FOTO Peştele de un miliard de dolari de la Tămădău. Cum arată cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi tamadau

Cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor sălbatici din Uniunea Europeană, care va fi inaugurată în această toamnă la Tămădău, în judeţul Călăraşi, a costat 5 milioane de euro.


Investiţiile în staţia de reproducere a sturionilor, ce va fi pusă în funcţiune în 2014, au început în urmă cu aproape zece ani, iar dacă iniţial capacitatea acesteia a fost de 200.000 de puieţi, în urma proiectului finanţat de UE care se derulează în prezent, capacitatea acesteia va ajunge la 500.000 de puieţi, notează Agerpres.
„În luna octombrie, staţia modernizată cu sprijinul tehnologiei germane va putea fi inaugurată, dar va fi dată în folosinţă anul viitor. Am investit peste cinci milioane de euro în această staţie şi va fi cea mai mare investiţie din România şi, cu siguranţă, cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor sălbatici din UE”, a declarat directorul societăţii, Robert Răduţă.

Bază genetică

Firma din judeţul Călăraşi reprezintă o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre. În mai 2011, firma ultramodernă a devenit scena unui film realizat de National Geographic. „Nimeni în Europa nu are atâţia moruni la un loc, aşa cum avem noi aici", spunea mândru , la acea dată Robert Răduţă, proprietarul fermei. Atunci ferma deţinea peste 200.000 de exemplare de morun, nisteru, păstrugă şi cegă. Morunul, cel mai preţios sturion, era majoritar: peste 120.000 de exemplare. Documentarul „One billion dollar fish“- Peştele de un miliard de dolari, care a fost difuzat în 2012 de National Geographic, a fost dedicat morunului, un peşte foarte valoros, dar, din păcate, pe cale de dispariţie. “Cu acest film sperăm să determinăm autorităţile să se implice în salvarea speciei", povestea un membru al echipei de filmare.

Cel mai preţios caviar

De ce totuşi „peştele de un miliard de dolari"? "Pentru că morunul produce cel mai preţios caviar", explica Robert Răduţă. Să calculăm: femela poate depune, în funcţie de mărime, şi cinci milioane de icre negre. Doar o sută de grame din acest delicios caviar se vinde cu 1.000 de dolari. Deci un kilogram de caviar de morun = 10.000 de dolari.

Morunul ajunge la maturitatea sexuală şi produce icre abia după vârsta de 15 ani. Ajuns la această vârstă, peştele îşi începe călătoria de peste 1.000 de kilometri din Marea Neagră, locul unde trăieşte şi se hrăneşte, spre Dunăre, locul unde se reproduce. În medie, un morun va reveni în Dunăre pentru a se reproduce la fiecare 3-5 ani. Această specie de sturion poate trăi până la 100 de ani şi creşte încontinuu. Cel mai mare exemplar de morun capturat avea opt metri lungime şi aproape două tone în greutate. Multă lume confundă caviarul produs de morun cu icrele de Manciuria (regiune din nord-estul Chinei), în special din cauza poreclei „caviar roşu" a acestora din urmă. În realitate, icrele de Manciuria, de culoare roşiatică, sunt prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific şi au un preţ mult mai accesibil în comparaţie cu icrele sturionilor.

Repopularea Dunării

Puietul de sturion aduce câştig consistent. Firma de la Tămădau, împreună cu Ministerul Agriculturii şi cu Ministerul Mediului, derulează un program, demarat în urmă cu câţiva ani, de repopulare a Dunării cu puiet de păstrugă, nisetru şi morun. Anual, sunt crescuţi şi eliberaţi în Dunăre, în zona Feteşti, judeţul Ialomiţa, 150.000 de pui de sturion.
Costul programului este de circa un milion de euro annual. Conform specialiştilor de la Institutul Naţional de Cercetări ”Delta Dunării”, din Tulcea, dacă nu ar fi fost aplicat acest program în ultimii ani, nisetrul din Dunăre ar fi dispărut, aşa cum s-a întâmplat cu alte două specii- şipul şi viza, care au dispărut în ultimii 20 de ani.
 

Vă recomandăm şi:

Investiţie de 5 milioane de euro. Cea mai modernă staţie din UE pentru reproducerea sturionilor va fi inaugurată la Tămădau

Icre de sturion sălbatic, pe pieţele din România, Bulgaria şi Austria

FOTO VIDEO Premieră pentru Tulcea: o mie de sturioni au ajuns în apele Dunării

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite