De ce facem greşeli de exprimare? Un reputat profesor de limba română explică agramatismele într-o nouă carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansare de carte la Mueul Municipal Călăraşi FOTO Facebook/MMC
Lansare de carte la Mueul Municipal Călăraşi FOTO Facebook/MMC

Unul dintre reputaţii profesori de limba şi literatura română din Călăraşi lansează vineri, 14 ianuarie, la Muzeul Municipal, o noua carte. Volumul conţine citate personalizate, cu explicaţii ale prof. Ilie-Ştefan Rădulescu, într-o perioadă în care asistăm cu indiferenţă la "inflaţia mereu crescând de agramatisme".

Volumul „De ce, având sutdii liceale ori academice, facem greşeli de exprimare? Citate personalizate, cu explicaţii normative” (Editura TIPO MOLDOVA, Iaşi, 2021) aduce o serie de lămuriri în ceea ce priveşte exprimarea de zi cu zi. Evenimentul va avea loc în ziua de vineri, 14 ianuarie, la ora 14.00, în foaierul (de la etaj) al Muzeului Municipal Călăraşi (în localul fostei Primării). 

O degringoladă care ne produce stupoare

„Degringolada pe care o cunoaşte, astăzi limba română literară nu este o noutate pentru nimeni. Refuzul, impardonabil, al multor oameni cu carte de a-şi controla exprimarea (consultând fie un dicţionar, fie, eventual, un manual de gramatică) mulţumiţi de cele <învăţate> cândva, ne produce o veritabilă stupoare. Ignoranţă, suficienţă ori aroganţă?! Falsa <omniscienşă> - de care suferă nu puţini - nu poate acoperi, la nesfârşit lacunele, deseori grave, de cultură lingvistică.

Ortografia, ortoepia şi punctuaţia unei limbi nu se aplică la întâmplare, <după ureche>, ci după normele academice ale ţării, fără clişee lexicale, poncife şi modele sintactice străine spiritului limbii române. Respectul pentru propria exprimare nu este facultativ! Comunicarea dintre oameni trebuie să fie şi corectă, şi decentă (eventual elegantă) - semn al unei culturi şi civilizaţii autentice!

Este regretabil că numeroase instituţii de presă şi canale de televiziune, inclusiv un segment important de intelectuali din elita României asistă cu indiferenţă la inflaţia mereu crescândă de agramatisme, care ne sufocă, de la o zi la alta, existenţa!", explică prof. Ilie-Ştefan Rădulescu

Membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români 

Ilie-Ştefan Rădulescu s-a născut la 20 iulie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale în Călăraşi, apoi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti.

Licenţiat în filologie şi profesor, gradul I, de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi, a colaborat în presă, după 1970, cu sute de articole şi studii de specialitate.

A publicat, pe lângă volume de istorie literară şi teatrală, de critică literară şi memorialistică, şi volume consacrate limbii literare actuale.

A fost distins cu premii naţionale pentru „creaţie literar-publicistică” şi „eseu-istorie literară”, precum şi cu diplome de excelenţă din partea Guvernului României, a Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Este membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (Ştiinţă, Memorialistică, Tehnică), membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, cetăţean de onoare al municipiului şi al judeţului Călăraşi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cei şapte profesori ai Universităţii Suceava incluşi în topul celor mai importanţi oameni de ştiinţă ai lumii 

Un profesor român din SUA a fondat o companie ce valorează cât primele zece din ţara noastră EXCLUSIV

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite