O familie din Bărăgan a dat lovitura cu o fermă eco: produsele ajung în localuri celebre, fructele se vând proaspete şi iarna. Afacerea, cu bani de la UE
0Pe masa clienţilor din inima Bucureştiului ajung produse ecologice din Bărăgan. Nectarul de fructe de la Sultana se află în meniurile unor restaurante cuoscute din Capitală. Este vorba despre Trattoria, City Grilll şi Caru cu bere.
Familia Popa care administrează livada din judeţul Călăraşi a dat lovitura. Face livrări de fructe proaspete şi în miezul iernii: mere şi perele care cresc la Sultana iau calea Bucureştiului.
“Fructele le dăm la 2 mari hypermarketuri. De asemenea, am reuşit să mărim baza de clienţi pentru livrari la domiciliu şi birou şi intenţionăm să promovăm mai mult produsele pentru acest segment de clienţi. De curând, am început să livrăm săptămânal fructe la 2 grădiniţe din Bucureşti. O cantitate semnificativă de nectar se duce către un lanţ important de restaurante din Bucuresti, cu locaţii în Centrul Istoric, Piata Victoriei şi care îl vând sub brandul lor propriu, creat pentru produse naturale”, spune Adina Popa, fiica inginerului care a pus pe picioare livada de la Sultana.
Produse fără conservanţi sau coloranţi
Nectarul, cel mai căutat produs în acest moment, dar şi gemurile şi dulceţurile pregătite după reţetele bunicii, fac furori în localuri celebre din Capitală, printre care Caru cu bere şi City Grill.
“Le oferim clienţilor noştri, persoane particulare, dar şi diverse firme, nectar de caise, de piersici şi de nectarine, toate în varianta cu zahăr sau fară, îndulcite cu suc concentrat de mere. De asemenea, celor care doresc le livrăm gem de nectarine, dulceaţă de dovleac cu scorţişoară, dar şi suc de roşii, obţinut din roşii proaspete cultivate de noi, sare si miere. Atât gemul cât şi nectarul sunt naturale, nu conţin conservanţi sau coloranţi.
Folosim doar fructe din livada noastră şi, în funcţie de reţetă, adăugăm zahăr sau suc concentrat de mere şi apă. Pretul nectarului diferă in funcţie de sortiment. Orientativ, variază între 13-20 lei/ sticla de 750 ml”, explică Adina Popa.
Cei care doresc produse de la Sultana trebuie să facă o comandă online de minimum 40 de lei şi în câteva zile coletul le este livrat prin firmă de curierat.
Cămara cu bunătăţi a domniţei
Nu numai conservele sunt căutate de clienţii de la Sultana, ci şi fructele proaspete. Merele Florina şi perele Conference se află pe lista preferatelor în această perioadă, iar agricultorii sunt foarte atenţi în ceea ce priveşte modul lor de păstrare.
“Iarna păstrăm doar anumite soiuri de mere şi pere. Acestea au fost culese la momentul optim astfel încât ele să reziste cât mai bine şi în sezonul rece. După cules au fost sortate şi păstrate doar fructele fără defecte care le-ar fi putut afecta şi pe celelalte. Apoi se păstrează într-un depozit cu temperatură controlată, menţinem temperatura la aproximativ 3-4 grade, şi se deschide depozitul doar o dată pe săptămână.
În timpul verii încercăm să livrăm fructele în ziua în care au fost culese”, spune Adina Popa. Iarna, cantitatea de fructe livrată este mai mică decât în timpul verii(se vând foarte bine cireşele şi căpşunile), însă se compensează cu cererea de conserve. Ca să facă faţă comenzilor, Adina Popa, alături de alţi doi angajaţi, a pregătit în toamna anului 2015, aproximativ 12.000 sticle de nectar, 500 sticle suc de roşii şi 4.000 borcane de gem de nectarine.
Afacere de familie
Inginerul Constantin Popa, cu vechi state în agricultură, a pus bazele unei afaceri în localitatea natală, Sultana, pe malul Mostiştei. La 30 decembrie 2009, familia Popa a demarat afacerea, iar valoarea eligibilă a proiectului a fost de 427.396 euro, din care finanţare publică (fonduri nerambursabile) 213.698 euro şi cofinanţare privată 213.698 euro.
Alte investiţii, care nu au fost incluse în proiect, sunt reprezentate de amenajarea terasei cu grătar şi cuptor, dar şi a bucătăriei, costurile fiind de aproximativ 12.000 euro.
Livada care i-a cucerit pe românii din toate colţurile ţării cuprinde pe aproximativ 4 hectare mii de pomi: 6.000 de peri, 1.200 de nectarini, 1.200 de cireşi, 800 de pruni, dar şi 240 de caişi pentru care au fost obţinut certificate ecologic. Fiecare din ei a costat între 4 şi 8 euro bucata, în funcţie de soi.
“De 5 ani investim pentru a crea o adevărată livadă cu fructe ecologice. Am constuit şi o făbricuţă pentru gemuri şi dulceţuri tradiţionale, cu reţete ca pe vremea bunicii care, sperăm să fie pe placul clienţilor noştri”, spune Adina Popa.
Trei ani de teste
Investitorii de la Sultana se laudă cu fructe gustoase şi foarte sănătoase şi nu se sperie de concurenţă. “Încercăm să ne extindem şi dorim să aducem fructe proaspete şi “adevărate” pe masa consumatorului.
Munca este infernală. În ultimii trei ani am fost în perioada de teste pentru a obţine certificatul ecologic pentru caise. S-au luat mostre de pământ din livadă, de fructe, pentru a se stabili dacă marfa este eco”, spun investitorii. Familia Popa a fructificat la maximum zona în care a dezvoltat afacerea. Pe lângă, linia de producţie, a fost atras direct şi consumatorul
“ Ne-am gândit că e mai bine ca omul să vină şi să-şi culeagă singur fructele pe care le doreşte, decât să le cumpere din hipermarket. Astfel se relaxează, petrecând momente plăcute în natură”, povesteşte Adina Popa.
7.000 de euro, costul anual de întreţinere
Ca să facă faţă oricăror provocări, ca să poată, într-adevăr, să se “bată” cu fructele de pe piaţă, Constantin Popa, din primăvară şi până în luna noiembrie nu stă decât în livadă.
“Este imposibil să realizezi un lucru de bună calitate, dacă nu i te dedici în totalitate. Zilnic, fac naveta între Bucureşti, acolo unde locuim, şi Sultana. Pomicultura nu se face stând în faţa televizorului. Trebuie să pui multă muncă şi pasiune, să ai grijă de fiecare pom în parte, să-l ajuţi să crească, să se dezvolte armonios”, e de părere Constantin Popa.
Costurile de întreţinere se ridică la aproximativ 7.000 de euro pe an, în condiţiile în care se folosesc produse ecologice pentru stropirea pomilor, dar se fac şi multe lucrări manuale (tăiat, săpat) pentru ca fructele să fie cat mai naturale. “În această sumă intră şi costurile de irigare, acestea fiind destule de scăzute deoarece avem puţ forat”, precizează investitorul.
Vă recomandăm şi: