Scrisoarea mamei unui elev de clasa a 8-a către Ministerul Educaţiei: „Publicaţi testele pentru Evaluarea Naţională!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Părintele elevului a transmis către Ministerul Educaţiei o scrisoare deschisă prin care solicită să fie publicate urgent testele de antrenament şi baremele corespunzătoare.

În scrisoarea deschisă publicată pe contul său de Facebook, Elena Ungureanu din Bucureşti, mamă a unui elev de clasa a 8-a, cere publicarea „de urgenţă“ a testelor de antrenament la limba română în vederea pregătirii examenului de Evaluare Naţională. 

"De asemenea, vă solicit să publicaţi şi baremele corespunzătoare fiecărui test,  împreună cu precizări sau cu explicaţii cât mai clare, atât pentru elevi, cât mai ales pentru profesorii corectori", mai scrie părintele.

Elena Ungureanu explică punctual de ce face această solicitare, arătând că elevii au făcut şcoală pe sărite. 

"Elevii care astăzi sunt clasa a opta sunt generaţia care au făcut şcoală <pe sărite>, uneori deloc, alteori online: al doilea semestru din clasa a şasea, aproape toată clasa a şaptea şi, până în acest moment, o bună parte din clasa a opta... 

Elevii de azi din clasa a opta sunt la a patra variantă de subiecte de examen pe care o cunosc de-a lungul gimnaziului. 

La sfârşitul clasei a şasea, in 2020 ştiau un model, în august 2020 - altul (o noutate, după modelul testelor Pisa), în 2 noiembrie 2020 s-a modificat schimbarea (modelul a fost urmat de publicarea abia în februarie a anului următor de teste de antrenament săptămânale, in condiţiile în care simularea examenului a avut loc la sfârşitul lui martie), iar acum, pe 1 noiembrie 2021, s-a publicat un alt model care a adus noutăţi mai ales la cerinţele cu punctaj mare. Fără nicio explicaţie, fără nicio lămurire suplimentară, în condiţiile în care elevii abia se familiarizaseră cu structura subiectelor", spune mama elevului aducând şi alte argumente punctuale.

"Culegerile noi sunt, în realitate, reeditări în grabă"

Eleva Ungureanu vorbeşte în scrisoarea deschisă şi despre culegerile noi, apărute recent pe piaţă şi, teoretic, adaptate modelului din 1 noiembrie 2021. "Acestea sunt în realitate reeditări în grabă ale precedentelor ediţii şi cuprind texte greoaie, scoase din context, cerinţe uneori neclar formulate, greşite chiar, nerelevante. Cunosc aceste materiale, cunosc materia foarte bine, ştiu ce vorbesc şi as putea oricând sa fac o colecţie de astfel de cerinţe absurde. Nu există certitudinea pentru elevi şi pentru profesori că aceste culegeri corespund cu viziunea şi standardele de elaborare a subiectelor oficiale. Mulţi profesori nu lucrează la clasa cu elevii modele de teste, în primul rând din cauza lipsei acestora. Cele de anul trecut corespund doar parţial cu noul model", spune părintele.

 

"Noi, părinţii şi profesorii, ne facem datoria. Făceţi-o şi dvs!"

Elena Ungureanu vorbeşte în scrisoarea sa şi despre corectarea lucrărilor de la limba română. 

"Se ştie cât de subiectivă este corectarea la limba română, numărul mare de note mărite în urma contestaţiilor stă mărturie. Aveţi datoria faţă de elevi de a formula explicaţii şi îndrumări suplimentare în barem, tocmai pentru a nu se pierde puncte în mod nedrept. Acestea fiind spuse, mă bazez pe bunăvoinţa dvs şi pe înţelegerea ideii că trebuie făcut totul pentru binele acestor copii pe care ii aşteaptă un moment important în viata lor. Noi, părinţii şi profesorii, ne facem datoria. Făceţi-o şi dvs! Publicaţi cât mai repede teste de antrenament la limba română!", şi-a încheiat părintele scrisoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

ANALIZĂ | Mizele anunţului timpuriu privind candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

Povestea noului şef al Bazei 86 Aeriene: S-a catapultat după ce s-a luptat să ducă MiG-ul care se prăbuşea în afara unei localităţi, pentru a nu cădea pe case

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite