VIDEO Părinţi revoltaţi, la debutul de an şcolar în satul buzoian Vintileanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din Vintileanca învaţă într-o şcoală veche de peste 80 de ani                       FOTO Iulian Bunilă
Copiii din Vintileanca învaţă într-o şcoală veche de peste 80 de ani                       FOTO Iulian Bunilă

În satul buzoian Vintileanca, anul şcolar a început cu scandal. În timpul festivităţii, mai mulţi părinţi au răbufnit când au văzut că şi în acest an micuţii lor vor învăţa în aceleaşi condiţii jalnice, neschimbate de peste patru decenii. Tavanele claselor au fost văruite fără să fie însă reparate, acoperişul stă să cadă iar toaletele sunt un focar de infecţii. 120 de copii din trei sate învaţă în şcoala din Vintileanca, veche de peste 80 de ani.

În curtea şcolii din satul Vintileanca, elevii şi părinţii s-au strâns de dimineaţă pentru festivităţi. Aproape că nici nu le-a mai păsat de discursurile dascălilor după ce au văzut imaginea dezolantă din jurul lor. Fiare, bănci vechi aruncate peste tot, bucăţi din acoperiş gata oricând să cadă, tencuială scorojită. 

”O să ne pice acoperişul în cap, wc-urile sunt vai de mama lor. Eu am copilul clasa zero care va merge în wc-ul acela. Se va juca în curtea şcolii. Oricând se poate răni. Am avut un alt copil aici şi i-a căzut în cap o placă de geam care este prinsă vai de mama lor. De la şcoală mi-a zis că cel mic a fost de vină fiindcă a stat sub geam”, le-a reproşat o mămică din mulţime celor care organizau festivitatea de deschidere. 

Interioarele şcolii sunt la fel de degradate. Copiii vin în aceleaşi clase mici, cu tavane strâmbe care stau să le cadă în cap. Stau în băncile extrem de murdare, neschimbate de pe vremea în care au învăţat părinţii lor, iar tablele din placaj sunt din ce în ce mai greu de utilizat, din cauza numeroaselor straturi de vopsea. Părinţii sunt nemulţumiţi şi de starea proastă a manualelor, de pe care vor învăţa mai mult de jumătate dintre copiii şcolii. 

În loc de bun venit, directoarea şcolii a trebuit să dea explicaţii părinţilor care i-au cerut soccoteală. ”Din punctul meu de vedere am făcut eforturi ca să primim atât cadrele didactice cât şi elevii în condiţii zic eu cât mai bune de a învăţa însă faptul că şcoala arată aşa cum arată nu cred că mai ţine de noi, ţine de autorităţile locale, ţine de acele autorităţi care au în responsabilitate domeniul educaţional. De fiecare dată când întâmpinăm probleme cu materialele didactice, cu şcoala, toată lumea ne spune că nu avem bani”, a declarat Mihaela Călin, directoarea şcolii Săhăteni. 

Autorităţile locale din Săhăteni, comuna de care aparţine satul Vintileanca, spun că nu au avut bani de reparaţii iar solicitările pentru fonduri la judeţ le-au fost tot timpul refuzate. ”Am avut de aproximativ cinci ani un proiect de reabilitare a acestei şcoli. A fost pus pe mesele tuturor senatorilor, deputaţilor, la prefectură şi tuturor celor care s-au ăperindat la putere şi nimeni nu ne-au dat fonduri. Consider că revolta părinţilor este parţial îndreptăţită în ceea ce priveşte condiţiile”, a precizat Marian Bratu, viceprimar în Săhăteni . 

Şcoala din satul Vintileanca are peste 80 de ani vechime, iar la cursurile gimnaziale vin elevi din trei sate.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite