierzanie una dintre bijuteriile Bărăganului. Prin asocierea cu o universitate, Consiliul Judeţean Călărşai va putea accesa fonduri europene pentru modernizarea clădirii.

„Reabilitarea clădirii Prefecturii Călăraşi este unul din obiectivele mele prioritare. Am studiat Monitorul Oficial şi am constatat că, din anul 2004, Consiliul Judeţean are în administrare  clădirea Prefecturii Călăraşi, până la consolidarea construcţiei sale. La acest moment, protocolul respectiv a expirat.

Împreună cu prefectul judeţului, George Iacob, am făcut  toate demersurile necesare pentru prelungirea protocolului. Numai aşa putem să  depunem un proiect pe Programul REGIO privind reabilitarea construcţiei acestei clădiri monumentale. Clădirea va fi destinată şi funcţionării unei facultăţi. În fosta sală de şedinţe a Prefecturii vom amenaja un amfiteatru, iar în celelalte spaţii vor fi săli de cursuri şi laboratoare.  Dar, pentru ca acest proiect să poată fi accesat, prin Programul Operaţional Regional, va trebui să ne asociem cu un centru universitar. Şi ne vom orienta către Academia de Studii Economice sau către Universitatea de Ştiinţe  Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti”, a explicat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean.

S-a finalizat intabularea

Consiliul Judeţean a finalizat recent procedura de intabulare pentru clădirea Palatului Administrativ şi pentru terenul aferent acesteia. “ Am avut o nouă rundă de discuţii pe această temă cu specialiştii din Consiliul Judeţean şi îmi doresc să înceapă cât mai repede lucrările de reabilitare a acestei clădiri emblemă a judeţului Călăraşi. Stadiul în care se află corpul nefuncţional al clădirii Prefecturii este la ora actuală în stare avansată de degradare”, a precizat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Modernizată parţial

După ce în urmă cu mulţi ani a fost modernizată parţial, iar apoi a fost lăsată de izbelişte, clădirea va fi salvată de la ruină. “Una dintre oportunităţile de finanţare din fonduri nerambursabile o reprezintă cea prevăzută prin Programul Operaţional Regional, Axa 3.1. „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisie scăzută de carbon” – Componenta „Clădiri nerezidenţiale”, se arată în proiectul de hotârâre.
Clădirea cu 58 de camere
Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.
Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

Peste 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.
De atunci şi până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Palatul celui mai bogat român din perioada interbelică, reabilitat cu 6 milioane de euro. Meşterii au folosit la finisaje foiţă de aur şi mătase de Lyon

Clădirile de patrimoniu şi alte imobile din centrul istoric, în program multianual de reabilitare

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite