„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut încă din Antichitate ca o plantă cu puteri magice, se spune că leuşteanul are puterea de a aduce iubirea. Nu degeaba femeile se scăldau în apă cu frunze de leuştean şi trandafir, iar esenţa sa era folosită la producerea parfumului.

Credinţele populare păstrează vie şi puterea vindecătoare a acestei plante care este leac pentru multe suferinţe. Leuşteanul este numit şi paznicul grădinii. La sate, oamenii credeau că dacă fură cineva leuşteanul din grădină, toate plantele se ofilesc pentru că nu mai are cine le păzi. Purtat la brâu sau la gât, în amulete, alungă răul, iar în bucătăria românească nu există ciorbă mai delicioasă decât cea în care se pune o mână de leuştean verde.

Coroniţe împletite, puse la icoane

Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos spun că de Rusalii, în vechime, planta era folosită pentru alungalea Ielelor şi a relelor pricinuite de acestea. “Astfel, bătrânii agăţau tulpinele şi frunzele de leuştean la uşile şi ferestrele caselor sau împleteau coroniţe pe care le puneau la icoane”, explică Ani Topârceanu.  
De Sărbătoarea Înălţării Domnului, fetele şi femeile îl purtau întotdeauna la brâu dacă vroiau să nască prunci sănătoşi. Datorită proprietăţilor sale afrodisiace, leuşteanul mai era numit în unele sate din ţară “frunza dragostei”.   
În tradiţia populară, frunzele se puneau în legături contra durerilor de cap, alteori erau pisate pentru a fi puse la răni. Ceaiul din frunze de leuştean se administra în tuse cu guturai şi tuse măgărească. Şi animale erau lovite cu frunze de leuştean, crezându-se astfel că vor fi sănătoase şi fertile.

Poate trata cu succes bronşita şi tusea

Leuşteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, folosită drept condiment în supe şi în alte feluri de mâncare. Planta poate creşte până la înălţimi de 2 metri şi are flori galbene.


Este o plantă mediteraneană, descoperită şi folosită pentru prima dată ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei. Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin şi celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor.

image

 “Leuşteanul poate trata cu succes bronşita şi tusea, prin consumul a trei căni de decoct zilnic, de asemenea, poate diminua pofta de mâncare exagerată prin mestecarea frunzelor de leuştean înainte de masă. Tot cu leuştean tratăm şi constipaţia, indigestia, gastrita, colicile intestinale şi hipertensiunea”, explică dr. Cătălin Luca pe blogul său.

Renumit condiment

De la leuştean folosim rădăcina şi frunzele. Leuşteanul este un renumit condiment, dar şi o plantă de leac ce se consumă sub formă de infuzie de frunze (o lingură de frunze de leuştean la o cană cu apă clocotită, lăsat la infuzat vreme de cinci minute).

image

Leuşteanul se mai consuma de asemenea şi sub formă de decoct de rădăcină, suc şi cataplasme. Ceaiul preparat din seminţe de leuştean linişteşte rapid durerile de stomac. Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale.

Vă recomandăm şi:

De ce are ştevia reputaţia de vindecător al celor mai grave boli - tratează anemia, obezitatea, rănile gingivale, scade glicemia, creşte imunitatea

Remedii-minune care pun bila şi ficatul pe “picioare” după festinul de Paşte. Cum ne scapă menta şi busuiocul de toxine

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Nuca, înlocuitorul cărnii, cel mai bun doctor de inimă. 5 motive ca să mănânci zilnic şi să eviţi bolile cardiace

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite