Mâncare apetisantă în post. Ingrediente care fac delicioase ciorba de peşte şi ghiveciul călugăresc
0
Postul Paştelui nu înseamnă numai tradiţii, ci şi abţinerea de la mâncarea de “dulce”. E nevoie doar de puţină imaginaţie pentru ca postul să fie ţinut mai uşor. Preparatele care nu conţin carne iau un timp mai redus de pregătire, sunt mult mai sănătoase şi ajută la detoxifierea organismului. Dezlegarea la peşte, aşa cum este de Buna Vestire, e un moment în care credincioşii se pot răsfăţa cu mâncăruri delicioase.
Gospodinele inventează fel de fel de reţete pentru a trece cu bine peste perioada de post. Iată un meniu simplu, pentru toate buzunarele, foarte gustos, săţios şi care ia puţin timp de pregătire. De Buna Vestire, pe 25 martie, pentru că e dezlegare la peşte, de pe nicio masă nu lipseşte saramura. În Bărăgan se pregăteşte cu crap din Dunăre.
“Povestea asta minunată o ştiu de la nea Tudor Gologanu, un pescar priceput şi tare hâtru, căruia îi datorez mult din experienţa mea culinară, vis- a- vis de gătitul sănătos al peştelui din apele Dunării. Sper să vă placă şi vouă şi să nu rataţi ocazia de a o încerca”, povesteşte Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, pasionată de gătit.
Ingrediente:

100 gr. sare grunjoasă
13 roşii mici ( 600 gr.)
2 ardei graşi roşii, eu am avut şi unul verde şi l-am pus

o legătură de usturoi verde
150 ml. sos de roşii cu busuioc
o legătură mare de pătrunjel
1,5 litri de apă
1/4 linguriţă piper proaspăt râşnit
Mod de preparare:
După eviscerarea peştelui şi fragmentarea pe bucăţi (mari, aşa cât palma), se tăvălesc bine de tot prin sare grunjoasă şi se aşează pe grătar. Se lasă să sfârâie, să se perpelească bine şi abia după ce se observă că pe la colţuri încep bucăţile a se ridica de pe grătar, se întorc şi pe partea cealaltă şi când sunt pătrunse cu totul de spiritul năvalnic al jarului, se iau de pe grătar.

Dacă mai aveţi loc pe grătar, aşezaţi roşiile şi ardeii, dacă nu, la turul doi! Nu trebuie să se coacă foarte tare, acestea din urmă. Se fierbe în clocot apa, timp în care se curăţă şi se toacă în cubuleţe ardeiul şi roşiile coapte, se toacă usturoiul şi pătrunjelul.

Când apa a clocotit, se adaugă toate acestea în oală şi când dă din nou în clocot, se opreşte focul. "Se toarnă această saramură în vasul cu peştele fript şi lăsăm „la liber” împrietenirea dintre ingrediente. Nu avem timp de stat, pregătim şi-o mămăligă, fiindcă altfel n-are farmec saramura! Poftă bună!", explică gospodina.
Tot în Bărăgan se face cea mai bună ciorbă de peşte, musai doar din căpăţăni şi cozi. Iată şi restul ingredientelor:
2 morcovi
un păstârnac
3 cepe medii
2 ardei, unul roşu, unul verde, eu am avut mai mulţi aici fiindcă erau piperniciţi
6-7 roşii, cam 800 grame
1 litru borş ( eu folosesc doar home-made sau zeamă de varză)
o legătură zdravănă de leuştean
o legătură pătrunjel
ouă pentru dres,
3 linguri oţet
Mod de preparare:
"Se toacă zarzavaturile în ce mod se doreşte, asta nu are importanţă, imaginea arată cum le-am tăiat eu, inclusiv codiţele leuşteanului.

Se pun la fiert ceapa, morcovul, păstârnacul, ardeiul, codiţele de leuştean, eu le-am pus în oala sub presiune, dupa 10 minute (din momentul când oala începe să fiarbă) se adaugă şi rosiile, se lasă să fiarbă înca 10 minute şi se adaugă borşul.

Se dă borşul în fiert după care se vor adaugă şi bucăţile de peşte şi oţetul. Se fierbe până în momentul în care bucăţile de peşte se ridică singure la suprafaţa ciorbei. Atunci, cu siguranţă, peştele este fiert. Acum se va adăuga şi oul bătut (6 ouă am bătut eu la ciorba asta), se mai dă în 3-4 clocote după care se pune şi verdeaţa tocată şi se stinge focul.

Se serveşte după poftă, nouă ne place cu ardei iute şi mămăligută!", spune Gela Dumitrache. Reţeta ciorbei de peşte poate fi găsită şi pe blogul culinar al Gelei, cufărul cu bucurii, alături de alte preparate sofisticate.
Iată şi alte preparate gustoase şi sănătoase care se pregătesc în post:
Ciorbă de sfeclă roşie
Ingrediente:
500 gr. sfeclă roşie
500 gr. cartofi
2 morcovi
2 păstârnaci mici
3 cepe medii
2 ardei graşi (roşu şi verde)
o legătură mare de leuştean
o legătură mică de pătrunjel
4 linguri de ulei de măsline
500 ml. borş de casă
Toate legumele se taie mărunt apoi se pun la sotat puţin, doar până devin sticloase ceapa şi ardeiul. După câteva minute se adaugă morcovul, păstârnacul şi cartofii lăsându-se aşa încă cinci minute. Într-o oală de ciorbă se fierb doi litri de apă, după care se adaugă legumele sotate.

Se adaugă şi sfecla rasă pe răzatoarea de mere, se acoperă oala şi se lasă să fiarba în voie. Un secret al reţeţei, aşa cum ni-l împărtăşeşte Gela Dumitrache, învăţătoare, din comuna Unirea, şi pasionată de arta culinară tradiţională, este sfecla nefiartă. “Se opreşte puţină crudă pe care o veţi folosi la final pentru a da un aspect savuros ciorbei.

După ce au fiert zarzavaturile câteva minute, turnaţi peste sfecla oprită (crudă) un polonic de supă din oala şi lasaţi-o în aşteptare până către final. Sfecla îşi va revarsa frumuseţea de culoare în lichidul respectiv”, povesteşte gospodina.

Când este totul fiert se adaugă borşul. Se lasă să dea în câteva clocote şi cu două minute înainte de final se adaugă în oala cu ciorbă şi zeama colorata din castronul în care s-a oprit sfecla. Veţi fi încântaţi să constataţi efectul acestui “tips” în momentul servirii ciorbei. Când se stinge focul se adaugă în oală, jumătate din verdeaţă, restul în momentul servirii.
Ghiveci călugăresc Ingrediente:
Reţeta ce poate fi descoperită pe blogul culinar cufărul cu bucurii, alături de alte bunătăţi de post, este gătită cu pasiune de o învăţătoare din judeţul Călăraşi care, a făcut din bucătărie o adevărată artă. Cu reţetele vechi ale bunicii în sertar, cu sfaturile preţioase ale mamei, Gela Dumitrache îşi îmbunătăţeşte tehnica în fiecare zi, făcând din bucătarie o adevărată artă.
Ingrediente:
1 kg de cartofi
4 cepe mari
3 morcovi
2 păstârnaci
1 dovlecel mare
o vânătă mare
500 grame bame
3 roşii mari, cărnoase
3 ardei
200 gr varză tocată
3 tije de ţelină cu frunze cu tot
100 gr boabe de mazăre
500 ml suc de roşii
sare, piper, cimbru, foi de dafin
250 gr fasole păstăi
un ardei iute(sau chili)
o legătură de pătrunjel
o legătura mărar
75 ml. ulei de măsline, merge şi de fl.soarelui
3 căţei mari de usturoi
Mod de preparare:
Se spala zarzavatul, se curăţă. Se toacă ceapa solzişori şi usturoiul maăunt. Ardeiul, dovlecelul, vânăta, roşiile (decojite), cartofii se taie cubuleţe cam de 2 cm. Morcovii şi păstărnacii se taie rondele. Fasolea păstăi se curăţă, se rupe în bucăţi.

Bamele se curăţă cu grijă de cotor şi se opăresc întăi în apă cu sare ţi otet, o ceaşcă de 100 ml. pentru a nu mai fi gelatinoase, după care se taie în bucăţi de 2 cm lungime. Atenţie, bamele trebuie manipulate uşor fiindcă se desfac în fâşii. Varza se toacă obişnuit, dar nu fin. Verdeaţa se toacă în mod obişnuit.
Se pun la sotat într-o cratiţă încăpătoare ceapa şi usturoiul. După ce sticlesc un pic se adaugă ardeiul, morcovul, păstârnacul, vânata, dovlecelul.

Se lasa să se înmoaie şi acestea un pic, după care se adaugă cartofii, mazărea, fasolea şi bamele. Se mestecă binişor şi după câteva minute se adaugă roşiile şi sosul de roşii sau suc, ce aveţi. Se adaugă şi o parte din verdeaţă, restul păstrăm pentru final.

Se omogenizeaza totul mestecând şi se lasă să dea în clocot. Din acest moment sunt două variante de urmat: să se lase cratiţa pe foc şi să se fiarbă la foc molcom ghiveciul sau să-i adăugăm şi condimentele, îi punem capac şi dăm cratiţa pentru o ora la cuptor.

“Eu am moştenit de la mama obiceiul să-l fac scăzut bine la cuptor şi asa place tuturor, păstrez în cufăr obiceiul! După ce s-a făcut, îi adăugăm verdeaţa. Pentru noi e o adevărată sărbătoare atunci când avem la masă acest ghiveci în care-şi dau mâna într-un mod atât de armonios şi prietenesc toate naţiile din grădina, zăpăcindu-ne papilele şi făcându-ne să ne întrebăm de la care din ele vine gustul acela inconfundabil", spune învăţătoarea.
Vă recomandăm şi: