Centru pentru tratarea şi reabilitarea consumatorilor de droguri, în proiect pe malul Borcei. 66 de persoane au ajuns la spital de la începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tot mai mare al tinerilor care ajung la spital după ce consumă substanţe psihoactive, 66 au primit îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, până la data de 30 septembrie 2018, a pus pe jar autorităţile.

 Astfel, reprezentanţii Primăriei Municipiului au afirmat că, în parteneriat cu Clubul Lions Călăraşi, şi-au propus înfiinţarea unui centru de tratament şi reabilitare al consumatorilor de substanţe psihoactive, după modelele existente în ţară. Demersul va fi susţinut financiar şi de către Consiliul Judeţean Călăraşi, astfel încât cei care sunt externaţi din spital să nu se întoarcă în acelaşi mediu, ci să beneficieze de un tratament corespunzător, fizic şi psihic. Săptămâna trecută, pe malul Borcei, a avut loc o dezabatere cu tema „Consumul de droguri – de la curiozitate la fenomen”, iniţiată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi.

În cadrul dezbaterii au fost menţionate şi datele statistice înregistrate de Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi. Astfel, de la începutul anului şi până la data de 30 septembrie 2018, 66 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean după ce au consumat substanţe psihoactive. 

Discuţiile au fost moderate de directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, Lavinia Grosu, care a subliniat importanţa pregătirii specialiştilor din instituţie, privind intervenţia în astfel de cazuri (psihologi, asistenţi sociali, educatori specializaţi), iar reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog, Bogdan Gheorghe, a subliniat disponibilitatea instituţiei de a specializa personalul, în cel mai scurt timp, lor putând să li se alăture medici de familie, consilieri şcolari, părinţi, lista posibililor participanţi rămânând deschisă.

S-a pus accentul pe acţiunile de prevenire, prin organizarea unor sesiuni permanente de informare în unităţile de învăţământ, pe rolul determinant al părinţilor în situaţia în care copilul lor se confruntă cu problema consumului de droguri şi necesitatea adaptării legislaţiei la situaţia actuală, fiind constatate lacune legislative.

Deputatul Sorin Vrăjitoru, care a avut o interpelare în Parlament, intitulată „Etnobotanicele, drogurile care omoară elevii”, a declarat că va prelua toate propunerile privind modificarea legii, şi a propus, totodată, constituirea unui grup de lucru, pe lângă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din Călăraşi. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite