Parcul tematic de un milion de lei din Bărăgan, construit pe o fostă groapă de gunoi, locul ideal de relaxare
0Parcul tematic din comuna Jegălia, loc de relaxare realizat cu fonduri europene de peste un million de lei pe locul unui fost iaz, a devenit punct de atracţie pentru copii şi tineri. Pictură, desen, muzica, dans, pescuit, sunt doar câteva dintre activităţile care i-au adus pe oameni laolaltă, pe locul unui fost iaz care ajunsese o groapă de gunoi a localităţii.
Activităţi de educaţie ecologică, de informare asupra florei şi faunei, dar şi spectacolele organizate de autorităţi au avut loc în cadrul unui eveniment recreativ, cu impact asupra dezvoltării zonei pescăreşti.
Parcul tematic din Bărăgan, construit la Jegălia, cu fonduri europene, a ajuns un exemplu pentru alte localităţi. În vara anului 2016, o delegaţie de primari şi oameni de afaceri din judeţul Cluj a venit la Călăraşi ca să ia lecţii de la primarul care a schimbat faţa comunei.
Program de pescuit
La sfârşitul lunii iulie 2016, autorităţi din judeţul Cluj şi oameni de afaceri au venit la Jegălia într-un schimb de experienţă privind accesarea de fonduri europene. Punctul de atracţie l-a constituit parcul tematic din comună, inaugurat în urmă cu un an.
Un fost iaz, pe care localnicii îl transformaseră în groapă de gunoi, a devenit pentru noapte un loc de relaxare. Amenajat de Prrimărie, în parteneriat cu Asociaţia pescărească “Dunărea de Jos”, locul de agreement a fost realizat între cele două sate ale comunei, Iezeru şi Jegălia, pe un teren mlăştinos, cu aspect de iaz, în suprafaţă totală de 7.371 mp. Proiectul a fost realizat din fondurile obţinute prin Programul Operaţional de Pescuit, Axa 4: “Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti”, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 1.112.791 lei.
“Cea care a gândit acest proiect este arhitecta Mădălina Zăgărin, care a avut viziunea privind ceea ce se putea construi în acest loc, până de curând, mlăştinos. În acest parc am folosit fonduri nerambursabile, prin FLAG Călăraşi, care nu au afectat bugetul Primăriei, iar din aceşti bani nu puteam face decât parcul pe care îl vedeţi, nu străzi, nu şcoli, pentru că aceşti bani sunt doar pentru programele de pescuit. Banii puteau trece pe lângă Jegălia şi să avem în continuare, aici, o groapă de gunoi, dar noi i-am folosit cu acest scop. Ni s-a reproşat că nu avem alte lucruri făcute în comună, dar ne ocupăm de parcuri, dar toate se fac la timpul lor”, a explicat Aurel Vasile, primarul localităţii.
Spaţiu de educaţie
În cadrul proiectului “Înfiinţare parc tematic în comuna Jegălia, judeţul Călăraşi” obiectivele propuse au fost: îmbunătăţirea infrastructurii locale, punerea în valoare şi creşterea potenţialului economic şi social al localităţii, dezvoltarea durabilă a mediului rural, amenajarea de spaţii de educaţie şi petrecere a timpului liber, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a sănătăţii populaţiei. În aproape un an de la demararea lucrărilor, zona a fost amenajată ca la carte.
Oamenii ies cu barca pe lac
Aici au fost realizate pontoane, platforme şi podeţe de lemn, susţinute de piloni de beton, la 1,5 metri de fundul iazului, astfel încât să nu fie afectate habitatele şi ecosistemele existente. De asemenea, s-a avut în vedere şi promovarea frumuseţilor naturale ale zonei şi a diferitelor obiective turistice, existând posibilitatea de a fi vizitate cu ambarcaţiuni aparţinând pescarilor.
“Construcţia cuprinde pasarele din lemn la doi metri deasupra apei care au fost fixate cu piloni din beton. S-au amenajat câteva locuri de joacă pentru copii şi au fost montate gradene cu flori şi arbuşti. De asemenea, s-au achiziţionat câteva bărci pentru plimbări şi s-a construit o platform de 160 mp pentru spectacole”, a spus primarul Aurel Vasile.
Vă recomandăm şi: