De ce sunt roşiile mai sănătoase dacă le gătim. Cinci legume preparate la cald, bombe cu vitamine care ne ajută corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spre deosebite de alte legume, vitamina C din roşii nu se distruge la fierbere
Spre deosebite de alte legume, vitamina C din roşii nu se distruge la fierbere

Unele legume devin adevărate miracole pentru sănătate atunci când sunt preparate la cald. Chiar dacă e bine să consumăm cât mai multe legume şi fructe crude, unele dintre acestea sunt mai sănătoase când sunt gătite. Şi asta pentru că valorile nutriţionale cresc odată ce sunt preparate la cald.

Pentru a beneficia de proprietăţile lor, legumele trebuie să prepate cât mai sănătos: fierte, gătite la cuptor sau la grătar. Specialiştii spun că structura celulară a acestor alimente se descompune, iar nutrienţii sunt absorbiţi mai uşor în organism. Prima pe lista celor mai benefice legume gătite se află populara roşie.
 

“Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legume, dar care are şi caracteristici excepţionale - principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.  
calarasi rosii

Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, distrugerea cantităţii de vitamina C, în cazul roşiilor, în urma acestui proces, se păstrează proprietăţile lor antioxidante şi are loc cresterea concentraţiei de licopen. Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.

Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului.

Ciupercile, mai sigure fierte
 
Şi ciupercile fac parte din categoria alimentelor care sunt mai sănătoase şi mai sigure atunci când sunt gătite. Acestea se digeră greu dacă sunt consumate crude şi pot cauza probleme de sănătate. În momentul în care sunt consumate gătite, nutrienţii ajung în organism fără toxinele pe care le pot conţin.



Betacaroten din belşug

Morcovii sunt foarte benefici organismului. Cei cruzi sunt bogaţi în nutrienţi, însă proprietăţile se amplifică în momentul gătirii lor. Morcovii conţin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sănătatea ochilor, luptă împotriva celulelor canceroase şi protejează inima de afecţiunile cardiovasculare.

calarasi ciuperci



Spanacul trebuie foarte puţin opărit

calarasi morcov

Spanacul gătit are beneficii mai mari asupra organismului faţă de spanacul crud, datorită creşterii conţinutului de luteină. Acest antioxidant previne apariţia afecţiunilor oculare, contribuie la menţinerea acuităţii vizuale şi ajută la o mai bună absorbţie a calciului. Spanacul conţine calciu, fier, magneziu şi antioxidanţi, iar când îl găteşti, aceşti nutrienţi sunt absorbiţi mai uşor de organism.

calarasi spanac
“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca.

Ceapa, pregătită maximum cinci minute

Ceapa îşi sporeşte cantitatea de flavonoizi, importanţi pentru protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, atunci când este preparată termic.

Sortimentele de ceapă galbenă şi roşie conţin mai mulţi flavonoizi, spre deosebire de ceapa albă. Nu lăsa ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece va începe să îşi piardă din nutrienţi.
 

calarasi ceapa

Vă recomandăm şi:

Otrava din aluna amară. Cum trebuie să consumăm, de fapt, sâmburii de caise, un excelent antiinflamator

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite