Cum faci salata orientală perfectă. Secretul gustului delicios şi şiretlicul cartofilor tari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicioasă, uşor de preparat, salata orientală este orcând o gustare binevenită. Cu ingrediente puţine şi ieftine, dar cu mare atenţie la gătit, secretele preparatului gustos ne sunt dezvăluite  în cartea cu reţete a lui Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Iată ce nota autorul despre această salată:Orientală“, o numesc doamnele ardelence de la oraş şi de la sat(…):

Nu e propriu-zis o salată, ci un acompaniament ardelenesc, acrişor pentru friptura de miel sau altă cărnărie.

În Silvania, in iunie ori în septembrie, când e puzderie de flori de bostan şi sunt prea multe sau nu-i rost să mai rodească, salata de cartofi se dă la masă cu prăjitura de flori. Cărnoase şi fragede, florile de dovleac îngrijit culese se dau prin aluat moale de clătite şi se prăjesc în untură. Am gustat, sunt nemaipomenite!

Unii, de la altă şcoală şi de pe altă stradă europeană, îi pun salatei de cartofi şi peşte afumat sau conservat în ulei, dar atunci e cu totul altceva, în alta geografie".

Ingrediente

2 cepe roşii (2 legături ceapă verde-roşie)

3 ouă fierte piatră (dacă-i post, fără!)

1 salata verde

50 g măsline negre, cărnoase şi parfumate

1 legătura mărar

oţet de fructe, după gust

sare, piper

3 linguri ulei (de măsline, dacă aveţi)

1 kg cartofi tari (cei nisipoşi şi sfărâmicioşi n-au ce căuta în povestea asta)

Mod preparare

Se fierb cartofii, dar nu până crapă, ci doar până trece furculiţa prin ei (să rămână puţin cleioşi)

Se curăţă, se taie felii subţiri

Ouăle fierte şi ceapa se taie felii subţiri ţi ele

Se taie salata 

Mărarul se toacă mărunt

Măslinele sunt mai mult un ornament colorat, deci aşa rămân, cu sâmburi

Se amestecă toate cu oţet, sare, piper, apoi cu ulei.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi

De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite