De ce nu au voie să se întâlnească două mirese. 30 de superstiţii legate de ziua nunţii, respectate cu evlavie în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua nunţii abundă în obiceiuri populare care de care mai trăsnite
Ziua nunţii abundă în obiceiuri populare care de care mai trăsnite

Din bătrâni s-au transmis numeroase obiceiuri populare de care tinerii căsătoriţi ţin cont pentru a avea parte de o căsnicie fericită. Nimeni nu ştie cât de mult rost au, însă oamenii le respectă cu sfinţenie, pentru că “aşa trebuie, aşa am pomenit”.

Un obicei cu o deosebită importanţă este legat de aruncatul boabelor de orez şi grâu. Deşi, în prezent, acest lucru se practică doar la starea civilă, bătrânii spun că ar trebui păstrat şi la biserică, întrucât are o deosebită importanţă.

“Tinerii de astăzi înlocuiesc boabele de grâu şi de orez cu confetti, ceea ce e un lucru rău. Şi asta pentru că, atât grâul, cât şi orezul semnifică fecunditatea aruncată peste trupurile mirilor şi viaţa îmbelşugată ce îi aşteaptă. De asemenea, uralele şi muzica lăutarului nu sunt nici ele lipsite de semnificaţie. Zgomotul este menit de a alunga spiritele rele ce vin în ziua nunţii pentru a le lua din darurile divine ale cuplului”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării din Călăraşi.

Să nu se întâlnească două mirese!

O tradiţie veche spune că mireasa trebuie să se uite prin verighetă la mire şi să spună "cum nu-mi iese din ochi, aşa să nu-mi iasă din cuvânt". Astfel, soţul îi va fi mereu loial. Un alt obicei este ca mireasa să arunce buchetul de flori domnişoarelor venite la nunta ei. Se spune că cea care îl prinde va fi următoarea care se căsătoreşte. Tot ea primeşte şi voalul miresei.

Chiar dacă se mărită pe timp de vară, se spune că mireasa nu are voie să poarte sandale sau orice fel de pantof deschis la degete, pentru că îi pleacă norocul printre degete. De asemenea, se crede că dacă lumânarea de cununie se rupe în timpul nunţii, unul dintre miri va muri curând. Două mirese nu trebuie să se întâlnească în aceeaşi zi, căci una dintre ele va muri negreşit.

Toate aceste superstiţii sunt împărţite în două mari categorii: ce este bine şi ce nu este bine să se întâmple în timpul nunţii.

Semnele bune:

1. Să întâlneşti o pisica neagră sau un coşar în ziua în care te căsătoreşti.
2. Să ieşi din casă cu dreptul, să se arunce cu orez în miri dupa ieşirea din primarie / biserică etc.
3. Aduce noroc să plângi la nuntă.
4. Dacă se sparge ceva de sticla e de bine, se spune că s-a spart ghinionul.
5. Dacă îţi iese în faţă cineva cu o găleată plină cu apă înseamnă că o să ai o viaţă plină.
6. Dacă în ziua nunţii plouă, se zice că vei avea o viaţă îmbelşugată.
7. Pentru noroc se leagă pantofi de maşina cuplului căsătorit.
8. Dacă eşti călcat pe picior în biserică vei fi toata viaţa sub papuc.
9. Cine iese primul din biserică o să fie "şef" în casă.
10. Obiceiul de a suna claxonul maşinilor din "cortegiul nupţial"  derivă din convingerea că făcând astfel se pun pe fuga spiritele rele.
11. Voalul protejează mireasa de spiritele rele care sunt invidioase pe bucuria ei.
12. Mirele trece mireasa peste pragul casei pentru ca în trecut se credea că, dacă aceasta se împiedică la intrarea în noua casă, purta ghinion căsătoriei.
13. Atunci cand vine mirele să te ia de acasă trebuie să-l priveşti prin inelul de logodnă, de undeva astfel încât să nu te vadă. Se spune că aşa cum îl vei vedea atunci, aşa îl vei avea toată viaţa: vesel şi zâmbitor sau încruntat şi supărat.
14. Mireasa trebuie să poarte în ziua nunţii ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat şi ceva din aur şi atunci căsnicia ei va fi fericită.
15. Lumânările de la cununie trebuie păstrate şi când ai o ceartă sau o problemă în familie le aprinzi şi conflictul va fi stins.

Semnele rele:

1. Miresele nu trebuie să poarte perle (nici bijuterii, nici pe rochie).
2. Nu e bine să faci poză îmbrăcată mireasă înainte de nuntă.
3. Nu e bine să te întorci din drum ca să te uiţi în oglindă.
4. Nu e bine să-ţi cadă voalul din cap.
5. Nu e bine să vezi o altă mireasă.
6. Nu e bine ca doi fraţi să se căsătorească în acelaşi an.
7. Daca scapi verigheta pe jos, este semn de ghinion.
8. E interzis să arăţi rochia de mireasa viitorului soţ.
9. În ziua sau noaptea nunţii nu trebuie să-ţi schimbi pantofii ca să nu îţi  schimbi bărbatul.
10. Aduce ghinion să te căsătoreşti în ziua ta de naştere sau după asfinţit.
11. Este interzis sub orice formă să-ţi vezi soţul dupa miezul nopţii înainte de nuntă. De asemenea, este interzis să doarmă împreună înainte de nuntă, altfel unul dinte ei va muri de tânăr.
12. Ceea ce porţi la nuntă, pantofi, sandale etc nu se mai poartă dacă nu vrei să te mai măriţi o dată.
 13. Nu face nunta în mai pentru că se spulberă relaţia precum florile copacilor.
14. Cel care se trezeşte primul (mirele sau mireasa) după noaptea nunţii acela va muri întâi.
15. Să nu-i cumperi cadou un ceas viitorului soţ, pentru ca zilele relaţiei cu el sunt numărate.

Vă recomandăm şi:

Nunta în stil tradiţional românesc. Obiceiurile de pe vremea bunicii, la modă printre tinerii care îşi unesc destinele

Tradiţii de Sfântul Ilie, făcătorul de minuni care trăsneşte dracii şi aduce ploaia. De ce se mănâncă mere astăzi şi de ce nu avem voie să muncim

Superstiţii de Rusalii, când spiritele celor morţi nu mai vor să se întoarcă sub pământ. Cum sunt alungate duhurile rele cu ajutorul ramurilor de tei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite