Cum corectăm deficitul de magneziu din corp şi ce semnale dă organismul când lipseşte cel mai important mineral
0Magneziul este unul dintre mineralele a căror deficienţă poate provoca dureri musculare, mai ales dacă în organism există şi alte carenţe, precum cele de calciu, potasiu sau zinc. Din această cauză, este importantă consumarea de alimente bogate în magneziu, precum cereale integrale, fructe uscate, legume, soia şi vegetale cu frunze verzi.
Ameţeala, insomnia, confuzia şi chiar labilitatea emoţională sunt câteva dintre stările care indică lipsa acestui mineral deosebit de important din organism.
“Magneziul, un mineral deosebit de important, este implicat în realizarea diferitelor funcţii corporale, precum funcţionarea corectă a muşchilor, a numeroasele reacţii enzimatice, formarea oaselor şi a dinţilor, producerea energiei, metabolismul glucozei şi a impulsurilor nervoase. Deficienţa acestui mineral poate produce stări de slăbiciune, confuzie, schimbări bruşte ale stării sufleteşti, spasme şi crampe musculare, ameţeli, insomnii, probleme cardiace şi susceptibilitatea apariţiei calculilor renali", explică dr. Denisa Zaharia, medic medicină internă.
Patru alimente bogate în magneziu:
Seminţele de dovleac reglează somnul. Conţin o mare cantitate de magneziu, dar sunt de asemenea o sursă de fosfor, fier, zinc şi potasiu şi conţin totodată vitamine din grupa B şi vitamina K. Seminţele de dovleac sunt foarte recomandate în dietă pentru a avea un somn odihnitor şi pentru prevenirea formării calculilor renali şi a osteoporozei.
Funcţia cardiovasculară, îmbănătăţită de cacao. Deşi cacaua este un aliment care se consumă mult în prezent, preparatele pe bază de cacao conţin de obicei cantităţi ridicate de zahăr. Totuşi, se poate găsi cacao pură în comerţ, care ulterior poate fi îndulcită cu miere, zahăr brun sau zahăr din flori de cocos. Se poate prepara, de asemenea, cu apă şi lapte (se mai poate alege laptele de migdale, de orez sau de soia). Acest preparat are o cantitate mare de magneziu şi de alte minerale precum fosfor, fier, zinc şi potasiu, dar şi antioxidanţi şi fibre. Cacao ajută la îmbunătăţirea funcţiei cerebrale, a funcţiei cardiovasculare, a metabolismului glucozei şi ajută la combaterea sindromului premenstrual.
Seminţele întăresc oasele şi dinţii. Seminţele de susan sunt foarte nutritive. Se pot adăuga la salate sau alte mâncăruri, sunt bogate în magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc şi fosfor, precum şi în vitamina B6, acid folic şi vitamina B3. Ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, îmbunătăţesc funcţia cognitivă, întăresc oasele şi dinţii şi protejează rinichii.
Migdalele, sursă de vitamine. Pentru siguranţa asimilării tuturor nutrienţilor conţinuţi de migdale este recomandată înmuirea fructelor în apă timp de câteva ore. Migdalele sunt o sursă foarte bună de magneziu, fosfor, cupru, calciu, fier, potasiu, zinc, vitamina E şi riboflavină (vitamina B2). Mai sunt, de asemenea, bogate în magneziu şi următoarele alimente: nucile caju, seminţele de pin, arahidele, nucile, legumele, avocado, bananele, curmalele, caisele, smochinele şi stafidele.
Orice problemă medicală aveţi, în primul rând trebuie să cereţi sfatul unui medic.