Educatoarea care vinde lavandă pentru a-şi rotunji veniturile. Povestea celor 1,2 hectare pe care a cultivat „aur mov“
0Fire întreprinzătoare, energică şi creativă, o educatoare din Călăraşi a pus pe picioare o afacere deosebit de profitabilă. Cultivă levănţică pe un teren al socrilor de la ţară şi o vinde la Călăraşi. Planta parfumată şi la mare căutare se dă ca pâinea caldă. Elena Simion şi familia sa se împarte între oraş şi sat unde au grijă ca ochii din cap de cele 1,2 hectare plantate cu aur mov.
“Mie nu mi-e ruşine de muncă. Orice lucru bine făcut şi cu pasiune ne aduce în primul rând un câştig sufletesc. Eu am vândut levănţică şi la piaţă, fără să ţin cont de părerea unora care ne-au întors spatele atunci când ne-au văzut. Munca înnobilează şi ne ajută să trăim decent. Am copii, eu şi soţul suntem bugetari, mă gândesc de pe acum că trebuie le asigur un viitor. Fiica cea mare este elevă la liceu, în curând va merge la facultate. De ce să stau să mă plâng, dacă pot să fac şi altceva în afară de serviciul de zi cu zi? Am ales acească cultură pentru a obţine un câştig peste salariile noastre”, îşi începe femeia povestea în timp ce pune cu grijă levănţică în săculeţi pentru a fi vândută.
800 de lei, investiţi în sămânţă
Elena Simion a avut curajul să intre în afacere, fără să ştie prea multe despre levănţică: ce soi trebuie să cultive, cum trebuie îngrijită cultura, cum trebuie să procedeze când planta ajunge la maturitate. “Pot să spun că am învăţat din mers: am citit, m-am documentat, am cerut sfaturi în stânga şi-n dreapta şi am zis că e momentul să încercăm. Terenul pe care am cultivat se află în comuna Vlad Ţepeş şi aparţine socrilor mei. Era dat în arendă. Ne-am gândit că e mai bine să-l lucrăm noi. Zis şi făcut. Am cumpărat cel mai bun soi de lavandă: Codreanca. Cu o jumătate de kilogram de sămânţă pe care am plătit 800 de lei a ieşit un lan minunat. Nici nu ne aşteptam!”, spune educatoarea.
Vânzare pe Facebook
Munca însă a fost pe măsură: din primăvară de când a fost cultivată planta, familia Simion a mers şi a săpat-o de 8 ori pentru a crea toate condiţiile necesare dezvoltării armonioase a lavandei. După primul cules, au pus plantele la uscat în magazie, le-au cernut apoi pentru a elimina praful şi alte impurităţi şi le-au adus la Călăraşi pentru a le comercializa. Aici, în propria locuinţă, într-un apartament, fiecare membru al familiei face buchete sau ambalează în săculeţi “aurul mov”. Vânzarea se face în principal pe Facebook, la clienţi din Călăraşi, dar şi din judeţele învecinate, cu 5 lei bucata. Fiica cea mare Elenei a creat pagina “Romanţa lavandei de Călăraşi”, pentru a-şi face cunoscuţi afacerea. Cererile au început să curgă încă din prima zi, iar clienţii sunt din ce în ce mai mulţi. Până în prezent, aproximativ 2 tone de levănţică au fost vândute en-detail.
Au cultivat cel mai bun soi de levănţică
“Aş vrea să ne extindem în viitor, dar e nevoie de bani. Până acum am investit aproximativ 10.000 de lei, punând la socoteală drumurile până la ţară, plata zilierilor care ne-au ajutat la săpat şi la cules, dar şi procurarea materialelor pentru ambalare. E dificil, dar şi foarte frumos. Cred am avut noroc din prima şi acest lucru ne mobilizează pentru a merge mai departe. E o provocare, un examen pentru a ne dovedi că putem mai mult, că limitele pot fi depăşite. Anul acesta intenţionăm să distilăm şi să obţinem ulei volatil”, spune Elena Simion.
Soiul cultivat de familia Simion, „Lavanda Angustifolia Codreanca”, este o varietate de lavandă care provine din soiurile Hidcotte englezeşti adaptate la clima şi solurile din România de către INCDA Fundulea. Acest soi de lavandă are o culoare puternică, un mov închis, impactul fiind foarte mare printre cei care cumpără. Pentru cultura de lavandă, cele mai bune soluri sunt cele moderat fertile, reavene şi bine drenate. Aceasta plantă vegetează cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.
„Un lucru esenţial de care a trebuie să ţinem cont la această cultură este ca apa să nu băltească pe sol şi să aibă parte de cât mai mult soare. Perioada optima de plantare este toamna, de la jumatatea lunii septembrie şi până când dă îngheţul. De asemenea, se poate planta şi primăvară, începând cu finalul lunii februarie”, explică educatoarea.
Efecte terapeutice uimitoare
Cu un parfum fin, delicat şi aromat, levănţica nu doar că parfumează încăperile, dar are o mulţime de efecte terapeutice dovedite. Această plantă are un puternic efect calmant şi terapeutic, iar florile de levănţică sunt folosite pentru băi aromate încă din cele mai vechi timpuri. În afară de proprietăţile sale calmante şi antidepresive, levănţica este şi un puternic antiseptic.
Pornind de julituri, răni deschise, acnee, insomnie, depresie şi până la probleme digestive, bronşite, ameţeli, boli de ficat şi de rinichi, probleme genitale, toate îşi găsesc leacul. Uleiul de levănţică este un adevărat ulei esenţial, ce ameliorează afecţiuni fizice şi stări emoţionale negative. Specialiştii spun că levănţica poate fi folosită pentru spălături locale, comprese pentru vindecarea plăgilor, rănilor, acneei, infecţiilor, pentru tratarea tenului sensibil, iar băile cu levănţică sau cu ulei esenţial de levănţică au un efect calmant, vindecă răni, arsuri uşoare, cistite şi alte afecţiuni genitale.
Levănţica este o plantă cu flori albastre, originară din Africa de Nord, Asia, insulele Canare şi ţinuturile mediteraneene, ce se culege începând cu luna iunie, până la sfârşitul lunii august, şi se poate găsi cu uşurinţă şi în farmacii sau în magazinele plafar, sub formă de pliculeţe pentru ceai sau în stare naturală, uscată, în cutii.
Vă recomandăm şi: