Fermierii din Bărăgan sunt optimişti. 2016, anul porumbului şi al rapiţei, preţul scăzut al cerealelor strică profitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în Bărăgan se anunţă o vară secetoasă, fermierii sunt optimişti. Agricultorii îşi pun toate speranţele în recolta la rapiţă şi porumb, aşa cum s-a întâmplat în 2014. Atunci, în sud-estul ţării fermierii au obţinut cea mai mare producţie la porumb din ultimii 20 de ani, 9.400 kg/ha.



“Deocamdată, avem semne bune pe toată zona. Faţă de anul trecut nu este nicio diferenţă. La rapiţă, estimâm o producţie foarte mare la hectar, având în vedere că o mare suprafaţă de teren a fost ocupată cu acestă cultură. Întotdeauna este loc de mai bine”, spune Vasile Iliuţă, fermier de frunte al Bărăganului, şi deputat în Parlamentul României, care exploatează sute de hectare de teren agricol în comuna Vâlcelele. Rapiţa şi porumbul le dau speranţe agricultorilor, însă pânâ vor vedea recoltele strânse mai e cale lungă.

“ Niciodată nu poţi să fii sigur de un lucru, însă, cu ajutor de la Dumnezeu, sperăm să reuşim culturi bune şi în acest an. Nu aceasta ar fi problema, ci preţul din ce în ce mai scăzut al cerealelor. Până la urmă cred că fermierii nu vor mai vinde nimic în aceste condiţii”, spune Iliuţă.

Se plăteşte tot mai prost

În judeţul Ialomiţa, Nicolae Sitaru alocă în fiecare an o suprafaţă însemnată pentru cultura de porumb. ”De departe cred că porumbul va fi cultura care îmi va duce cel mai bun profit. Chiar dacă niciun an nu seamănă cu altul. Dacă până acum pentru mai toţi fermierii din România cea mai profitabilă cultură era grâul, aşa cum se vede treaba, din ce în ce mai mulţi se vor orienta către rapiţă, floarea-soarelui şi porumb, pentru că preţurile la grâu scad foarte mult de la an la an. Dacă anul trecut dădeam tona de grâu cu 900 de lei, anul acesta nu mai primim nici 600 de lei”, a explicat fermierul din judeţul Ialomiţa.

“E multumitor!”

În 2014, în judeţul Călăraşi, recolta la porumb a fost peste aşteptări. În ultimii 15-20 de ani nu s-a mai văzut aşa ceva în Bărăgan. “A fost o recoltă foarte, foarte bună. În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Mai rar avem parte de o aşa bucurie”,  a spus Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi.
Anul trecut, în ciuda secetei care a măturat Bărăganul, la Vâlcelele unde are ferma deputatul Iliuţă, situaţia nu a fost critică. “Toate zonele din Bărăgan au fost afectate, unele mai puţin, altele mai mult. La noi, la porumb, s-a obţinut o recoltă de 7.500-8.000 kg boabe/hectar. 20-25% din suprafaţa cultivată a fost distrusă de secetă. E bine şi aşa, e mulţumitor, putea să fie extraordinar, dar asta e, agricultorul e la mila Domnului”, e de părere Iliuţă.

Cum a fost anul 2015

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 3,5% comparativ cu anul precedent, până la 7,85 milioane de tone, în timp ce producţia de porumb, sfeclă şi cartofi s-a redus cu peste 20%, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi citate de Adevărul Financiar.
Dintre marii producători agricoli din Uniunea Europeană, România a avut, în 2015, cea mai mare producţie de floarea soarelui, a doua producţie de porumb (după Franţa), a cincea producţie de grâu (după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia) şi a cincea producţie de cartofi (după Germania, Franţa, Polonia şi Marea Britanie), arată datele INS.

În 2014, producţia de grâu a României a fost de 7,59 milioane de tone, obţinută de pe o suprafaţă de 2,113 milioane hectare. În 2015, supravaţa cultivată a scăzut la 2,04 milioane de hectare, dar randamentul la hectar a crescut cu 7%, relevă statisticile oficiale.
 

Vă recomandăm şi:

Valul de ninsori, mană cerească pentru câmpurile din Bărăgan. Fermierii, fericiţi că au păşit cu dreptul în 2016

Prea multă apă strică. Agricultura din Bărăgan, făcuta una cu pământul

Fermierii din Bărăgan, învinşi de secetă. Cea mai slabă recoltă la porumb din ultimii ani, însămânţările sunt în pericol

Recolta de grâu din acest an s-a micşorat cu 15 %, iar producătorii solicită majorarea preţului la pâine

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite