Cum faci cea mai gustoasă salată de ardei copt. De ce e interzis să-i speli, ce condimente dau savoare preparatului
0Salată nobilă, una dintre cele mai fine salate româneşti, dând ţinută unei fripturi banale, dar şi salatei de vinete; la o adică, ardeii copţi – fie ei capia sau doar graşi – au generozitatea de a putea fi mâncaţi, şi pe loc, şi la iarnă, aproape după aceeaşi reţetă.
Aceasta este descrierea pe care o face Radu Anton Roman, regretat gazetar şi gastronom, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată reţeta pregătirii ardeiului copt pentru iarnă, dar şi pentru o masă de vară:
Conservă:
2 kg ardei graşi sau capia (cât mai mari şi mai sănătoşi)
150 ml oţet de vin
1 lingură zahăr sau miere
2 linguri ulei
2 lingurişe boabe muştar
10 g piper
1 aspirină
1 foaie dafin
o jumătate linguriţă sare.
Mod de preparare:
Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară dar să-şi păstreze carnea pe dinăuntru. Se pune zeama cu ale ei toate la fiert. Se aşază ardeii într-o cratiţă mare, se presară cu puţină sare şi se acoperă pentru circa un ceas. Se curăţă de pieliţă, cu răbdare şi un vârf de cuţit. Evitaţi apa, care le spală şi gustul. Se aşază în borcan. După primul clocot, se toarnă zeama peste ardeii curăţaţi (uleiul se va ridica la suprafaţă, protector). Se leagă cu celofan dublu, bine muiat şi spălat în apă fierbinte.
Salată:
2 kg ardei gras sau capia
100 ml oţet de vin
2 linguri untdelemn
1 linguriţă sare
1 praf cimbru
1 căpăţână usturoi (cui nu-i place să nu punp!). Ardeii se tratează grijuliu, ca mai sus, dar nu se mai pun în borcan vraişte ci se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele spre margine. Se presează praful de cimbru peste ei. Se curăţă usturoiul, se taie de-a latul căţeii în felioare hiper-subţiri şi se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oţetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea şi să se-nmoaie pe amândouă părţile.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).