Cea mai simplă reţetă. Mâncarea de gutui a bunicii, un desert de toamnă, cu parfum şi gust divin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea de gutui, un deliciu de toamnă Fotografii:cufărulcubucurii.wordpress.com
Mâncarea de gutui, un deliciu de toamnă Fotografii:cufărulcubucurii.wordpress.com

O mâncărică delicioasă pe care gospodinele din Bărăgan o pregătesc toamna cu multă plăcere este cea de gutui. Cu aromă şi parfum divin, preparatul este unul deosebit, dar şi simplu. Nu există persoană care să nu fi gustat acest preparat şi să nu se îndrăgostit de el.


"Am continuat aventurile culinare cu eroi din lumea toamnei, doar amintirile ce mă năpădesc privind gutui în fereastră sunt de vină. Astăzi, venind de la serviciu, o vecină exact asta făcea, aşeza gutui la fereastră…La fel făcea şi bunica Marioara în fiecare toamnă, aşeza gutui la toate ferestrele şi ne făcea diverse dulciuri simple, dar bune până la sărbătorile de iarnă.

Mâncărica asta de gutui era ceva special, ne-o pregătea mamaia în ajunul Crăciunului şi-o mâncam călduţă când ne întorceam de la colind. În amintirea acelor vremuri minunate,  am gătit-o şi eu azi, la fel ca bunica mea maternă", povesteşte Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, pasionată de arta culinară. Gospodina pregăteşte reţete care de care mai gustoase pe care le împarte cu prietenii săi virtuali. Reţetele se găsesc pe blogul culinar cufarulcubucurii.wordpress.com.

calarasi desert

Ingrediente:

4 gutui medii

5 linguri de zahăr

2 linguri amidon alimentar (se poate înlocui cu făină)

50 ml. ulei (de sâmburi de struguri am avut eu)

un baton de scorţişoară

1/2 litru de apă, un praf de sare

Mod de preparare:

Se spală gutuile cu un bureţel  nou pentru a se înlătura în totalitate puful. Se curăţă de căsuţa lemnoasă a sâmburilor, se taie felii de un centimetru grosime. Zahărul se caramelizeaza uşor pe foc domol, se adaugă gutuile, batonul de scorţişoară  şi apoi apa, lăsându-se să fiarbă în cîteva clocote, după care se trage cratiţa de pe foc, aşezându-se în locul ei o altă cratiţă în care se încălzeşte uleiul, se adaugă apoi amidonul amestecându-se să nu se prindă şi după un minut se pune peste el compoziţia cu gutuile, se adaugă praful de sare şi se lasă să fiarba 10 minute, până se înmoaie sufucient de bine gutuile.

plantatie de gutui foto adevarul financiar

"Ştiu, o să deveniţi nerabdători datorită parfumului emanat de mâncarea tomnatică, dar se poate servi caldă, aşa că, nu veţi aştepta prea mult până la întâlnirea cu aromele de neegalat ale acestei mâncărici ce se asortează la culoare cu auriul toamnei şi la gust cu mâncarea de gutui a bunicii din anii la care ma întorc întotdeauna cu plăcere şi dor  nebun de tot ce era simplu şi foarte sănătos", povesteşte Gela Dumitrache, din comuna Unirea.

calarasi desert

Se poate reduce sau suplimenta cantitatea de zahăr, la fel şi apa, se mai poate adăuga în timpul procesului dacă se îngroaşă prea tare. Dacă zahărul se caramelizează mai mult, pentru un plus de culoare, mancarea va avea un gust de caramel mai puternic. "Eu nu doresc acest lucru, deşi am încercat o dată, nouă ne place toamna să savurăm gustul gutuilor. Am rămas la varianta aceasta de uşoară caramelizare a zahărului, doar până se face galben. Voi puteţi proceda după cum vă este cheful şi pofta. Poftă bună!", spune gospodina.

calarasi desert

Vă recomandăm şi:

Gustul copilăriei. Cum prepari cea mai bună dulceaţă de prune umplute cu nuci, după reţeta bunicii

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

FOTO Reţetă apetisantă: prăjitură cu fructe uscate. Secretele unui desert de post, cu parfum de vanilie şi lămâie

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite